Vegan pasta med solrospesto

Introduktion och förberedelse

God och nyttig pasta blandad med en pesto av solrosfrön, olivolja, vitlök och basilika. Servera gärna pastan med en tomatsallad till.

Solrospeston är vegetarisk och vegan då den är utan parmesan eller annan ost som vanlig pesto innehåller.

Solrosfrön är billiga, nyttiga och goda att göra pesto på. Du kan även ta pinjenötter men de är mycket dyrare. Mandel funkar också.

Äter du riven parmesan så kan du såklart blanda i någon dl finriven ost i peston.

Det blir en del solrospesto över som du kan spara i kylen eller frysa till annat. Gott att ha som sås, röra, pålägg och tillbehör till det mesta.

Tomatsallad kan du blanda av ett paket delade cocktailtomater, en halv strimlad rödlök, 0,5 kruka grovhackad basilika, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.

4 portioner vegan pasta med solrospesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti eller annan valfri pasta
  • Solrospesto: 3 dl solrosfrön
  • 3 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl packad basilika, cirka 30 blad
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Börja koka upp vatten till pastan.
  2. Mixa solrosfrön med skalade vitlöksklyftor, basilika, olivolja samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en jämnt finfördelad röra.
  3. Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
  4. Mixa lite till eller rör ihop till en röra.
  5. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  6. Koka pastan enligt paket.
  7. Hacka persilja.
  8. Blanda pastan med ca 3 dl av solrospeston samt lite extra olivolja. Smaka av med salt och peppar samt servera. Garnera gärna med några blad färsk grovhackad basilika samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer