Rödingfilé med kall romsås

Introduktion och förberedelse

Rödingfilé med kall romsås, färskpotatis och lite grönt som körsbärstomater, blandsallad, gräslök och citronklyftor.

Du kan steka, grilla eller ugnsbaka rödingen. Här med rödingfiléer med skinn.

Passar som god sommarlunch eller middag både till vardags som till helg.

Rödingfiléer finns färska eller frysta. Köper du frysta så tina dem övertäckta i kylen innan ex. över natten.

Det gör inget om skinnet bränns om du grillar eller steker då du pillar bort det till serveringen eller när du äter rödingen på tallriken. Går inte att misslyckas alltså.

Varianter:

  • Ett alternativ till rödingfiléer är att laga en hel röding på grillen och servera med samma romsås och tillbehör.
  • Om man vill till fest så kan man grilla små halverad citroner och servera till.
  • Vidare kan man strö över färsk timjan som garnering och smaksättare när man grillar.
  • Riktigt lyxigt blir rätten med kall löjromssås.
  • Man kan även ha färsk grön sparris till - kokt eller grillad.

När är fisken klar:

När fiskköttet blivit fast och delar sig när du drar isär det samt ändrat färg så är det klart. 45-52 grader ska fisken vara om du mäter med termometer.

Att dricka till:

Romsås ger lite metallisk smak åt vitt vin även om en smörig ekfatslagrad Chardonnay funkar - så mitt tips blir en kall ljus lageröl likt en tysk Kölsch. Alkohofritt blir en Clausthaler eller kombucha med ingefära.

4 portioner rödingfilé

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 rödingfiléer
  • 1 krm salt
  • 1 krm citronpeppar eller svartpeppar (valfritt)
  • Romsås: 1 dl gräddfil
  • 1 dl creme fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 1 burk, 80 gram, röd caviar eller rom ex. stenbitsrom
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 8 plommontomater
  • 35 gram, 1 påse, blandad grönsallad
  • 4 klyftor citron
  • 4 tsk hackad gräslök eller dill

Tillagning

  1. Börja med tillbehören och rör ihop ingredienserna - gräddfil, creme fraiche, majonnäs och rom - till såsen. Börja koka potatis.
  2. I STEKPANNA ELLER GRILLPANNA: Värm en stekpanna och stek rödingfiléerna med skinnet nedåt på lite över medelvärme och täck över med ett lock eller folie tills den är genomstekt på översidan. Salta och peppra. Det tar ca 8 minuter.
  3. I UGNEN: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Lägg rödingfiléerna i en ugnsform med skinnet nedåt. Salta och peppra. Ugnsbaka dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de är genomstekta.
  4. PÅ GRILLEN: Salta och peppra på ovansidan. Grilla rödingfiléerna med skinnet nedåt 5-8 minuter tills de är genomstekta. Sätt gärna över ett lock eller folie samt sänk värmen något. Det gör inget om skinnet under bränns det petar man bort sedan när man äter fisken.
  5. Skölj tomater och dela dem. Skölj sallad. Skölj citron och skär ut klyftor. Skölj och hacka gräslök eller dill.
  6. Servera rödingen med kokt potatis, romsåsen, sallad, tomater, citronklyftor samt garnera med hackad gräslök eller dill.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.