Broccolisoppa

Enkel, snabb och god soppa på broccoli. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället. Servera soppan med gott nybakt bröd med ex. baguette med ost eller färskost. Eller varma mackor. Kolla på min film där jag lagar broccolisoppa

Köp gärna kravmärkt broccoli. Istället för färsk broccoli kan du ta 500 gram fryst broccoli i buketter. Extra nyttig blir soppan med superbroccoli. Mixa broccolisoppan med stavmixer - lämna lite klumpar eller mixa den helt slät. Det går också att servera soppan utan att mixa. 

Varianter:

Broccolisoppan kan smaksättas med örter som hackad persilja, oregano eller dragon; tryffelolja; chiliflakes; curry eller pesto. Självklart kan du kombinera broccolin med andra grönsaker i efter tycke och smak. Goda varianter är med skivad potatis, morot, palsternacka, rotselleri och purjolök. Gillar du stark och het mat är ett tips att servera soppan med en liten skål finhackad röd chili fräst i några msk smör eller matolja. Så kan varje gäst själv med en tesked tillsätta önskad mängd chili och hetta i sin soppa. För vegan variant kan du använda Oatly havremjölk och havregrädde. 

Broccolisoppa till fest:

Serverar du broccolisoppan som förrätt eller bara vill pimpa den kan du garnera med riven parmesan och färsk oregano samt smaksätta med några droppar tryffelolja. Annat festligt (men inte vegetariskt) är några skalade räkor eller rökt lax i strimlor i mitten på sopptallriken och slå soppan runt. Smulad ädelost är också gott i. Då kan man även toppa soppan med knaperstekt bacon. 

4 portioner broccolisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk broccoli, 2 huvuden
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 liter vatten eller mjölk
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 4 kvistar färsk oregano att garnera med (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter. Skär bort fula delar och hacka stammen - ta med den i soppan om du vill.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja några minuter.
  4. Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs några minuter.
  5. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  6. Slå på vatten eller mjölk.
  7. Tillsätt buljongtärningar.
  8. Koka broccolisoppan i 7 minuter.
  9. Mixa gärna broccolisoppan med stavmixer.
  10. Sätt tillbaka på spisen och tillsätt grädde samt crème fraiche. Rör runt och värm upp.
  11. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft.
  12. Servera gärna broccolisoppan med gott bröd till. Ex. ciabatta, baguette eller grovt bröd med ost eller färskost.
E-mail
Medel: 4.2 (59 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer