Baconlindad gratinerad lax

Laxfilé lindad med bacon gratinerad med gräddig sås, ost och parmesan på en bädd av purjolök. 

Lax, bacon, purjolök, grädde, ost och gräslök passar utmärkt ihop i denna laxgratäng.

En god och lättlagad fiskgratäng du kan ha valfria tillbehör till.

2 portioner baconlindad gratinerad lax

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé à ca 130 gram styck, utan skinn och ben
  • 2 skivor bacon
  • 1/2 purjolök
  • 0,5 msk smör eller olivolja
  • GRATÄNGSÅS: 0,75 dl grädde
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl vatten
  • 2 msk hackad gräslök
  • 0,75 dl riven gratängost eller mozzarella
  • TILLBEHÖR: förslagsvis 2 klyftor citron, 2 portioner pressad potatis samt kokt broccoli

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Dela och skölj purjolök. Skär i grova bitar ca 4 cm långa.
  3. Bryn purjolöken i lite smör eller olja. Lägg över i en ugnsfast form.
  4. Linda laxen med baconskivorna.
  5. Bryn laxen någon minut på varje sida i lite smör eller olja i en stekpanna. Lägg på purjolöken i formen.
  6. Förbered önskat tillbehör som förslagsvis pressad potatis eller kokt potatis, potatismos, pasta eller ris.
  7. Hacka gräslök eller använd fryst hackad gräslök.
  8. Koka upp grönsaksbuljongtärning, vatten, grädde, crème fraiche, pressad citron samt gräslök i en kastrull. Rör om tills buljongen löst sig.
  9. Blanda i riven ost i såsen och häll den över laxen.
  10. Strö över lite riven parmesan om du vill. Eller mer vanlig riven ost.
  11. Gratinera laxen i 25 minuter i mitten av ugnen tills den har fin färg och är genomstekt.
  12. Servera laxen med önskade tillbehör som förslagsvis pressad potatis, kokt broccoli och citronklyfta.
Du behöver gräslök, grädde, buljongtärning, vatten, lax, crème fraiche, citron, bacon, riven ost, parmesan, salt och peppar.
Du behöver gräslök, grädde, buljongtärning, vatten, lax, crème fraiche, citron, bacon, riven ost, parmesan, salt och peppar.
Fräs purjolök samt bryn laxfiléer lindade i bacon och lägg i en ugnsform.
Fräs purjolök samt bryn laxfiléer lindade i bacon och lägg i en ugnsform.
Värm såsen av crème fraiche, grädde, citron, grönsaksbuljong, vatten, riven ost, salt och peppar samt gräslök.
Värm såsen av crème fraiche, grädde, citron, grönsaksbuljong, vatten, riven ost, salt och peppar samt gräslök.
Slå såsen över laxen och strö över lite riven parmesan.
Slå såsen över laxen och strö över lite riven parmesan.
Gratinera laxen i 25 minuter på 200 grader vanlig ugn till fin färg. Servera med valfria tillbehör som förslagsvis kokt broccoli och pressad potatis.
Gratinera laxen i 25 minuter på 200 grader vanlig ugn till fin färg. Servera med valfria tillbehör som förslagsvis kokt broccoli och pressad potatis.

Serveringsförslag

Varianter

  • Lax kan bytas mot annan fiskfilé som röding, torsk, kolja, sej, alaska pollok eller liknande. 
  • Parmesan kan bytas mot grana padano eller liknanden eller uteslutas. 
  • Purjolök kan bytas, uteslutas eller blandas med andra grönsaker som förslagsvis slantad morot, sparris, paprika, fänkål, rotselleri; tärnad tomat, fräst bladspenat eller grönkål, gröna bönor, gröna sojabönor, wokgrönsaker eller liknande. 

Till laxen hade jag pressad potatis, citron och kokt broccoli.
Till laxen hade jag pressad potatis, citron och kokt broccoli.

E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 442 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-31

Tillbehör och liknande: