Korianderpesto

Introduktion och förberedelse

Korianderpesto är en variant på pesto med färsk koriander, nötter, riven ost, lime, chili, vitlök och olivolja.

Italiensk pesto möter Thailand.

Serveringsförslag

Gott som röra och sås till grillat, lax, fisk, grönsaker eller kyckling.

Tips

  • Kan förberedas och förvaras i kylen någon vecka.
  • Du behöver en mixer eller stavmixer. Eller en stor mortel.

5 dl korianderpesto, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl grovhackad färsk koriander
  • 2 dl nötter som mandel, pinjenötter, valnötter eller jordnötter
  • 100 gram parmesan eller grana padano
  • 2,5 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 limefrukter

Tillagning

  1. Grovhacka koriandern.
  2. Skala vitlöken och grovhacka den.
  3. Riv osten grovt.
  4. Skölj och riv skalet på en limefrukt.
  5. Pressa saften ur limefrukten.
  6. Lägg allt i en mixer. Eller en skål om du använder stavmixer. Eller en stor mortel.
  7. Mixa eller mortla färsk koriander med grovt riven ost, olivolja, vitlök, salt, chili, svartpeppar, nötter, limeskal och limesaft några minuter till en röra likt pesto.
  8. Smaka av korianderpeston med salt och limesaft samt chili.
E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 380 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-14