Pasta med mandelpesto

Hemgjord pesto av mandel är god, nyttig och billigare än pesto på pinjenötter. Annars är det samma ingredienser som till en klassisk italiensk pesto med parmesan, olivolja, vitlök och olivolja.
Spagetti, tagliatelle, skruvar eller annan pasta blir gott till peston. En god vegetarisk pasta.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med mandelpesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle
  • 2 dl skållad eller flagad mandel
  • 30 blad färsk basilika
  • 1,5 dl fin olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 150 gram parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skålla först mandeln: Koka upp 0,5 liter vatten i en kastrull. Tillsätt mandeln och koka någon minut tills skalen börjar lossna. Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten. Pilla bort skalet på mandlarna och lägg dem i en mixer eller matberedare.
  2. Mixa mandeln med olivolja, basilika, vitlök och parmesanost i en mixer eller matberedare (använd knivdelen) tills peston är finmald och en jämn röra. Det tar några minuter.
  3. Smaka av mandelpeston med salt och peppar.
  4. Pilla ner mandel från kanterna då och då.
  5. Koka pasta och servera med mandelpeston samt garnera ev. med hyvlad parmesan.
  6. Du kan spara överbliven pesto i en burk i kylen och den håller sig någon vecka minst.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer