Ugnsbakad laxfilé i ugn

Ugnsbakad laxfilé. Lax bakad i ugnen är enkelt, nyttigt och gott. Ugnsbakad lax i olika varianter passar både till vardags och fest. Ugnsbakt lax kan du laga med enbart lite olja, citronsaft, salt och svartpeppar men blir också god att smaksätta genom att toppa och/eller fylla varje laxfilé.

Räkna 4 st laxfiléer med eller utan ben, ca 140 gram styck, totalt ca 600 gram. Det finns fina portionsförpackade frysta bitar lax som passar utmärkt att tina samma dag eller lägga i kylen kvällen innan. Eller köp en hel färsk laxsida med skinn och portionera upp samt frys in resten i portionsbitar till en annan dag. Köp gärna MSC-märkt lax.

Förslag på tillbehör

Här med ett förslag på tillbehör av kall yoghurtsås med fetaost och rostad potatis samt rotfrukter. Ugnsbakar du lax så kan du utnyttja att ugnen är varm och ugnsbaka rotfrukter eller välj lite blandat som små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna innan laxen.

Sås till ugnsbakad lax kan du göra kall sås av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost eller pesto. Kantarellsås eller svampsås passar också till ugnsbakad lax.

Alternativ är att servera med rostade grönsaker eller kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos mm som också passar till ugnsbakad lax.

Förslag på fyllningar

Skär ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in fyllningen.

  • 4 msk hackad smulad fetaost;
  • 4 msk hackad ansjovis
  • 4 msk naturell eller smaksatt färskost ex. vitlöksost.

Förslag på toppings

  • Italiensk ugnsbakad lax får du med en msk pesto eller tapenade.
  • Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
  • Vidare är någon msk ajvar också en god variant.

4 portioner ugnsbakad lax laxfilé i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • FÖRSLAG FYLLNING: 4 msk hackad smulad fetaost; ansjovis eller naturell eller smaksatt färskost som vitlöksost (valfritt)
  • FÖRSLAG TOPPING: 4 msk pesto, tapenade, någon tsk sambal oelek eller några msk ajvar (valfritt)
  • SÅS: 4 dl grekisk matyoghurt
  • 2 msk vatten
  • 2 dl smulad fetaost eller några msk pesto eller ajvar
  • TILLBEHÖR: 12 st delikatess potatisar, halverade
  • 2 morötter skalade, tärnade i bitar
  • 2 skalade klyftade rödlökar
  • 1/4 rotselleri, skalad, skuren i småbitar
  • 2 palsternackor, skalade, tärnade
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered tillbehör som rotfrukter, lägg i en ugnsform med olja och salt och sätt in dem först i 15 minuter innan du sätter in laxen. Ta ut och vänd runt samt låt stå kvar i nedre delen av ugnen när du sätter in laxen. Laxen ska sedan stå inne i ca 15 minuter så då blir allt klart samtidigt.
  3. Dela laxen i fyra portionsfiléer om de inte redan är delade.
  4. Vänd runt laxfileérna i olivolja, citronsaft, salta och peppar.
  5. MED FYLLNING OCH/ELLER TOPPING: Fyll laxfiléerna genom att skära ett snitt vågrätt i mitten på varje laxfilé och pilla in lite fyllning som smulad fetaost, färskost eller ansjovis. Bred på topping. Detta är valfritt.
  6. Värm en ugnsfast stekpanna eller så kan du steka laxen i en ugnsform.
  7. Lägg laxen med skinnet neråt och stek den ev. några minuter.
  8. Toppa laxen med smaksättning som pesto, tapenade eller chili om du önskar det.
  9. Sätt in laxfiléern i ugnen och ugnsbaka dem i ca 10-15 minuter. Laxköttet ska ha ljusnat och blivit fast i mitten. Laxen ska vara runt 58 grader i innertemperatur (använd ev. stektermometer).
  10. Gör ev. sås genom att blanda yoghurt med smaksättning.
  11. Ta ut rotfrukter, lax och servera med såsen.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer