Ugnsbakad laxfilé i ugn

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakad lax i olika varianter passar både till vardags och fest.

Lax bakad i ugnen är enkelt, nyttigt och gott.

Laxen kan du laga med enbart lite olja, citronsaft, salt och svartpeppar men blir också god att smaksätta genom att toppa och/eller fylla med någon fyllning.

Köp gärna MSC-märkt lax.

Portionsberäkning

Räkna 4 st laxfiléer med eller utan ben, ca 140 gram styck, totalt ca 550-600 gram. Det finns fina portionsförpackade frysta bitar lax som passar utmärkt att tina samma dag eller lägga i kylen kvällen innan.

Eller köp en hel färsk laxsida med skinn och portionera upp samt frys in resten i portionsbitar till en annan dag.

Serveringsförslag

  • Jag serverade min lax med kall yoghurtsås med fetaost och rostad potatis samt rotfrukter - se nedan recept.
  • Annat som passar är att ugnsbaka rotfrukter - du kan blanda små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna innan laxen.
  • Sås till ugnsbakad lax kan du göra kall sås av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost, rom, hackad dill eller pesto.
  • Kantarellsås eller svampsås passar också till laxen.
  • Fler alternativ är att servera med rostade grönsaker eller kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos eller pressad potatis.

Förslag på fyllningar

Skär ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in fyllning som nedan förslag:

  • 4 msk hackad smulad fetaost.
  • 4 msk hackad ansjovis.
  • 4 msk naturell eller smaksatt färskost ex. vitlöksost.

Förslag på toppings

  • Italiensk ugnsbakad lax får du med en msk pesto eller tapenade.
  • Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
  • Vidare är någon msk ajvar också en god variant.

4 portioner ugnsbakad lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 550-600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • FÖRSLAG FYLLNING: 4 msk hackad smulad fetaost; ansjovis eller naturell eller smaksatt färskost som vitlöksost (valfritt)
  • FÖRSLAG TOPPING: 4 msk pesto, tapenade, någon tsk sambal oelek eller några msk ajvar (valfritt)
  • SÅS: 4 dl grekisk matyoghurt
  • 2 msk vatten
  • 2 dl smulad fetaost eller några msk pesto eller ajvar
  • TILLBEHÖR: 12 st delikatess potatisar, halverade
  • 2 morötter skalade, tärnade i bitar
  • 2 skalade klyftade rödlökar
  • 1/4 rotselleri, skalad, skuren i småbitar
  • 2 palsternackor, skalade, tärnade
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Förbered tillbehör som rotfrukter, lägg i en ugnsform med olja och salt och sätt in dem först i 15 minuter innan du sätter in laxen. Ta ut och vänd runt samt låt stå kvar i nedre delen av ugnen när du sätter in laxen. Laxen ska sedan stå inne i ca 15 minuter så då blir allt klart samtidigt.
  3. Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade.
  4. Vänd runt laxfileérna i olivolja, citronsaft, salta och peppar.
  5. MED FYLLNING OCH/ELLER TOPPING: Fyll laxfiléerna genom att skära ett snitt vågrätt i mitten på varje laxfilé och pilla in lite fyllning som smulad fetaost, färskost eller ansjovis. Bred på topping. Detta är valfritt.
  6. Värm en ugnsfast stekpanna eller så kan du steka laxen i en ugnsform.
  7. Lägg laxen med skinnet neråt och stek den ev. några minuter.
  8. Toppa laxen med smaksättning som pesto, tapenade eller chili om du önskar det.
  9. Sätt in laxen i ugnen och ugnsbaka dem i ca 15 minuter. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten. Laxen ska vara runt 58 grader i innertemperatur (använd gärna stektermometer).
  10. Gör ev. sås genom att blanda yoghurt med smaksättning.
  11. Ta ut rotfrukter samt lax och servera med såsen.
E-mail
Medel: 3.6 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 414 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-31