Lax med citronsås

Lax med citronsås är gott med kokt potatis samt grönsaker som fräst vitkål, morötter och purjolök. Andra goda tillbehör är pressad potatis, ris, broccoli, blomkål, ärtor, sockerärtor med mera.

Här har jag stekt laxen men du kan också grilla den eller ugnssteka den. Gnid då in den med lite olja, salt och peppar innan.

4 portioner lax med citronsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé à ca 140 gram
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Citronsås: 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 citron
  • 3 msk crème fraiche
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 250 gram vitkål helst färsk vitkål eller spetskål (en kvarts litet huvud)
  • 4 knippmorötter eller 2 stora vanliga morötter
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 12 kokta potatisar ex. färskpotatis eller delikatesspotatis

Tillagning

  1. Börja koka potatis. Putsa och koka i potatis i ca 15-20 minuter. Skrubba citronen. Dela den och riv skalet från en halva samt pressa ur saften. Spara till såsen. Dela resten i fyra klyftor till serveringen.
  2. Frästa grönsaker: skölj kål, dela den och skär bort rotfästet. Strimla kålen.
  3. Skala morötter och skär i grova sneda bitar.
  4. Fräs kål och morot i en stor panna i smöret någon minut. Häll på 2 dl vatten och låt småputtra.
  5. Rensa, dela och skölj purjolök. Skär i grova sneda bitar och tillsätt till kålen. Rör om och tillsätt salt och peppar samt låt stå på låg värme medan du lagar sås och lax.
  6. Citronsås: Fräs vetemjöl i smöret i en såskastrull.
  7. Tillsätt vatten och rör ut klumpar.
  8. Rör i buljongtärning och grädde. Koka i minst 5 minuter och rör då och då.
  9. Smaka av såsen med citronsaft, creme fraiche, citronskal, vitpeppar och salt. Håll citronsåsen varm.
  10. Stek laxen med skinnsidan uppåt i smör tills den fått fin färg någon minut.
  11. Vänd laxen och stek klart den i ca 5 minuter med skinnsidan nedåt. Salta och peppra laxen. Sätt över ett lock eller folie.
  12. När laxen är färdigstekt (när du precis kan ta isär köttet i flagor) så serverar du laxen på de frästa grönsakerna samt med potatisen och citronsåsen. Servera med citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer