Broccolisoppa

Introduktion och förberedelse

Broccolisoppa är lätt och snabbt att laga med färsk eller fryst broccoli, vatten och grönsaksbuljong samt en skvätt grädde.

Vidare kan man ha i en klick crème fraiche samt smaksätta med lite lök och vitlök eller något annat förslag nedan.

Man kan lämna lite klumpar eller mixa soppan slät. Det går också att servera soppan utan att mixa den men hacka då gärna broccolin i mindre bitar innan.

Serveringsförslag

Servera broccolisoppan med gott nybakt bröd med ex. brytbröd, soppbröd, hembakt baguette köpt bakeoff eller annat köpt bröd funkar också. Gott med pålägg som smör och ost eller skinka; eller en smaksatt färskost och skivad gurka.

Mer matigt tillbehör är varma mackor.

Till soppan passar det också att ha en efterrätt som pannkakor, våfflor eller äppelpaj.

Smaksättning

  • Med örter som 1/2 dl färsk hackad basilika, persilja, oregano eller dragon. Går också bra med frysta hackad örter - ta någon msk. Eller någon tsk torkad dragon, oregano, basilika och/eller persilja.
  • Med något krm curry och en tsk garam masala för mer indisk variant.
  • Med chili för hetare variant. Hacka med en röd spansk chili eller ta några krm chiliflakes.
  • Med pesto - en god variant är att smaksätta soppan med 4 msk pesto. Köp färdig på burk eller gör egen pesto, ramslökspesto eller korianderpesto.

Varianter

  • Blanda broccolin med fler grönsaker som skalad och strimlad morot, blomkål, potatis, kålrot, rotselleri, palsternacka, grönkål, spenat, gröna ärtor - är några som passar.
  • Med purjolök - tillsätt 1/2 till 1 purjolök som du strimlar och fräser med istället för löken i början.
  • Med mer bönor och linser. Skölj och koka med en burk färdiga kokta bönor eller linser eller koka egna valfria bönor och linser samt tillsätt 1-3 dl dl kokta sådana.

Ett förslag - mixa med 1-2 dl kokta vita bönor eller gröna linser; koka med 1-2 skivade potatisar; 1-2 tärnade morötter; 1 palsternacka; 1 dl tärnad rotselleri; 200 fryst hackad eller färsk grönkål. Ökan vätskan något till lagom konistens som soppa. Då får du soppa till fler ca 6-8 portioner.

  • Med ost - blanda och mixa med någon dl riven ost som parmesan, Västerbottenost, smulad ädeost eller fetaost.

Garnering

  • Toppa och garnera soppan innan servering med riven parmesan.
  • Man kan också lägga i ett kokt ägg i halvor till varje portion.
  • Festligt är även pocherade ägg istället för ägghalvor.
  • Man kan även toppa soppan med någon dl knaperstekt tärnat fläsk, bacon, pancetta eller champinjoner.
  • Pumpafrön passar också att garnera med.
  • Toppa med tärnad stekt palak paneer ost, gröna sojabönor och pumpafrön - se bild.

Till fest

  • Gillar du het mat så kan du göra en chiliolja och ha att toppa med vid fest till de som vill.
  • Garnera med riven parmesan och färsk oregano samt smaksätt med några droppar tryffelolja - ytterligare en festlig variant.
  • Annat lyxigt är några skalade räkor eller rökt lax i strimlor eller tärningar i mitten på sopptallriken och slå soppan runt.

Vegan broccolisoppa

Laga vegansk broccolisoppa med vegetabilisk mjölk som sojamjölk, havremjölk, rismjölk eller mandelmjölk samt sojagrädde eller havregrädde som Oalty Imat. Toppa förslagsvis med en klick Oatly Fraiche.

Som pålägg till bröd kan du ta tofu färskost. Vegansk parmesan finns i välsorterade butiker exempelvis Prosociano Violife.

4 portioner broccolisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 300-400 gram färsk broccoli, 1-2 huvuden eller 400 gram fryst broccoli
  • 1/2 gul lök (valfritt)
  • 1/2 - 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja eller rapsolja
  • 1,2 liter vatten eller mjölk
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1-2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 dl kokbar crème fraiche (valfritt)
  • 1/2 msk citronsaft (valfritt)
  • 4 msk grovhackad färsk oregano, bladpersilja, basilika eller dragon att garnera med (valfritt)
  • 0,5 dl riven ost som parmesan att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter. Skär bort fula delar och hacka stammen - ta med den i soppan om du vill.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja någon minut.
  4. Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs någon minut.
  5. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  6. Slå på vatten eller mjölk.
  7. Tillsätt buljongtärningar.
  8. Koka soppan i ca 7 minuter.
  9. Mixa gärna soppan slät med stavmixer.
  10. Sätt tillbaka på spisen och tillsätt grädde samt crème fraiche. Rör runt och värm upp.
  11. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft.
  12. Servera gärna broccolisoppan med gott bröd till. Ex. ciabatta, baguette eller grovt bröd med ost eller färskost.
E-mail
Medel: 4.1 (117 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 83 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.