Korianderpesto

Introduktion och förberedelse för tillagning

Italien möter thailand i denna röra av färsk koriander, nötter, riven ost, lime, chili, vitlök och olivolja.

Gott som röra till grillat, lax, fisk, grönsaker eller kyckling. En variant på vanlig pesto.

Räkna att receptet räcker till ca 8 portioner om de ska ha en några msk pesto vardera.

Kan förberedas och förvaras i kylen någon vecka.

Du behöver en mixer eller stavmixer. Eller en stor mortel.

Bjuder du vegetarianer på denna pesto tänk på att den innehåller ost som framställts med löpe. Uteslut osten eller välj en ost framställd utan löpe.

5 dl korianderpesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl grovhackad färsk koriander
  • 2 dl nötter som mandel, pinjenötter, valnötter eller jordnötter
  • 100 gram parmesan eller grana padano
  • 2,5 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 limefrukter

Tillagning

  1. Grovhacka koriandern.
  2. Skala vitlöken och grovhacka den.
  3. Riv osten grovt.
  4. Skölj och riv skalet på en limefrukt.
  5. Pressa saften ur limefrukten.
  6. Lägg allt i en mixer. Eller en skål om du använder stavmixer. Eller en stor mortel.
  7. Mixa eller mortla färsk koriander med grovt riven ost, olivolja, vitlök, salt, chili, svartpeppar, nötter, limeskal och limesaft några minuter till en röra likt pesto.
  8. Smaka av korianderpeston med salt och limesaft samt chili.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.