Fylld lax med pesto
Fylld lax toppad med pesto, rostad potatis och pestosås med yoghurt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Förbered potatis: skölj, skrubba och klyfta potatisen och lägg i en ugnssäker panna och blanda med olivolja, salt och peppar. Sätt in i ugnen.
- Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade.
- Vänd runt laxfileérna i olivoljan, salta och peppra.
- Fyll laxfiléerna genom att skära ett snitt vågrätt i mitten på varje laxfilé och pilla någon msk färskost i varje laxbit.
- Lägg laxen i en ugnsform med ev. skinn neråt,
- Toppa varje laxbit med en msk pesto.
- Sätt in laxfiléern i ugnen under potatisen när potatisen gått 10 minuter. Ugnsbaka lax och potatis i ca 15 minuter till. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten. Laxen ska vara runt 58 grader i innertemperatur (använd ev. stektermometer).
- Pestosås med yoghurt: Blanda yoghurt, pesto, vatten, salt och peppar i en skål. Såsen är klar att servera.
- Skölj och riv zucchini grovt.
- Skölj och halvera tomater.
- Skölj sallad.
- Ta ut klyftpotatis, lax och servera med såsen och riven zucchini, tomater och machesallad.
Serveringsförslag
Gott med machesallad, tomat och riven zucchini.
Tips
- Här är laxen ugnsbakad men det går också bra att grilla laxen med skinnsidan nedåt och sedan sätta på locket och grilla klart på lägre värme.
- Om laxen ej har skinn så kan du grilla dem fastklämda i ett fiskhalster och pensla med pesto på slutet.
- Överkurs är att göra egen pesto.
Uppskattat näringsvärde per portion: 488 kcal