Korianderpesto

Italien möter thailand i denna röra av färsk koriander, nötter, riven ost, lime, chili, vitlök och olivolja.
Gott som röra till grillat, lax, fisk, grönsaker eller kyckling.
Räkna att receptet räcker till ca 8 portioner om de ska ha en några msk pesto vardera.
Kan förberedas och förvaras i kylen någon vecka.
Du behöver en mixer eller stavmixer. Eller en stor mortel.
Bjuder du vegetarianer på denna pesto tänk på att den innehåller ost som framställts med löpe. Uteslut osten eller välj en ost framställd utan löpe.

5 dl korianderpesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl grovhackad färsk koriander
  • 2 dl nötter som mandel, pinjenötter, valnötter eller jordnötter
  • 100 gram parmesan eller grana padano
  • 2,5 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 limefrukter

Tillagning

  1. Grovhacka koriandern.
  2. Skala vitlöken och grovhacka den.
  3. Riv osten grovt.
  4. Skölj och riv skalet på en limefrukt.
  5. Pressa saften ur limefrukten.
  6. Lägg allt i en mixer. Eller en skål om du använder stavmixer. Eller en stor mortel.
  7. Mixa eller mortla färsk koriander med grovt riven ost, olivolja, vitlök, salt, chili, svartpeppar, nötter, limeskal och limesaft några minuter till en röra likt pesto.
  8. Smaka av korianderpeston med salt och limesaft samt chili.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer