Skållade mandlar

Introduktion och förberedelse för tillagning

Skållad mandel är lätt att göra. Hur du skållar sötmandel med skal så att skalet lossnar och du kan skala dem.

Mandeln kokar du en minut så att skalet blöts upp och det är lätt att pilla och dra av.

Användning

  • Skållade mandlar är gott till glögg tillsammans med russin.
  • Mandarna kan också rostas, kanderas hela eller vändas i socker till brända mandlar.
  • Vidare kan de hackas eller malas och användas till toscasmet, mandelflarn, mandelkorgar eller garnering.
  • Man kan också mixa mandel med vatten till mandelmjölk eller smoothies.
  • Mandlar kan också malas till mandelmassa med socker, användas i bakverk samt tillsättas mald eller hackad i maträtter (bland annat i indisk mat för att reda maten).

2 dl skållade mandlar

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 2 dl mandlar med skal

Tillagning

  1. Koka upp några dl vatten i en kastrull nog att täcka mandlarna.
  2. Häll i mandeln och skålla - koka dem 1 minut tills skalen börjar bubbla upp och lossna.
  3. Häll av de skållade mandlarna i ett durkslag och skölj kalla.
  4. Nu kan du pilla av skalet av mandlarna.
  5. Tips: lägg upp mandlarna på en kökshandduk, vik ihop och gnugga dem mot varandra så lossar skalen lättare och du plockar bort skalen snabbare.
  6. Plocka bort alla skal och använda de skållade mandlarna som du tänkt.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.