Stekt lax GI

Quinoapanerad stekt lax med kokt broccoli och morot. Du kan såklart variera med andra kokta eller wokade grönsaker.

2 portioner stekt lax GI

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram laxfilé
  • 0,5 dl okokta quinoagryn
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 huvud färsk broccoli
  • 3 morötter
  • SÅS: 1 dl matyoghurt
  • 1 msk hackad dill
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa broccolin. Skär bort stjälken och skär den ren. Dela i grova bitar. Spara broccolibuketterna.
  2. Skala och skär morötter i grova bitar.
  3. Koka upp ca 5 dl vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull att koka grönsaker i.
  4. Torka laxbitarna torra.
  5. Salta och peppra laxbitarna.
  6. Vänd laxbitarna i quinoagryn på en tallrik.
  7. Stek laxbitarna i olivolja ca 3 minuter på varje sida. Sätt åt sidan att vila.
  8. Medan du steker laxen så kokar du broccolistjälkar och morotsbitar 3-4 minuter i saltat vatten. Tillsätt broccolibuketterna och koka i ytterligare 3 minuter.
  9. Häll av i durkslag.
  10. Blanda kall sås av matyoghurt, dill och citronsaft om du vill ha det till.
  11. Servera laxen med grönsakerna samt sås.

Serveringsförslag

  • Jag hade en kall sås till med matyoghurt blandad med hackad dill och citron.
  • Annat förslag är med keso smaksatt med en nypa saffran eller curry.

Tips

Köp gärna MSC-märkt lax.

E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 422 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-26