Teriyakilax med vaxbönor

Teriyakilax med vaxbönor och jasminris. Gott och nyttigt med lax. Istället för vaxbönor kan du ta brytbönor, haricots verts, paprika i olika färger, spenat, broccoli eller annan grönsak efter smak.
Räkna en bit laxfilé per portion på runt 120-150 gram.

4 portioner teriyakilax med vaxbönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 4 port jasminrisl
  • Teriyakisås: 0,5 dl socker
  • 3 dl ljus japansk soja, förslagvis Kikkoman
  • 0,5 dl mirin, japanskt risvin
  • 1 msk maizena
  • 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Vaxbönor: 300 gram vaxbönor
  • 0,5 dl ljus soja, ex. Kikkoman
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 4 tomater (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och koka ris enligt paket.
  2. Sätt på ugnen 200 grader om du önskar ugnsteka laxen. Laxen kan också stekas eller grillas.
  3. Teriaykisås: blanda socker och soja samt ev. risvin i en kastrull och koka upp under omrörning.
  4. Rör ut maizenan med kallt vatten och rör i teriyakisåsen under omrörning till önskad tjocklek.
  5. Smaka av teriyakisåsen med salt och peppar.
  6. Lägg upp fisken på en tallrik och skeda över några skedar sås. Vänd runt så att såsen hamnar runt om.
  7. Förbered vaxbönor: skölj och rensa vaxbönorna. Om du vill kan du snoppa dem men jag tycker det går bra att koka dem hela och sedan ev. skära bort träigt blomfäste när man äter.
  8. Sätt en kastrull på spisen och koka upp 1 dl vatten.
  9. Tillsätt vaxbönorna och salt, skaka om och koka vaxbönorna i 5 minuter under lock tills bönorna är mjuka men ända har tuggmotstånd.
  10. Tillsätt soja, vitlök, sesamolja, salt, peppar och ev. smör eller olivolja (valfritt) samt vänd runt vaxbönorna.
  11. Lägg upp vaxbönorna på fat och servera.
  12. Laga laxen: steker du laxen i ugn så lägger du laxen på ett ugnsfast fat och lagar dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills fisken flagar sig när du skär i den. Grillar eller steker du fisken gör du det med skinnsidan ner först ca 10 minuter och sedan vänder du och grillar klart toppen i några minuter till fin färg.
  13. Skölj och tärna grovt tomaterna.
  14. Servera laxen med teriyakisåsen vid sidan och pensla gärna över lite vid serveringen. Servera även kokt ris, bönor och tomater till såklart.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer