Vegan pasta med solrospesto

God och nyttig pasta. En vegetarisk eller vegan pesto utan parmesan eller annan ost.
Solrosfrön är billiga, nyttiga och goda att göra pesto på. Du kan även ta pinjenötter men de är mycket dyrare.
Servera gärna veganpastan med en tomatsallad till.
Äter du riven parmesan så kan du såklart blanda i det i peston.
Det blir en del solrospesto över som du kan spara i kylen eller frysa till annat. Gott att ha som sås, röra, pålägg och tillbehör till det mesta.
Tomatsallad kan du blanda av ett paket delade cocktailtomater, en halv strimlad rödlök, 0,5 kruka grovhackad basilika, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.

4 portioner vegan pasta med solrospesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti eller annan valfri pasta
  • Solrospesto: 3 dl solrosfrön
  • 3 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl packad basilika, cirka 30 blad
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Börja koka upp vatten till pastan.
  2. Mixa solrosfrön med skalade vitlöksklyftor, basilika, olivolja samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en jämnt finfördelad röra.
  3. Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
  4. Mixa lite till eller rör ihop till en röra.
  5. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  6. Koka pastan enligt paket.
  7. Hacka persilja.
  8. Blanda pastan med ca 3 dl av solrospeston samt lite extra olivolja. Smaka av med salt och peppar samt servera. Garnera gärna med några blad färsk grovhackad basilika samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer