Korianderpesto

Introduktion och förberedelse

Italien möter thailand i denna röra av färsk koriander, nötter, riven ost, lime, chili, vitlök och olivolja.

Gott som röra till grillat, lax, fisk, grönsaker eller kyckling. En variant på vanlig pesto.

Räkna att receptet räcker till ca 8 portioner om de ska ha en några msk pesto vardera.

Kan förberedas och förvaras i kylen någon vecka.

Du behöver en mixer eller stavmixer. Eller en stor mortel.

Angående parmesan

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Tänk på det om du ska bjuda en vegetarian på peston. Välj en vegan ost med enzym istället - som Violife wedge prosociano. Eller uteslut parmesanost från receptet om du vill.

5 dl korianderpesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl grovhackad färsk koriander
  • 2 dl nötter som mandel, pinjenötter, valnötter eller jordnötter
  • 100 gram parmesan eller grana padano
  • 2,5 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 limefrukter

Tillagning

  1. Grovhacka koriandern.
  2. Skala vitlöken och grovhacka den.
  3. Riv osten grovt.
  4. Skölj och riv skalet på en limefrukt.
  5. Pressa saften ur limefrukten.
  6. Lägg allt i en mixer. Eller en skål om du använder stavmixer. Eller en stor mortel.
  7. Mixa eller mortla färsk koriander med grovt riven ost, olivolja, vitlök, salt, chili, svartpeppar, nötter, limeskal och limesaft några minuter till en röra likt pesto.
  8. Smaka av korianderpeston med salt och limesaft samt chili.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 380 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.