Foliepaket med torsk och lax

Foliepaket med torsk och lax i bitar, färskpotatis eller delikatesspotatis, sparris, rädisor och rödlök. Det blir en slags smörsås med smöret som smaksätts med citronsaft, chiliflakes samt örter som persilja, gräslök och lite rosmarin.

Lägg alla ingredienser i folieark och slå in till paket. Hit kan du förbereda och förvara i några timmar i kylen. Värm foliepaketen på grillen i några minuter. Det går också bra att laga dem i ugnen.

Att grilla torsk är inte så lätt då den faller sönder på grillgallret om man inte är mycket försiktig. Då kan man istället slå in den i foliepaket tillsammans med goda tillbehör. Så har du fisk, sås och tillbehör i ett. Lätt att laga coh värma vid servering då det kan förberedas i god tid.

Välj krav- eller msc-märkt torsk och lax. Du kan köpa torsk och lax i portionsbitar eller färdiga frysta tärningar fisk. Du kan laga foliepaketen på grillen eller i ugnen (225 grader) i 10 minuter.

Har du rester på kokt potatis så kan du använda det i foliepaketen. Andra grönsaker som passar är knipplök, purjolök, spenat, morot, kålrot, palsternacka, sötpotatis, rättika, ärtor, sockerärtor, gröna sojabönor, cocktailtomater, zucchini, aubergine, blomkål, broccoli med mera. Vill du byta ut de kokta potatisen så kan du ta kokt råris, matvete, gnocchi (obs innehåller potatis) eller bulgur.

2 portioner torsk i foliepaket

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 120-140 gram torskfilé eller torskrygg eller1 portionspaket
  • 120-140 gram laxfilé eller 1 portionspaket
  • 1/2 rödlök
  • 5 sparrisar
  • 6 rädisor
  • 8 små färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 100 gram mjukt smör
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2 msk citronsaft
  • 1 krm rosmarin
  • 2 ark folie ca 30x40 cm stora

Tillagning

  1. Skrubba och putsa potatis och koka den mjuk i 15-20 minuter.
  2. Skölj och skär sparrisen i mindre bitar. Lägg med potatisen att koka de sista ca 3 minuterna.
  3. Häll av potatis och sparris samt låt svalna något. Hit kan du förbereda.
  4. Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader.
  5. Blanda mjukt smör (du kan ev. mikra det försiktigt så att det blir mjukt) med salt, peppar, chiliflakes, citronsaft och hackad persilja, gräslök samt lite rosmarin.
  6. Skölj och skär rädisor i grova bitar.
  7. Skala och dela rödlöken samt strimla den.
  8. Klipp ut och lägg arken med folie bredvid varandra.
  9. Skär torsk och lax i kuber om de inte redan är det.
  10. Fördela och dela upp fisk, potatis, rädisor, rödlök, sparris samt smöret i mitten på foliearken.
  11. Vik ihop folien till paket. Förslagsvis: vik upp över och under kanterna på foliet. Vik sedan upp hörnorna så att vätska ej kan rinna ut. Vik upp och ihop ändarna. Vik ihop foliekanterna längs med toppen.
  12. Hit kan du förbereda och förvara några timmar i kylen.
  13. Grilla eller ugnsbaka foliepaketen i 10-15 minuter eller tills fisken är genomstekt.
  14. Var försiktig när du viker upp folien så du ej bränner dig. Kan ätas direkt ur folien (på tallrik) eller så kan innehållet läggas upp lite finare på tallrik och ev. garneras med hackad gräslök samt klyfta citron.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål till kräftskivan. Designade av Receptfavoriters kock och skapare Henrik Mattsson för Hackman. Passar till kräftor och andra skaldjur som krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat