Lax i foliepaket med potatis och fetaost

Introduktion och förberedelse

Lax i foliepaket med potatis och fetaost är gott, nyttigt, enkelt och snabbt att grilla eller laga i ugnen.

Serveringsförslag

Tzatziki, yoghurtsås, creme fraichesås eller hemgjord creme fraiche är gott till som extra sås.

Kokt råris, quinoa, couscous eller kokta svarta bönor är också gott i paketen - med eller utan kokt potatis.

Vegetarisk variant

Vegetariskt blir det med strimlade soltorkade tomater och tärnad halloumi istället för lax.

I ugnen eller på grillen

Foliepaketet kan också lagas i ugnen istället för på grillen.

Att dricka till

Dryckestips till är vitt vin som Chardonnay eller en ljus lageröl.

4 portioner lax i foliepaket

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram laxfilé
  • 4 kvisttomater
  • 1/3 gurka
  • 8 blad färsk basilika
  • 1 knippe salladslök
  • ca 16 medelstora färskpotatisar
  • 4 msk olivolja
  • 1 paket fetaost, 150 gram
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skrubba och skiva färskpotatisen i ca 2 cm breda skivor. Koka dem mjuka i 15 minuter. Förbered under tiden resterande ingredienser.
  2. Tänd grillen eller sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Du kan laga foliepaketen på grillen eller i ugnen.
  3. Skär laxfilén i kuber.
  4. Skala och kärna ur gurkan.
  5. Tärna gurka, tomater och fetaost. Hacka salladslöken och basilikan.
  6. Smörj 4 ark foliefilm med olivolja och fördela salladen, laxen och potatisen på toppen.
  7. Salta, peppra och ringla lite extra olivolja över.
  8. Knyt ihop paketen så de blir täta och lägg dem på grillen eller i ugnen i ca 15 min så att laxen blir tillagad samt allting genomvarmt.
  9. Gör gärna en kall sås som tzatziki, yoghurtsås eller smaksatt crème fraiche under tiden.
  10. Servera lax i folie som det är eller med en extra sås.
E-mail
Medel: 3.9 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 424 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.