Grillade tomater
Grillade tomater i halvor med smaksättning eller grillade hela tomater på spett på naturellt vis.
Tillagning
- Skölj tomater.
- MED HELA TOMATER: Vänd tomater i olivolja. Skär bort fästet där kvisten suttit. Trä tomaterna på spett. Gärna platta stålspett eller dubbla spett så de ej snurrar runt. Du kan grilla alla tomater på ett spett.
- MED TOMATHALVOR: Dela bifftomater i halvor. Lägg i en bunke med olivolja, salt, peppar, vitlök och örter. Blanda.
- Grilla tomaterna runt om ca 10 minuter tills de är varma och har fin färg.
- Tomaterna är klara att serveras direkt på tallrik eller läggas på fat och garneras - förslagsvis med lite flingsalt, nymalen svartpeppar, balsamvinäger, olivolja, hackade örter som färsk basilika, strimlad salladslök eller bladpersilja.
- Vill du ha tomaterna mjukare kan du slå in dem i folie och låta gå 15 minuter till på lägre värme. Eller köra i mikron någon minut.
Serveringsförslag
Grilltomater är ett genialiskt enkelt och gott grönsakstillbehör från grillen som passar till allt.
Varianter
- Grillar du tomathalvor kan du på en skiva mozzarellaost på snittytan och låt smälta på tomaten.
- Efter grillningen så är det gott att skeda över fin balsamvinäger, flingsalt och nymalen svartpeppar samt toppa med grönsallad som ruccola eller babyspenat
- Grilla med halvor av röd paprika och skivad zucchini för mer grönsaker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 68 kcal