Fylld lax med pesto

Fylld lax toppad med pesto, rostad potatis och pestosås med yoghurt. Gott med machesallad, tomat och riven zucchini.
Här är laxen ugnsbakad men det går också bra att grilla laxen med skinnsidan nedåt och sedan sätta på locket och grilla klart på lägre värme. Om laxen ej har skinn så kan du grilla dem fastklämda i ett fiskhalster och pensla med pesto på slutet.
Räkna 4 st laxfiléer på 130-150 gram styck.

4 portioner fylld lax med pesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfile
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 msk naturell färskost
  • 8 msk pesto
  • Tillbehör: 800 gram fast potatis som delikatesspotatis
  • 4 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 12 cocktailtomater
  • 0,5 zucchini, råriven
  • 40 gram machesallad eller babyspenat
  • Pestosås: 2 dl matyoghurt
  • 2 tsk pesto
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered potatis: skölj, skrubba och klyfta potatisen och lägg i en ugnssäker panna och blanda med olivolja, salt och peppar. Sätt in i ugnen.
  3. Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade.
  4. Vänd runt laxfileérna i olivoljan, salta och peppra.
  5. Fyll laxfiléerna genom att skära ett snitt vågrätt i mitten på varje laxfilé och pilla någon msk färskost i varje laxbit.
  6. Lägg laxen i en ugnsform med ev. skinn neråt,
  7. Toppa varje laxbit med en msk pesto.
  8. Sätt in laxfiléern i ugnen under potatisen när potatisen gått 10 minuter. Ugnsbaka lax och potatis i ca 15 minuter till. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten. Laxen ska vara runt 58 grader i innertemperatur (använd ev. stektermometer).
  9. Pestosås med yoghurt: Blanda yoghurt, pesto, vatten, salt och peppar i en skål. Såsen är klar att servera.
  10. Skölj och riv zucchini grovt.
  11. Skölj och halvera tomater.
  12. Skölj sallad.
  13. Ta ut klyftpotatis, lax och servera med såsen och riven zucchini, tomater och machesallad.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer