Skållad mandel

Introduktion och förberedelse

Skållad mandel är lätt att göra. Hur du skållar sötmandel med skal så att skalet lossnar och du kan skala dem.

Mandeln kokar du en minut så att skalet blöts upp och det är lätt att pilla och dra av.

Användning

  • Skålla egen mandel och servera hela till glögg tillsammans med russin.
  • Mandarna kan också rostas, kanderas hela eller vändas i socker till brända mandlar.
  • Vidare kan de hackas eller malas och användas till toscasmet, mandelflarn, mandelkorgar eller garnering.
  • Man kan också mixa mandel med vatten till mandelmjölk eller smoothies.
  • Mandlar kan också malas till mandelmassa med socker, användas i bakverk samt tillsättas mald eller hackad i maträtter (bland annat i indisk mat för att reda maten).
  • Goda att hacka och ha i marmelad, bakverk med mera.

2 dl skållad mandel

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 2 dl mandlar med skal

Tillagning

  1. Koka upp några dl vatten i en kastrull nog att täcka mandlarna.
  2. Häll i mandeln och skålla - koka dem 1 minut tills skalen börjar bubbla upp och lossna.
  3. Häll av de skållade mandlarna i ett durkslag och skölj kalla.
  4. Nu kan du pilla av skalet av mandlarna.
  5. Tips: lägg upp mandlarna på en kökshandduk, vik ihop och gnugga dem mot varandra så lossar skalen lättare och du plockar bort skalen snabbare.
  6. Plocka bort alla skal och använda de skållade mandlarna som du tänkt.
E-mail
Medel: 3.9 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 609 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-07