Lax i foliepaket med potatis och fetaost

Lax i foliepaket med potatis och fetaost är gott, nyttigt, enkelt och snabbt att grilla eller laga i ugnen.

Tzatziki, yoghurtsås, creme fraichesås eller hemgjord creme fraiche är gott till som extra sås. Råris, quinoa, cous cous eller kokta svarta bönor är också gott i paketen - med eller utan potatis.

Vegetariskt blir det med strimlade soltorkade tomater och tärnad halloumi istället för lax. Foliepaketet kan också lagas i ugnen istället för på grillen.

Dryckestips till är vitt vin eller öl.

4 portioner lax i foliepaket

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 g laxfilé
  • 4 tomater
  • 1/2 gurka
  • Några blad basilika
  • 1 knippe vårlök
  • ca 16 medelstora färskpotatisar
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 paket fetaost
  • salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Skrubba och skiva färskpotatisen i ca 2 cm breda skivor. Koka den mjuk i 15 minuter. Förbered under tiden resterande ingredienser.
  2. Tänd grillen eller sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skär laxfilén i kuber.
  4. Skala och kärna ur gurkan.
  5. Tärna gurka, tomater och fetaost. Hacka vårlöken och basilikan.
  6. Smörj 4 ark foliefilm med olivolja och fördela salladen, laxen och potatisen på toppen.
  7. Salta, peppra och ringla olivolja över.
  8. Knyt ihop paketen så de blir täta och lägg dem på grillen eller i ugnen i ca 15 min så att laxen blir tillagad samt allting genomvarmt.
  9. Gör ev. kall sås som tzatziki under tiden.
  10. Servera lax i folie som det är eller lägg till en extra sås som tzatziki, yoghurtsås eller creme fraiche.
E-mail
Medel: 3.9 (45 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.