Baconlindad gratinerad lax
Laxfilé lindad med bacon gratinerad med gräddig sås, ost och parmesan på en bädd av purjolök.
Lax, bacon, purjolök, grädde, ost och gräslök passar utmärkt ihop i denna laxgratäng.
En god och lättlagad fiskgratäng du kan ha valfria tillbehör till.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Dela och skölj purjolök. Skär i grova bitar ca 4 cm långa.
- Bryn purjolöken i lite smör eller olja. Lägg över i en ugnsfast form.
- Linda laxen med baconskivorna.
- Bryn laxen någon minut på varje sida i lite smör eller olja i en stekpanna. Lägg på purjolöken i formen.
- Förbered önskat tillbehör som förslagsvis pressad potatis eller kokt potatis, potatismos, pasta eller ris.
- Hacka gräslök eller använd fryst hackad gräslök.
- Koka upp grönsaksbuljongtärning, vatten, grädde, crème fraiche, pressad citron samt gräslök i en kastrull. Rör om tills buljongen löst sig.
- Blanda i riven ost i såsen och häll den över laxen.
- Strö över lite riven parmesan om du vill. Eller mer vanlig riven ost.
- Gratinera laxen i 25 minuter i mitten av ugnen tills den har fin färg och är genomstekt.
- Servera laxen med önskade tillbehör som förslagsvis pressad potatis, kokt broccoli och citronklyfta.
Serveringsförslag
- Jag serverade med kokt broccoli, pressad potatis samt citronklyfta.
- Fler förslag på tillbehör är kokt potatis, potatismos, klyftpotatis, rostade rotfrukter, pasta som tagliatelle eller ris till gratängen.
- Vidare passar en grönsallad och en tomatsallad till.
Varianter
- Lax kan bytas mot annan fiskfilé som röding, torsk, kolja, sej, alaska pollok eller liknande.
- Parmesan kan bytas mot grana padano eller liknanden eller uteslutas.
- Purjolök kan bytas, uteslutas eller blandas med andra grönsaker som förslagsvis slantad morot, sparris, paprika, fänkål, rotselleri; tärnad tomat, fräst bladspenat eller grönkål, gröna bönor, gröna sojabönor, wokgrönsaker eller liknande.
Uppskattat näringsvärde per portion: 442 kcal