Vegan pasta med solrospesto
God och nyttig pasta blandad med en pesto av solrosfrön, olivolja, vitlök, vegan parmesan och basilika.
Solrosfrön är billiga, nyttiga och goda att göra pesto på.
Denna solrospeston är vegetarisk och vegan då den lagas med vegan parmesanost Violife prosociano.
Tillagning
- Börja koka upp vatten till pastan.
- PESTO: Mixa solrosfrön med skalade vitlöksklyftor, basilika, olivolja samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en jämnt finfördelad röra.
- Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
- Riv vegan parmesan och blanda i. Mixa lite till eller rör ihop till en röra.
- Smaka av solrospeston med salt och peppar.
- Koka pastan enligt paket. Spara gärna några msk kokvatten från pastan att justera tjockleken när du blandar ihop allt till servering.
- Hacka persilja.
- Blanda pastan med ca 3 dl av solrospeston samt några msk vatten eller kokvatten från pastan.
- Smaka av med salt och peppar samt servera.
- Garnera gärna med några blad färsk grovhackad basilika samt hackad persilja.
Serveringsförslag
Servera gärna pastan med en tomatsallad till. Förslag är att blanda av ett paket delade cocktailtomater, en halv strimlad rödlök, 0,5 kruka grovhackad basilika, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.
Med extra grönsaker
Gott är att toppa pastan med frästa grönsaker.
- Förslag är att ta två skalade slantade morötter, 1 strimlad gul lök, 1 strimlad rödlök, 1/3 strimlad purjolök, 0,5 zucchini skuren i tärningar, en broccoli du skurit i buketter och förkokt 2 minuter innan.
- Värm 2 msk olivolja i en stor panna eller wok; tillsätt grönsakerna samt en hackad klyfta vitlök och 1 krm chiliflakes.
- Fräs nägra minuter och salta samt peppra.
- Servera grönsakerna med pastan - blanda i dem eller lägg dem ovanpå.
Varianter
En variant är att laga vanlig pesto men ersätta parmesanen med vegan parmesan.
Du kan även ta pinjenötter men de är mycket dyrare. Mandel funkar också.
Överbliven pesto
Det blir en troligen några portioner solrospesto över - då det är svårt att laga en så liten omgång som till fyra portioner. Överbliven pesto sparar du i kylen någon dag eller fryser in. Gott att ha som sås, röra, pålägg och tillbehör till det mesta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal