Ugnsbakad laxfilé
Ugnsbakad lax är enkelt, nyttigt och gott samt kan lagas på enkelt vis eller varieras med toppings och/eller fyllning efter tycke.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Förbered tillbehör som rotfrukter, lägg i en ugnsform med olja och salt och sätt in dem först i 15 minuter innan du sätter in laxen. Ta ut och vänd runt samt låt stå kvar i nedre delen av ugnen när du sätter in laxen. Laxen ska sedan stå inne i ca 15 minuter så då blir allt klart samtidigt.
- Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade.
- Vänd runt laxfileérna i olivolja, citronsaft, salta och peppar.
- MED FYLLNING OCH/ELLER TOPPING: Fyll laxfiléerna genom att skära ett snitt vågrätt i mitten på varje laxfilé och pilla in lite fyllning som smulad fetaost, färskost eller ansjovis. Bred på topping. Detta är valfritt.
- Värm en ugnsfast stekpanna eller så kan du lägga laxen i en ugnsform.
- Lägg laxen med skinnet neråt om laxen har skinn. Bryn laxen några minuter.
- Toppa laxen med smaksättning som pesto, tapenade eller chili om du önskar det.
- Sätt in laxen i ugnen och tillaga i ca 15-20 minuter. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten. Laxen ska vara 58 grader i innertemperatur - kontrollera med stektermometer.
- Gör förslagsvis en kall sås genom att blanda yoghurt med smaksättning enligt förslag.
- Ta ut laxen och servera med rotfrukter och sås. Eller valfria tillbehör.
Serveringsförslag
- Ugnsbakad lax passar både till fest som till vardags.
- Jag toppade laxen med pesto samt serverade med kall yoghurtsås med fetaost och rostad potatis samt rotfrukter.
- Annat som passar är att ugnsbaka rotfrukter - du kan blanda små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna innan laxen.
- Sås till ugnsbakad lax kan du göra kall sås av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost, rom, hackad dill eller pesto.
- Kantarellsås eller svampsås passar också till laxen.
- Fler alternativ är att servera med rostade grönsaker eller kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos eller pressad potatis.
Portionsberäkning
- Räkna 4 st laxfiléer, ca 140 gram styck, totalt ca 550-600 gram. Det finns fina portionsförpackade frysta bitar lax som passar utmärkt att tina samma dag eller lägga i kylen kvällen innan.
- Eller köp en hel färsk laxsida med skinn och portionera upp samt frys in resten i portionsbitar till en annan dag.
- Köp gärna MSC-märkt lax.
Förslag på toppings
- Italiensk ugnsbakad lax får du med några msk pesto eller tapenade.
- Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
- Vidare är någon msk ajvar också en god variant.
- Citronpeppar, örtsalt, örtagårdskrydda eller annan valfri kryddmix blir också gott.
Förslag på fyllningar
Skär ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in fyllning som nedan förslag:
- 4 msk hackad smulad fetaost.
- 4 msk hackad ansjovis. Strö över hackad dill til servering.
- 4 msk naturell eller smaksatt färskost ex. vitlöksost eller färskost med örter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 414 kcal