Lax i foliepaket med potatis och fetaost

Lax i foliepaket med potatis och fetaost är gott, nyttigt, enkelt och snabbt att grilla eller laga i ugnen.

Tzatziki, yoghurtsås, creme fraichesås eller hemgjord creme fraiche är gott till som extra sås. Råris, quinoa, cous cous eller kokta svarta bönor är också gott i paketen - med eller utan potatis. Vegetariskt blir det med strimlade soltorkade tomater och tärnad halloumi istället för lax. Foliepaketet kan också lagas i ugnen istället för på grillen.

Dryckestips till är vitt vin eller öl.

4 portioner lax i foliepaket

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 g laxfilé
  • 4 tomater
  • 1/2 gurka
  • Några blad basilika
  • 1 knippe vårlök
  • ca 16 medelstora färskpotatisar
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 paket fetaost
  • salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Skrubba och skiva färskpotatisen i ca 2 cm breda skivor. Koka den mjuk i 15 minuter. Förbered under tiden resterande ingredienser.
  2. Tänd grillen eller sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skär laxfilén i kuber.
  4. Skala och kärna ur gurkan.
  5. Tärna gurka, tomater och fetaost. Hacka vårlöken och basilikan.
  6. Smörj 4 ark foliefilm med olivolja och fördela salladen, laxen och potatisen på toppen.
  7. Salta, peppra och ringla olivolja över.
  8. Knyt ihop paketen så de blir täta och lägg dem på grillen eller i ugnen i ca 15 min så att laxen blir tillagad samt allting genomvarmt.
  9. Gör ev. kall sås som tzatziki under tiden.
  10. Servera lax i folie som det är eller lägg till en extra sås som tzatziki, yoghurtsås eller creme fraiche.
E-mail
Medel: 4.1 (28 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer