Broccolisoppa

Broccolisoppa är lätt och snabbt att laga med färsk eller fryst broccoli, grädde och créme fraiche, smaksatt med lite lök och vitlök.

Servera med gott nybakt bröd med ex. brytbröd, soppbröd, hembakt baguette köpt bakeoff eller annat köpt bröd funkar också. Gott med pålägg som smör och ost eller skinka; eller en smaksatt färskost och skivad gurka. Mer matigt tillbehör är varma mackor.

Till soppa passar det också att ha en efterrätt som pannkakor, våfflor eller äppelpaj.

Mixa broccolisoppan med stavmixer, i blender eller matberedare. Man kan lämna lite klumpar eller mixa den helt slät. Det går också att servera soppan utan att mixa den men hacka då gärna broccolin i mindre bitar innan.

Smaksättning

  • Med örter som 1/2 dl hackad basilika, persilja, oregano eller dragon - frysta örter är smidigt.
  • Med något krm curry eller garam masala.
  • Med chili för hetare variant. Hacka med en röd chili eller valfri chii eller ta några krm chiliflakes och fräs med i början. Eller gör en chiliolja och ha att toppa med vid servering till de som vill.
  • Med pesto - en god variant är att smaksätta soppan med 4 msk pesto. Köp färdig på burk eller gör egen pesto, ramslökspesto eller korianderpesto.

Varianter

  • Med fler grönsaker - morötter, blomkål, potatis, kålrot, rotselleri, palsternacka, grönkål, spenat, gröna ärtor är några som passar.
  • Med purjolök - tillsätt 1/2 till 1 purjolök som du strimlar och fräser med istället för löken i början.
  • Med mer bönor och linser. Ta färdiga kokta bönor eller linser på burk eller koka egna innan.
  • Ett förslag - mixa med 1-2 dl kokta vita bönor eller gröna linser; koka med 1-2 skivade potatisar; 1-2 tärnade morötter; 1 palsternacka; 1 dl tärnad rotselleri; 200 fryst hackad eller färsk grönkål.
  • Med ost - blanda och mixa med någon dl riven ost som parmesan, Västerbottenost, smulad ädeost eller fetaost.

Garnering

  • Toppa och garnera soppan innan servering med riven parmesan.
  • Man kan också lägga i ett kokt ägg i halvor till varje portion.
  • Man kan även toppa soppan med någon dl knaperstekt tärnat fläsk, bacon, pancetta eller champinjoner.
  • Pumpafrön passar också att garnera med.

Till fest

  • Till fest kan man garnera med riven parmesan och färsk oregano samt smaksätta med några droppar tryffelolja.
  • Annat lyxigt är några skalade räkor eller rökt lax i strimlor eller tärningar i mitten på sopptallriken och slå soppan runt.

Vegan broccolisoppa

  • Laga vegansk broccolisoppa med vegetabilisk mjölk som sojamjölk, havremjölk, rismjölk eller mandelmjölk samt sojagrädde eller havregrädde som Oalty Imat. Toppa förslagsvis med en klick Oatly Fraiche. Som pålägg till bröd kan du ta tofu färskost. Vegansk parmesan finns i välsorterade butiker exempelvis Prosociano Violife.

4 portioner broccolisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500-600 gram färsk broccoli, 2 huvuden eller 500 gram fryst broccoli
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 - 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 liter vatten eller mjölk
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 msk citronsaft
  • 4 kvistar färsk oregano eller några blad hackad basilika att garnera med (valfritt)
  • 0,5 dl riven ost som parmesan att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter. Skär bort fula delar och hacka stammen - ta med den i soppan om du vill.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja några minuter.
  4. Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs några minuter.
  5. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  6. Slå på vatten eller mjölk.
  7. Tillsätt buljongtärningar.
  8. Koka soppan i 7 minuter.
  9. Mixa gärna soppan med stavmixer.
  10. Sätt tillbaka på spisen och tillsätt grädde samt crème fraiche. Rör runt och värm upp.
  11. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft.
  12. Servera gärna broccolisoppan med gott bröd till. Ex. ciabatta, baguette eller grovt bröd med ost eller färskost.
E-mail
Medel: 4.1 (101 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer