Teriyakilax med vaxbönor

Introduktion och förberedelse

Teriyakilax med vaxbönor och jasminris. Gott och nyttigt med lax.

Istället för vaxbönor kan du ta brytbönor, haricots verts, paprika i olika färger, spenat, broccoli eller annan grönsak efter smak.

Räkna en bit laxfilé per portion på runt 120-150 gram.

4 portioner teriyakilax med vaxbönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 4 port jasminrisl
  • Teriyakisås: 0,5 dl socker
  • 3 dl ljus japansk soja, förslagvis Kikkoman
  • 0,5 dl mirin, japanskt risvin
  • 1 msk maizena
  • 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Vaxbönor: 300 gram vaxbönor
  • 0,5 dl ljus soja, ex. Kikkoman
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 4 tomater (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och koka ris enligt paket.
  2. Sätt på ugnen 200 grader om du önskar ugnsteka laxen. Laxen kan också stekas eller grillas.
  3. Teriaykisås: blanda socker och soja samt ev. risvin i en kastrull och koka upp under omrörning.
  4. Rör ut maizenan med kallt vatten och rör i teriyakisåsen under omrörning till önskad tjocklek.
  5. Smaka av teriyakisåsen med salt och peppar.
  6. Lägg upp fisken på en tallrik och skeda över några skedar sås. Vänd runt så att såsen hamnar runt om.
  7. Förbered vaxbönor: skölj och rensa vaxbönorna. Om du vill kan du snoppa dem men jag tycker det går bra att koka dem hela och sedan ev. skära bort träigt blomfäste när man äter.
  8. Sätt en kastrull på spisen och koka upp 1 dl vatten.
  9. Tillsätt vaxbönorna och salt, skaka om och koka vaxbönorna i 5 minuter under lock tills bönorna är mjuka men ända har tuggmotstånd.
  10. Tillsätt soja, vitlök, sesamolja, salt, peppar och ev. smör eller olivolja (valfritt) samt vänd runt vaxbönorna.
  11. Lägg upp vaxbönorna på fat och servera.
  12. Laga laxen: steker du laxen i ugn så lägger du laxen på ett ugnsfast fat och lagar dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills fisken flagar sig när du skär i den. Grillar eller steker du fisken gör du det med skinnsidan ner först ca 10 minuter och sedan vänder du och grillar klart toppen i några minuter till fin färg.
  13. Skölj och tärna grovt tomaterna.
  14. Servera laxen med teriyakisåsen vid sidan och pensla gärna över lite vid serveringen. Servera även kokt ris, bönor och tomater till såklart.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-07