Ugnsbakad laxfilé

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakad lax är enkelt, nyttigt och gott samt kan lagas på enkelt vis eller varieras med toppings och/eller fyllning efter tycke.

Serveringsförslag

  • Ugnsbakad lax passar både till fest som till vardags.
  • Jag toppade laxen med pesto samt serverade med kall yoghurtsås med fetaost och rostad potatis samt rotfrukter.
  • Annat som passar är att ugnsbaka rotfrukter - du kan blanda små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna innan laxen.
  • Sås till ugnsbakad lax kan du göra kall sås av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost, rom, hackad dill eller pesto.
  • Kantarellsås eller svampsås passar också till laxen.
  • Fler alternativ är att servera med rostade grönsaker eller kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos eller pressad potatis.

Portionsberäkning

  • Räkna 4 st laxfiléer, ca 140 gram styck, totalt ca 550-600 gram. Det finns fina portionsförpackade frysta bitar lax som passar utmärkt att tina samma dag eller lägga i kylen kvällen innan.
  • Eller köp en hel färsk laxsida med skinn och portionera upp samt frys in resten i portionsbitar till en annan dag.
  • Köp gärna MSC-märkt lax.

Förslag på toppings

  • Italiensk ugnsbakad lax får du med några msk pesto eller tapenade.
  • Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
  • Vidare är någon msk ajvar också en god variant.
  • Citronpeppar, örtsalt, örtagårdskrydda eller annan valfri kryddmix blir också gott.

Förslag på fyllningar

Skär ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in fyllning som nedan förslag:

  • 4 msk hackad smulad fetaost.
  • 4 msk hackad ansjovis. Strö över hackad dill til servering.
  • 4 msk naturell eller smaksatt färskost ex. vitlöksost eller färskost med örter.

4 portioner ugnsbakad lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 550-600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • FÖRSLAG FYLLNING: 4 msk hackad smulad fetaost; ansjovis eller naturell eller smaksatt färskost som vitlöksost (valfritt)
  • FÖRSLAG TOPPING: 4 msk pesto, tapenade, någon tsk sambal oelek eller några msk ajvar (valfritt)
  • SÅS: 4 dl grekisk matyoghurt
  • 2 msk vatten
  • 2 dl smulad fetaost; eller några msk pesto eller ajvar
  • TILLBEHÖR: 12 st delikatess potatisar, halverade
  • 2 morötter skalade, tärnade i bitar
  • 2 skalade klyftade rödlökar
  • 1/4 rotselleri, skalad, skuren i småbitar
  • 2 palsternackor, skalade, tärnade
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Förbered tillbehör som rotfrukter, lägg i en ugnsform med olja och salt och sätt in dem först i 15 minuter innan du sätter in laxen. Ta ut och vänd runt samt låt stå kvar i nedre delen av ugnen när du sätter in laxen. Laxen ska sedan stå inne i ca 15 minuter så då blir allt klart samtidigt.
  3. Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade.
  4. Vänd runt laxfileérna i olivolja, citronsaft, salta och peppar.
  5. MED FYLLNING OCH/ELLER TOPPING: Fyll laxfiléerna genom att skära ett snitt vågrätt i mitten på varje laxfilé och pilla in lite fyllning som smulad fetaost, färskost eller ansjovis. Bred på topping. Detta är valfritt.
  6. Värm en ugnsfast stekpanna eller så kan du lägga laxen i en ugnsform.
  7. Lägg laxen med skinnet neråt om laxen har skinn. Bryn laxen några minuter.
  8. Toppa laxen med smaksättning som pesto, tapenade eller chili om du önskar det.
  9. Sätt in laxen i ugnen och tillaga i ca 15-20 minuter. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten. Laxen ska vara 58 grader i innertemperatur - kontrollera med stektermometer.
  10. Gör förslagsvis en kall sås genom att blanda yoghurt med smaksättning enligt förslag.
  11. Ta ut laxen och servera med rotfrukter och sås. Eller valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 414 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-14