Vegan pasta med solrospesto

Introduktion och förberedelse

God och nyttig pasta blandad med en pesto av solrosfrön, olivolja, vitlök och basilika. Servera gärna pastan med en tomatsallad till.

Solrospeston är vegetarisk och vegan då den är utan parmesan eller annan ost som vanlig pesto innehåller.

Solrosfrön är billiga, nyttiga och goda att göra pesto på. Du kan även ta pinjenötter men de är mycket dyrare. Mandel funkar också.

Äter du riven parmesan så kan du såklart blanda i någon dl finriven ost i peston.

Det blir en del solrospesto över som du kan spara i kylen eller frysa till annat. Gott att ha som sås, röra, pålägg och tillbehör till det mesta.

Tomatsallad kan du blanda av ett paket delade cocktailtomater, en halv strimlad rödlök, 0,5 kruka grovhackad basilika, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.

4 portioner vegan pasta med solrospesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti eller annan valfri pasta
  • Solrospesto: 3 dl solrosfrön
  • 3 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl packad basilika, cirka 30 blad
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Börja koka upp vatten till pastan.
  2. Mixa solrosfrön med skalade vitlöksklyftor, basilika, olivolja samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en jämnt finfördelad röra.
  3. Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
  4. Mixa lite till eller rör ihop till en röra.
  5. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  6. Koka pastan enligt paket.
  7. Hacka persilja.
  8. Blanda pastan med ca 3 dl av solrospeston samt lite extra olivolja. Smaka av med salt och peppar samt servera. Garnera gärna med några blad färsk grovhackad basilika samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.