Torsk med pesto

Pestoöverbakad torsk i ugnen med grönsaker allt i ett i en form. Gott, enkelt och nyttigt. Här med ugnsrostad potatis, palsternacka, fänkål, morot, purjolök och cocktailtomater samt en kall sås med matyoghurt och sweet chili-sås.
Du kan variera med andra valfria rotfrukter och grönsaker.
Vill du göra det riktigt enkelt kan du ta bara pesto och skeda över fisken och sedan baka torsken i ugnen.
Blir också gott med lax, hälleflundra eller annan fin fast fisk.

4 portioner torsk med pesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 bitar torskfilé à ca 140 gram, gärna torskrygg
  • 3 fasta potatisar
  • 3 palsternackor
  • 3 morötter
  • 0,5 fänkål
  • 10 cocktailtomater
  • 20 cm purjolök
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Pestotäcke: 0,5 dl olivolja
  • 5 msk pesto
  • 0,75 dl riven parmesan eller grana padano
  • 6 msk ströbröd
  • 1 krm salt
  • Kall sås: 2 dl matyoghurt
  • 4 msk sweet chilisås

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Häll i 3 msk olivolja i en ugnsform stor som en halv långpanna.
  3. Skala potatis, palsternackor och morötter.
  4. Putsa fänkålen från stam och ev. fula delar. Skär i strimlor.
  5. Dela rotfrukterna och skär i skivor, lägg i formen tillsammans med fänkålen, salta och vänd runt i olivoljan.
  6. Sätt in i ugnen och baka i 20 minuter.
  7. Blanda pestotäcket i en skål. Rör ihop olivolja, pesto, riven ost, ströbröd och salt. Låt stå och svälla några minuter.
  8. Skölj och dela tomater. Skölj och strimla purjolöken.
  9. Bred ett tjockt täcke pesto på varje torskbit.
  10. Ta ut och rotfrukterna och vänd runt dem.
  11. Lägg på torskbitarna samt strö tomater och purjolök runt om.
  12. Sänk värmen till 175 grader och baka torsken och grönsakerna i 15 minuter till. Om du vill kan du använda en termometer och mäta upp värmen i torsken till 45-50 grader.
  13. Ta ut och servera torsken med den kalla såsen vid sidan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer