Fiskpaté

Fiskpaté med lax och vit fisk bakad i en avlång form du kan skiva och servera ljummen eller kall med ex. romsås och kokt potatis.

ca 8 portioner fiskpaté, en avlång form, ca 16 skivor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 250 gram laxfilé utan ben och skinn
  • 350 gram vit fiskfilé som gädda, sej, kolja eller torsk (utan skinn och stora ben - små ben mixas sönder)
  • 3 ägg
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grädde
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk fransk senap
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 msk potatismjöl
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk hackad dill

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rensa, skölj och hacka purjolöken fint. Stek den på svag värme i lite olivolja och låt svalna.
  3. Se till att fisk, ägg och vispgrädde är kylskåpskallt.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
  5. Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen - kortsidorna behövs ej täckas).
  6. Rensa fisken från ben. Skär den i kuber.
  7. Mixa fiskbitarna i en matberedare. Du kan också mala fisken två gånger i en köttkvarn.
  8. Tillsätt ett ägg i taget samt salt och mixa eller rör till en jämn färs.
  9. Tillsätt sedan grädden lite i taget under vispning. Tillsätt potatismjöl, senap, cayennepeppar och dill samt smaka av med salt och peppar.
  10. Fyll formen med fiskfärs till hälften, lägg ett lager purjolök och fyll sedan på med resterande fiskfärs.
  11. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
  12. Ställ in formen med fiskpaté i djup ugnsform. Häll hett vatten runt om.
  13. Baka fiskpatén i vattenbadet i 1 timme.
  14. Ta ut fiskpatén och låt svalna något innan du serverar den.
  15. Fiskpatén håller sig i kylen och kan serveras ljummen eller kall.

Serveringsförslag

  • Skivor av hemlagad fiskpaté är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt eller eller kall på buffé.
  • Den kan serveras i små bitar på toast till förrätt eller tilltugg eller som skivor på buffé, midsommar, påsk, julbord eller smörgåsbord.
  • Servera gärna med romsås, kall dillsås eller Örtagårdssås samt en grönsallad med körsbärstomater. Garnera med kräftstjärtar eller skalade räkor samt ruccolasallad på toppen.
  • Eller bjud på till huvudrätt med vitvinssås eller saffranssås och kokt potatis.

Framförhållning

Patén bakas med ägg i smeten i en avlång 1,5 liters terrineform eller brödform. Har du en mindre form kan du halvera receptet till 4 portioner.

Val av fisk

Fisken ska vara utan skinn och de flesta benen - små ben ex. i gäddan mixas sönder så de behöver man ej pilla bort så noga.

Mixa i matberedare eller mal i kvarn

Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.

Varianter

Kalla grovhackade kräftstjärtar eller räkor kan du också ha i fiskpatésmeten - då får du en skaldjurspaté eller terrin.

    Att dricka till

    Vintips till fiskpaté blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.

    E-mail
    Medel: 3.9 (32 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 255 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-05