Torsk med pesto
Pestoöverbakad torsk i ugnen med grönsaker allt i ett i en form.
Gott, enkelt och nyttigt.
Här med ugnsrostad potatis, palsternacka, fänkål, morot, purjolök och cocktailtomater samt en kall sås med matyoghurt och sweet chili-sås.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Häll i 3 msk olivolja i en ugnsform stor som en halv långpanna.
- Skala potatis, palsternackor och morötter.
- Putsa fänkålen från stam och ev. fula delar. Skär i strimlor.
- Dela rotfrukterna och skär i skivor, lägg i formen tillsammans med fänkålen, salta och vänd runt i olivoljan.
- Sätt in i ugnen och baka i 20 minuter.
- Blanda pestotäcket i en skål. Rör ihop olivolja, pesto, riven ost, ströbröd och salt. Låt stå och svälla några minuter.
- Skölj och dela tomater. Skölj och strimla purjolöken.
- Bred ett tjockt täcke pesto på varje torskbit.
- Ta ut och rotfrukterna och vänd runt dem.
- Lägg på torskbitarna samt strö tomater och purjolök runt om.
- Sänk värmen till 175 grader och baka torsken och grönsakerna i 15 minuter till. Om du vill kan du använda en termometer och mäta upp värmen i torsken till 45-50 grader.
- Ta ut och servera torsken med den kalla såsen vid sidan.
Varianter
- Du kan variera med andra valfria rotfrukter och grönsaker.
- Vill du göra det riktigt enkelt kan du ta bara pesto och skeda över fisken och sedan baka torsken i ugnen.
- Blir också gott med lax, hälleflundra eller annan fin fast fisk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal