Fiskpaté

Fiskpaté med lax och vit fisk. Hemlagad fiskpaté kan serveras ljummen eller kall med ex. romsås (blanda crème fraiche med stenbitsrom) och kokt potatis.
Vidare kan hemgjord fiskpaté serveras i små bitar på toast till förrätt eller tilltugg eller i skivor på buffé. Garnera gärna fiskpatén med lite romsås, kräftstjärtar eller räkor samt ruccolasallad på toppen.
Kalla grovhackade kräftstjärtar eller räkor kan du också ha i fiskpatésmeten.

ca 8 portioner fiskpaté, en avlång form

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 250 gram laxfilé utan ben och skinn
  • 350 gram vit fiskfilé som gädda, sej, kolja eller torsk (utan skinn och stora ben - små ben mixas sönder)
  • 3 ägg
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grädde
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk fransk senap
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 msk potatismjöl
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk hackad dill

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rensa, skölj och hacka purjolöken fint. Stek den på svag värme i lite olivolja och låt svalna.
  3. Se till att fisk, ägg och vispgrädde är kylskåpskallt.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
  5. Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen - kortsidorna behövs ej täckas).
  6. Rensa fisken från ben. Skär den i kuber.
  7. Mixa fiskbitarna i en matberedare. Du kan också mala fisken två gånger i en köttkvarn.
  8. Tillsätt ett ägg i taget samt salt och mixa eller rör till en jämn färs.
  9. Tillsätt sedan grädden lite i taget under vispning. Tillsätt potatismjöl, senap, cayennepeppar och dill samt smaka av med salt och peppar.
  10. Fyll formen med fiskfärs till hälften, lägg ett lager purjolök och fyll sedan på med resterande fiskfärs.
  11. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
  12. Ställ in formen med fiskpaté i djup ugnsform. Häll hett vatten runt om.
  13. Baka fiskpatén i vattenbadet i 1 timme.
  14. Ta ut fiskpatén och låt svalna något innan du serverar den.
  15. Fiskpatén håller sig i kylen och kan serveras ljummen eller kall.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer