Snittar med laxröra

Introduktion och förberedelse

Snittar med krämig laxröra av varmrökt lax, majonnäs och crème fraiche smaksatt med pepparrot, picklad lök, dill och inlagd gurka. 

Serveringsförslag

  • Passar som snittar, canapeer, tilltugg, plockmat eller enkel förrätt till grillen, middag, fest och buffé.
  • Jag serverade laxröran på smörstekta skivor av baguette. Fler förslag är crostinis, tunna knäckebröd, hårda eller mjuka tunnbröd, fröknäcke, pumpernickel, grovt rågbröd, hembakt rågbröd eller rulla in i tunnbröd och skär i tunnbrödssnittar.
  • Räkna ca 2 msk av röran per snitt och då får du ut ca 20 stycken snittar på detta recept. 

Tips

  • Laxröran kan förberedas någon dag innan och förvaras i kylen.
  • Serverar du röran på bröd som mörkt rågbröd, pumpernickel eller mjukt tunnbröd kan du förbereda snittarna med laxröran i god tid och ha i kylen.
  • Serverar du röran på smörstekta eller spröda knapriga bröd så blir det godast om du toppar dem med laxröran precis innan servering så de ej mjuknar.
  • Du kan göra egen picklad lök eller köpa färdig picklad rödlök. 

Varianter

  • Crème fraiche kan bytas mot gräddfil, smetana eller färskost. 
  • Dill kan bytas mot gräslök. 
  • Varmrökt lax kan bytas mot tärnad kallrökt lax. Varmrökt sik, röding, böckling, plattfisk eller liknande blir också gott. 
  • Annat gott som passar att krydda i är riven citron och dijonsenap. Eller prova varmröktlaxröra med citron, gräslök och färskost
  • Picklad lök är valfritt och kan bytas mot finhackad rödlök. 
  • Inlagd gurka är valfritt och kan bytas mot hackade cornichonger, bostongurka eller saltgurka. 
  • Toppa eller blanda i rom som stenbitsrom eller löjrom. 
  • Du kan köpa färsk pepparrot och riva själv eller färdig riven pepparrot. 

Att dricka till

  • Till laxröran passar ett kylt vitt vin med aromatiska smaker som en Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace.
  • Vidare passar ett festligt kylt mousserande vin som Crèmant de Bourgogne till.

7 portioner, 21 stycken snittar med laxröra

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram varmrökt lax utan skinn
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 dl hackad inlagd gurka
  • 0,5 dl hackad picklad lök
  • 2 msk riven pepparrot
  • 20 gram färsk dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • SERVERING: 1/2 stor baguette
  • 50 gram smör
  • 1 stor baguette, 20 skivor på 0,5 cm
  • 1 burk 80 gram stenbitsrom till garnering

Tillagning

  1. Lägg lax utan skinn i en skål. Finfördela med en gaffel. Ta bort ev. ben.
  2. Hacka inlagd gurka och picklad rödlök samt tillsätt det.
  3. Tillsätt majonnäs och crème fraiche.
  4. Skala och riv pepparrot fint. Tillsätt den.
  5. Skölj och hacka dill. Lägg hälften i röran och spara hälften till garnering.
  6. Rör ihop och smaka av röran med salt och vitpeppar.
  7. Hit kan laxröran förberedas och förarvaras i kylen något dygn.
  8. SERVERING: Skär baguette i 0,5 cm skivor. Bred dem tunt med mjukt smör på båda sidor.
  9. Stek dem i en stor stekpanna till fin färg på båda sidor. De kan även rostas i ugnen på max grill några minuter på varje sida upplagda på ett bakplåtspapper på en plåt.
  10. Duka upp röran tillsammans med bröden samt rom och dill vid sidan och låt gästerna ta själva på assiette. Eller gör snittarna färdiga själv på ett fat, bricka eller skärbräda genom att lägga ca 2 msk röra på varje bit bröd, toppa med ca 1 tsk rom och lite hackad dill på varje snitt. Servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-16

Tillbehör och liknande:

Bästa snittarna och plockmaten till minglet

Tips på snittar, aptitretare och plockmat till matiga småmackor, smörgåsar och sandwichs till the och...