Nässelpesto

Nässelpesto är en variant på vanlig pesto med förvällda nässlor istället för basilika.

Får god smak av pinjenötter, parmesanost, olivolja samt vitlök.

3 portioner pesto, ca 1,5 dl

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 50 gram, 1 liter, rensade fina blad toppskott av nässlor; eller 1,5 dl förvällda grovhackade nässlor
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 30 gram pinjenötter
  • 0,4 dl fin kallpressad olivolja
  • 1 msk riven parmesan eller grano padano
  • 2 krm flingsalt

Tillagning

  1. Skölj och rensa nässlor så att du har fina späda blad.
  2. Koka dem i 3 minuter i vatten. Häll av i durkslag och skölj i kallt vatten. Låt rinna av. Krama ur.
  3. Hacka nässlorna.
  4. Skala vitlöksklyfta och riv parmesan.
  5. Mixa vitlök, pinjenötter, hälften av oljan och förvällda/kokta hackade nässlor till en röra ca 10 sekunder. Du kan mixa i en skål med stavmixer, liten mixer eller matberedare. Du kan också mortla ihop peston i en stenmortel.
  6. Tillsätt resten av oljan och parmesanosten samt mixa ihop i ytterligare 10 sekunder.
  7. Smaka av med salt.
  8. Nässelpeston är klar att servera. Kan förberedas och stå i kylen. Peston stelnar i kylen så ta fram en stund innan servering så den blir lite mjuk i rumstemperatur.
  9. Peston kan förvaras i burk med lock i kyl 1-2 dagar i kylen. Eller frysas in.

Val av mixer

Enkelt är att använda en stavmixer med mixerbehållare - se bilden nedan - men det går också att mixa peston i en liten hög behållare med stavmixer, vanlig mixer, matberedare med kniv eller att hacka och mortal för hand i en stenmortel.

Plock av nässlor och förvällning

  • Plocka fina blad som toppskotten av späda nässlor. Använd handskar.
  • Skölj och förväll/koka nässelbladen. Jag kokade dem helt enkelt i 3 minuter och hackade dem sedan för att blanda i peston.
  • Eller så förväller du nässlorna enligt mitt recept på förvällda nässlor. Du kan även kolla på min film där jag förväller nässlor.
  • Plockar du mycket nässlor kan du dubblera receptet på nässelpeston och frysa in. Eller ta en del av de förvällda nässlorna till peston och frysa in resten av de förvällda nässlorna hackade i små omgångar i påsar.

Serveringsförslag

Gott att servera som vanlig pesto.

Kan förberedas

Passa på och gör en burk att ha i kylen eller frysen. Receptet kan dubbleras till en större sats.

Varianter

  • Pinjenötter kan bytas mot mandel med skal eller skållad mandel eller solrosfrön. Gott är att blanda mandlar med eller utan skal och pinjenötter.
  • Parmesanosten kan bytas mot Grano Padano ost. Finast är äkta Parmigiano-Reggiano.
  • Vegan och vegetarisk nässelpesto får du om du skippar osten och ökar på mängden nötter. Eller tar riven vegan-parmesan som Violife prosociano with parmesan flavour.
  • Olivolja kan bytas mot hälften vanlig solrosolja eller svensk rapsolja.
  • Rosta pinjenötterna innan i en torr panna för en extra touch på smaken.

Härligt grön nässelpesto i mixerskål med ingredienser vid sidan
Härligt grön nässelpesto i mixerskål med ingredienser vid sidan - vitlök, späda nässlor, flingsalt, olivolja och parmesan. Gott som vanlig pesto till det mesta.

E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 286 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25