Broccolisoppa

Enkel, snabb och god soppa på broccoli. Glöm påssopporna - gör hemgjord broccolisoppa istället. Servera soppan med gott nybakt bröd med ex. brytbröd, soppbröd, hembakt baguette - gärna med smör och ost eller en smaksatt färskost och skivad gurka. Eller varma mackor

Köp gärna kravmärkt broccoli. Istället för färsk broccoli kan du ta 500 gram fryst broccoli i buketter. Extra nyttig blir soppan med superbroccoli. Mixa soppan med stavmixer - lämna lite klumpar eller mixa den helt slät. Det går också att servera soppan utan att mixa. 

Varianter på soppan:

Broccolisoppan kan smaksättas med örter som hackad persilja, oregano eller dragon; tryffelolja; chiliflakes; curry eller pesto. Självklart kan du kombinera broccolin med andra grönsaker i efter tycke och smak. Goda varianter är med skivad potatis, morot, palsternacka, rotselleri och purjolök. 

Gillar du stark och het mat är ett tips att servera soppan med en liten skål finhackad röd chili fräst i några msk smör eller matolja. Så kan varje gäst själv med en tesked tillsätta önskad mängd chili och hetta i sin soppa. För vegan variant kan du använda Oatly havremjölk och havregrädde. 

Broccolisoppa till fest:

Serverar du broccolisoppan som förrätt eller bara vill pimpa den kan du garnera med riven parmesan och färsk oregano samt smaksätta med några droppar tryffelolja. Annat festligt (men inte vegetariskt) är några skalade räkor eller rökt lax i strimlor i mitten på sopptallriken och slå soppan runt. Smulad ädelost är också gott i. Då kan man även toppa soppan med knaperstekt bacon. 

4 portioner broccolisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk broccoli, 2 huvuden
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 liter vatten eller mjölk
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 4 kvistar färsk oregano att garnera med (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter. Skär bort fula delar och hacka stammen - ta med den i soppan om du vill.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja några minuter.
  4. Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs några minuter.
  5. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  6. Slå på vatten eller mjölk.
  7. Tillsätt buljongtärningar.
  8. Koka soppan i 7 minuter.
  9. Mixa gärna soppan med stavmixer.
  10. Sätt tillbaka på spisen och tillsätt grädde samt crème fraiche. Rör runt och värm upp.
  11. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft.
  12. Servera gärna broccolisoppan med gott bröd till. Ex. ciabatta, baguette eller grovt bröd med ost eller färskost.
E-mail
Medel: 4.1 (95 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer