Fylld lax med pesto

Introduktion och förberedelse för tillagning

Fylld lax toppad med pesto, rostad potatis och pestosås med yoghurt. Gott med machesallad, tomat och riven zucchini.

Här är laxen ugnsbakad men det går också bra att grilla laxen med skinnsidan nedåt och sedan sätta på locket och grilla klart på lägre värme.

Om laxen ej har skinn så kan du grilla dem fastklämda i ett fiskhalster och pensla med pesto på slutet.

Räkna 4 st laxfiléer på 130-150 gram styck.

Överkurs är att göra egen pesto.

4 portioner fylld lax med pesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfile
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 msk naturell färskost
  • 8 msk pesto
  • Tillbehör: 800 gram fast potatis som delikatesspotatis
  • 4 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 12 cocktailtomater
  • 0,5 zucchini, råriven
  • 40 gram machesallad eller babyspenat
  • Pestosås: 2 dl matyoghurt
  • 2 tsk pesto
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered potatis: skölj, skrubba och klyfta potatisen och lägg i en ugnssäker panna och blanda med olivolja, salt och peppar. Sätt in i ugnen.
  3. Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade.
  4. Vänd runt laxfileérna i olivoljan, salta och peppra.
  5. Fyll laxfiléerna genom att skära ett snitt vågrätt i mitten på varje laxfilé och pilla någon msk färskost i varje laxbit.
  6. Lägg laxen i en ugnsform med ev. skinn neråt,
  7. Toppa varje laxbit med en msk pesto.
  8. Sätt in laxfiléern i ugnen under potatisen när potatisen gått 10 minuter. Ugnsbaka lax och potatis i ca 15 minuter till. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten. Laxen ska vara runt 58 grader i innertemperatur (använd ev. stektermometer).
  9. Pestosås med yoghurt: Blanda yoghurt, pesto, vatten, salt och peppar i en skål. Såsen är klar att servera.
  10. Skölj och riv zucchini grovt.
  11. Skölj och halvera tomater.
  12. Skölj sallad.
  13. Ta ut klyftpotatis, lax och servera med såsen och riven zucchini, tomater och machesallad.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.