Torsk med pesto

Pestoöverbakad torsk i ugnen med grönsaker allt i ett i en form. Gott, enkelt och nyttigt. Här med ugnsrostad potatis, palsternacka, fänkål, morot, purjolök och cocktailtomater samt en kall sås med matyoghurt och sweet chili-sås.
Du kan variera med andra valfria rotfrukter och grönsaker.
Vill du göra det riktigt enkelt kan du ta bara pesto och skeda över fisken och sedan baka torsken i ugnen.
Blir också gott med lax, hälleflundra eller annan fin fast fisk.

4 portioner torsk med pesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 bitar torskfilé à ca 140 gram, gärna torskrygg
  • 3 fasta potatisar
  • 3 palsternackor
  • 3 morötter
  • 0,5 fänkål
  • 10 cocktailtomater
  • 20 cm purjolök
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Pestotäcke: 0,5 dl olivolja
  • 5 msk pesto
  • 0,75 dl riven parmesan eller grana padano
  • 6 msk ströbröd
  • 1 krm salt
  • Kall sås: 2 dl matyoghurt
  • 4 msk sweet chilisås

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Häll i 3 msk olivolja i en ugnsform stor som en halv långpanna.
  3. Skala potatis, palsternackor och morötter.
  4. Putsa fänkålen från stam och ev. fula delar. Skär i strimlor.
  5. Dela rotfrukterna och skär i skivor, lägg i formen tillsammans med fänkålen, salta och vänd runt i olivoljan.
  6. Sätt in i ugnen och baka i 20 minuter.
  7. Blanda pestotäcket i en skål. Rör ihop olivolja, pesto, riven ost, ströbröd och salt. Låt stå och svälla några minuter.
  8. Skölj och dela tomater. Skölj och strimla purjolöken.
  9. Bred ett tjockt täcke pesto på varje torskbit.
  10. Ta ut och rotfrukterna och vänd runt dem.
  11. Lägg på torskbitarna samt strö tomater och purjolök runt om.
  12. Sänk värmen till 175 grader och baka torsken och grönsakerna i 15 minuter till. Om du vill kan du använda en termometer och mäta upp värmen i torsken till 45-50 grader.
  13. Ta ut och servera torsken med den kalla såsen vid sidan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer