Rödingfilé med kall romsås

Rödingfilé med kall romsås, färskpotatis och lite grönt som körsbärstomater, blandsallad, gräslök och citronklyftor.

4 portioner rödingfilé

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 rödingfiléer på ca 150-250 gram styck med skinn
  • 1 krm salt
  • 1 krm citronpeppar eller svartpeppar (valfritt)
  • ROMSÅS: 1 dl gräddfil
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 1 burk, 80 gram, röd caviar eller rom ex. stenbitsrom
  • TILLBEHÖR: 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 8 plommontomater
  • 35 gram, 1 påse, blandad grönsallad
  • 4 klyftor citron
  • 4 tsk hackad gräslök eller dill

Tillagning

  1. Börja med tillbehören och rör ihop ingredienserna till såsen av gräddfil, crème fraiche, majonnäs och rom. Börja koka potatis.
  2. I STEKPANNA ELLER GRILLPANNA: Värm en stekpanna och stek rödingfiléerna med skinnet nedåt på lite över medelvärme och täck över med ett lock eller folie tills den är genomstekt på översidan. Salta och peppra. Det tar ca 8 minuter.
  3. I UGNEN: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Lägg rödingfiléerna i en ugnsform med skinnet nedåt. Salta och peppra. Ugnsbaka dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de är genomstekta.
  4. PÅ GRILLEN: Salta och peppra på ovansidan. Grilla rödingfiléerna med skinnet nedåt 5-8 minuter tills de är genomstekta. Sätt gärna över ett lock eller folie samt sänk värmen något. Det gör inget om skinnet under bränns det petar man bort sedan när man äter fisken.
  5. Skölj tomater och dela dem. Skölj sallad. Skölj citron och skär ut klyftor. Skölj och hacka gräslök eller dill.
  6. Servera rödingen med kokt potatis, romsåsen, sallad, tomater, citronklyftor samt garnera med hackad gräslök eller dill.

Serveringsförslag

Passar som god sommarlunch eller middag både till vardags som till helg.

Val av röding

  • Rödingfiléer finns färska eller frysta. Köper du frysta så tina dem övertäckta i kylen innan ex. över natten.
  • Här med rödingfiléer med skinn. Det gör inget om skinnet bränns när du tillagar fisken då du pillar bort det till servering eller när du äter rödingen.

Tips

Du kan steka, grilla eller ugnsbaka rödingen.

Varianter

  • Ett alternativ till rödingfiléer är att laga en hel röding på grillen och servera med samma romsås och tillbehör.
  • Om man vill till fest så kan man grilla små halverad citroner och servera till.
  • Vidare kan man strö över färsk timjan som garnering och smaksättare när man grillar.
  • Riktigt lyxigt blir rätten med kall löjromssås.
  • Man kan även ha färsk grön sparris till - kokt eller grillad.

När är fisken klar?

När fiskköttet blivit fast och delar sig när du drar isär det samt ändrat färg så är det klart. 45-52 grader ska fisken vara om du mäter med termometer.

Att dricka till

  • Romsås ger lite metallisk smak åt vitt vin även om en smörig ekfatslagrad Chardonnay funkar - så mitt tips blir en kall ljus lageröl likt en tysk Kölsch.
  • Alkohofritt blir en Clausthaler eller kombucha med ingefära.
E-mail
Medel: 3.7 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 388 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06

Tillbehör och liknande: