Stekt lax GI

Quinoapanerad stekt lax med kokt broccoli och morot. Du kan såklart variera med andra kokta eller wokade grönsaker.
Gott med kall sås till ex. matyoghurt med hackad dill och citron. Eller keso smaksatt med en nypa saffran eller curry.
Köp gärna MSC-märkt lax.

2 portioner stekt lax GI

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram laxfilé
  • 0,5 dl okokta quinoagryn
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 huvud färsk broccoli
  • 3 morötter
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 msk hackad dill
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa broccolin. Skär bort stjälken och skär den ren. Dela i grova bitar. Spara broccolibuketterna.
  2. Skala och skär morötter i grova bitar.
  3. Koka upp ca 5 dl vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull att koka grönsaker i.
  4. Torka laxbitarna torra.
  5. Salta och peppra laxbitarna.
  6. Vänd laxbitarna i quinoagryn på en tallrik.
  7. Stek laxbitarna i olivolja ca 3 minuter på varje sida. Sätt åt sidan att vila.
  8. Medan du steker laxen så kokar du broccolistjälkar och morotsbitar 3-4 minuter i saltat vatten. Tillsätt broccolibuketterna och koka i ytterligare 3 minuter.
  9. Häll av i durkslag.
  10. Blanda kall sås av matyoghurt, dill och citronsaft om du vill ha det till.
  11. Servera laxen med grönsakerna samt sås.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer