Broccolisoppa

Lättlagad, snabb och god broccolisoppa. Krämig med grädde, créme fraiche och toppad med lite riven ost som parmesan. Med färsk eller fryst broccoli. Smaksatt med lite lök och vitlök.

Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället.

Servera soppan med gott nybakt bröd med ex. brytbröd, soppbröd, hembakt baguette - gärna med smör och ost eller en smaksatt färskost och skivad gurka. Eller varma mackor.

Köp gärna kravmärkt broccoli. Extra nyttig blir soppan med superbroccoli. Mixa soppan med stavmixer - lämna lite klumpar eller mixa den helt slät. Det går också att servera soppan utan att mixa.

Med fryst broccoli:

Istället för färsk broccoli kan du ta 500 gram fryst broccoli i buketter.

Smaksättningar och varianter:

  • Krydda soppan: med örter som 1/2 dl hackad basilika, persilja, oregano eller dragon; något krm chiliflakes; curry eller någon tsk pesto.
  • Tillsätt andra grönsaker, bönor och linser. Goda varianter är att mixa med 1-2 dl kokta vita bönor eller gröna linser; koka med 1-2 skivade potatisar, 1-2 tärnade morötter, palsternacka, 1 dl tärnad rotselleri och 1/3 strimlad purjolök.
  • Toppa soppan: precis innan servering kan du smula i och över 1 dl ädeost eller fetaost. Man kan också lägga i ett kokt ägg i halvor till varje portion. Man kan ävern toppa soppan med någon dl knaperstekt tärnat fläsk, bacon, pancetta eller champinjoner.

Till fest:

Broccolisoppan passar som förrätt eller till festligare soppmiddag eller finare lunch om man fixar till den lite. Garnera med riven parmesan och färsk oregano samt smaksätta med några droppar tryffelolja.

Annat festligt är några skalade räkor eller rökt lax i strimlor eller tärningar i mitten på sopptallriken och slå soppan runt.

4 portioner broccolisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500-600 gram färsk broccoli, 2 huvuden eller 500 gram fryst broccoli
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 liter vatten eller mjölk
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 msk citronsaft
  • 4 kvistar färsk oregano eller några blad hackad basilika att garnera med (valfritt)
  • 0,5 dl riven ost som parmesan att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter. Skär bort fula delar och hacka stammen - ta med den i soppan om du vill.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja några minuter.
  4. Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs några minuter.
  5. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  6. Slå på vatten eller mjölk.
  7. Tillsätt buljongtärningar.
  8. Koka soppan i 7 minuter.
  9. Mixa gärna soppan med stavmixer.
  10. Sätt tillbaka på spisen och tillsätt grädde samt crème fraiche. Rör runt och värm upp.
  11. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft.
  12. Servera gärna broccolisoppan med gott bröd till. Ex. ciabatta, baguette eller grovt bröd med ost eller färskost.
E-mail
Medel: 4.1 (98 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer