Broccolisoppa

Introduktion och förberedelse

Broccolisoppa är lätt och snabbt att laga med färsk eller fryst broccoli, vatten och grönsaksbuljong samt en skvätt grädde.

Här hittar du grundrecept på broccolisoppa samt flera förslag på varianter och smaksättninar.

Man kan lämna lite klumpar eller mixa soppan helt slät. Det går också att laga soppan utan att mixa den.

Serveringsförslag

  • Servera broccolisoppan med gott nybakt bröd med ex. brytbröd, soppbröd, hembakt baguette köpt bakeoff eller annat köpt bröd funkar också. Gott med pålägg som smör och ost eller skinka; eller en smaksatt färskost och skivad gurka.
  • Mer matigt tillbehör är varma mackor.
  • Till soppan passar det också att ha en efterrätt som pannkakor, våfflor eller äppelpaj.

Smaksättning

  • Med örter som 1/2 dl färsk hackad basilika, persilja, oregano eller dragon. Går också bra med frysta hackad örter - ta någon msk. Eller någon tsk torkad dragon, oregano, basilika och/eller persilja.
  • Med något krm curry och en tsk garam masala för mer indisk variant.
  • Med chili för hetare variant. Hacka med en röd spansk chili eller ta några krm chiliflakes.
  • Med pesto - en god variant är att smaksätta soppan med 4 msk pesto. Köp färdig på burk eller gör egen pesto, ramslökspesto eller korianderpesto.

Fler ingredienser

  • Blanda broccolin med fler grönsaker som skalad och strimlad morot, blomkål, potatis, kålrot, rotselleri, palsternacka, grönkål, spenat, gröna ärtor - är några som passar.
  • Med purjolök - tillsätt 1/2 till 1 purjolök som du strimlar och fräser med istället för löken i början.
  • Med mer bönor och linser. Skölj och koka med en burk färdiga kokta bönor eller linser eller koka egna valfria bönor och linser samt tillsätt 1-3 dl dl kokta sådana.

Ett förslag - mixa med 1-2 dl kokta vita bönor eller gröna linser; koka med 1-2 skivade potatisar; 1-2 tärnade morötter; 1 palsternacka; 1 dl tärnad rotselleri; 200 fryst hackad eller färsk grönkål. Ökan vätskan något till lagom konistens som soppa. Då får du soppa till fler ca 6-8 portioner.

  • Med ost - blanda och mixa med någon dl riven ost som parmesan, Västerbottenost, smulad ädeost eller fetaost.

Garnering

  • Toppa och garnera gärna soppan innan servering med riven parmesan eller grana padano och/eller färska örter som oregano, persilja eller basilika.
  • Man kan också lägga i ett kokt ägg i halvor till varje portion. Festligt är även pocherade ägg istället för ägghalvor.
  • Man kan även toppa soppan med någon dl knaperstekt tärnat fläsk, bacon, pancetta eller champinjoner.
  • Rostade pumpafrön eller solrosfrön passar också att garnera med.
  • Toppa med tärnad stekt palak paneer ost, gröna sojabönor och pumpafrön - se bild.

Festligare garnering

  • Gillar du het mat så kan du göra en chiliolja och ha att toppa med vid fest till de som vill.
  • Garnera med riven parmesan och färsk oregano samt smaksätt med några droppar tryffelolja - ytterligare en festlig variant.
  • Annat lyxigt är några skalade räkor eller rökt lax i strimlor eller tärningar i mitten på sopptallriken och slå soppan runt.

Vegan broccolisoppa

Laga vegansk broccolisoppa med vegetabilisk mjölk som sojamjölk, havremjölk, rismjölk eller mandelmjölk samt sojagrädde eller havregrädde som Oalty Imat. Toppa förslagsvis med en klick Oatly Fraiche.

Broccolisoppa är lätt att laga vegansk med sojagrädde, havregrädde eller liknande.
Broccolisoppa är lätt att laga vegansk med sojagrädde, havregrädde eller liknande. Garnerad med lite färsk oregano.

4 portioner broccolisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 300-400 gram färsk broccoli, 1-2 huvuden eller 400 gram fryst broccoli
  • 1/2 gul lök (valfritt)
  • 1/2 - 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja eller rapsolja
  • 1,2 liter vatten eller mjölk
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1-2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 dl kokbar crème fraiche (valfritt)
  • 1/2 msk citronsaft (valfritt)
  • 2 msk grovhackad färsk oregano, bladpersilja, basilika eller dragon att garnera med (valfritt)
  • 4 msk riven ost som parmesan att garnera med (valfritt)
  • 1-3 msk ljus maizenaredning (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter. Skär bort fula delar och hacka stammen - ta med den i soppan om du vill.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja någon minut.
  4. Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs någon minut.
  5. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  6. Slå på vatten eller mjölk.
  7. Tillsätt buljongtärningar.
  8. Koka soppan i ca 7-15 minuter eller tills broccolin är mjuk.
  9. Mixa soppan slät med stavmixer.
  10. Sätt tillbaka på spisen och tillsätt grädde samt crème fraiche. Rör runt och värm upp.
  11. Red soppan om du önskar lite tjockare soppa genom att röra i någon msk ljus maizenaredning i taget till önskad tjocklek. Koka upp under omrörning.
  12. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft.
  13. Servera soppan med gott bröd till. Ex. ciabatta, baguette eller grovt bröd med ost eller färskost.
E-mail
Medel: 3.9 (179 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 83 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-01