Vegan pasta med solrospesto

Introduktion och förberedelse

God och nyttig pasta blandad med en pesto av solrosfrön, olivolja, vitlök, vegan parmesan och basilika.

Solrosfrön är billiga, nyttiga och goda att göra pesto på.

Denna solrospeston är vegetarisk och vegan då den lagas med vegan parmesanost Violife prosociano.

Serveringsförslag

Servera gärna pastan med en tomatsallad till. Förslag är att blanda av ett paket delade cocktailtomater, en halv strimlad rödlök, 0,5 kruka grovhackad basilika, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.

Med extra grönsaker

Gott är att toppa pastan med frästa grönsaker.

  1. Förslag är att ta två skalade slantade morötter, 1 strimlad gul lök, 1 strimlad rödlök, 1/3 strimlad purjolök, 0,5 zucchini skuren i tärningar, en broccoli du skurit i buketter och förkokt 2 minuter innan.
  2. Värm 2 msk olivolja i en stor panna eller wok; tillsätt grönsakerna samt en hackad klyfta vitlök och 1 krm chiliflakes.
  3. Fräs nägra minuter och salta samt peppra.
  4. Servera grönsakerna med pastan - blanda i dem eller lägg dem ovanpå.

Varianter

En variant är att laga vanlig pesto men ersätta parmesanen med vegan parmesan.

Du kan även ta pinjenötter men de är mycket dyrare. Mandel funkar också.

Överbliven pesto

Det blir en troligen några portioner solrospesto över - då det är svårt att laga en så liten omgång som till fyra portioner. Överbliven pesto sparar du i kylen någon dag eller fryser in. Gott att ha som sås, röra, pålägg och tillbehör till det mesta.

Vegan spagetti med solrospesto garnerad med färsk basilika.
Välj en äggfri pasta och blanda med solrospeston samt garnera med lite färsk basilika samt riven vegan parmesan. Gott med en tomatsallad till. Överbliven solrospesto kan du spara så har du middagen klar till en annan dag med.

4 portioner vegan pasta med solrospesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti eller annan valfri pasta, äggfri
  • SOLROSPESTO: 3 dl solrosfrön
  • 3 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl packad basilika, cirka 30 blad
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 dl riven vegan parmesan som Violife Prosociano

Tillagning

  1. Börja koka upp vatten till pastan.
  2. PESTO: Mixa solrosfrön med skalade vitlöksklyftor, basilika, olivolja samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en jämnt finfördelad röra.
  3. Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
  4. Riv vegan parmesan och blanda i. Mixa lite till eller rör ihop till en röra.
  5. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  6. Koka pastan enligt paket. Spara gärna några msk kokvatten från pastan att justera tjockleken när du blandar ihop allt till servering.
  7. Hacka persilja.
  8. Blanda pastan med ca 3 dl av solrospeston samt några msk vatten eller kokvatten från pastan.
  9. Smaka av med salt och peppar samt servera.
  10. Garnera gärna med några blad färsk grovhackad basilika samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.