Landgång med lax och räkor

Landgång med lax och räkor, skagenröra samt sill och ägg. En landgång är en avlång smörgås med många olika pålägg. Här har jag delat upp landgången i tre delar av olika pålägg.

Självklart kan du ha vilka andra pålägg du gillar samt göra landgången längre med fler pålägg. Du behöver ej landgångsbröd utan kan ta 2,5 vanliga brödskivor efter tycke till varje landgång.

Landgång blir vad man gör den till och vad råvarorna håller för kvalitét. I princip så kan du köpa allt färdigt eller laga hemma som ex. göra skagenröra, lägga in sill, grava lax och baka eget bröd. Väljer du gravad lax kan du toppa den med gravlaxsås.

Hemgjord Skagenröra kan du laga av 10 hackade räkor och 4 st hackade surimi-/crabsticks blandat med 2 msk majonnäs, 2 msk creme fraiche, 2 msk hackad dill samt 2 msk finhackad rödlök.

Landgång är gott med en öl till.

2 portioner landgång med lax och räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 landgångsbröd
  • 0,5 finhackad rödlök
  • 10 skalade räkor
  • 2 dl skagenröra eller ishavsröra
  • 4 stänger inlagd vit sparris
  • 4 skivor rökt eller gravad lax
  • 6 cocktailtomater
  • 6 blad ruccolasallad
  • 50 gram rotselleri
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 msk majonnäs
  • 6 bitar inlagd sill som löksill
  • 2 ägg
  • 2 msk rom eller caviar
  • 2 klyftor citron
  • 2 msk hackad dill
  • 25 gram smör

Tillagning

  1. Koka ägg hårdkokta.
  2. Bred smör på bröden.
  3. Skär bort kanterna från bröden om du önskar.
  4. Har du ej landgångsbröd så dela ett av bröden på halva. Lägg upp bröden på tallrikar. Ett landgångsbröd var eller 2,5 bröd på varje tallrik.
  5. Skala och finhacka rödlök.
  6. Lägg en stor msk skagen- eller ishavsröra på 1/3 av landgången. Gör gärna egen röra genom att hacka 10 räkor och 4 st surimi-/crabsticks samt blanda med 2 msk majonnäs, 2 msk creme fraiche, 2 msk hackad dill samt 2 msk finhackad rödlök.
  7. Toppa skagen- eller ishavsröran med fem skalade räkor vardera.
  8. Dela ev. sparrisarna om de är långa och fördela på räkorna.
  9. Skölj ruccolasalladen. Lägg en hög ruccola i mitten på varje landgång.
  10. Skär bort kanterna på rotsellerin. Riv rotsellerin grovt. Blanda den med 1 dl creme fraiche och 4 msk majonnäs samt rör ihop till en röra. Salta och peppra den efter smak.
  11. Lägg en hög rotselleriröra på ruccolan i mitten på varje landgång.
  12. Vik ihop två skivor lax var och lägg över rotselleriröran och ruccolasalladen. Toppa med en klyfta citron.
  13. Skölj och dela tomaterna. Dela dem i halvor. Fördela dem jämte laxen.
  14. Skala de kokta äggen och dela dem på fyra klyftor vardera eller skiva dem. Lägg ett ägg på den sista tredjedelen av landgången.
  15. Lägg en msk creme fraiche på äggen på varje landgång.
  16. Toppa äggen med en msk rom eller caviar vardera.
  17. Lägg på 2-3 bitar inlagd sill vid varje ägg.
  18. Avsluta med finhackad rödlök samt dill här och där samt servera dina goda landgångar.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept