Lax med citronsås
Lax med citronsås är gott med kokt delikatesspotatis samt grönsaker som fräst vitkål, morötter och purjolök.
Tillagning
- Börja koka potatis. Putsa och koka i potatis i ca 15-20 minuter. Skrubba citronen. Dela den och riv skalet från en halva samt pressa ur saften. Spara till såsen. Dela resten i fyra klyftor till serveringen.
- Frästa grönsaker: skölj kål, dela den och skär bort rotfästet. Strimla kålen.
- Skala morötter och skär i grova sneda bitar.
- Fräs kål och morot i en stor panna i smöret någon minut. Häll på 2 dl vatten och låt småputtra.
- Rensa, dela och skölj purjolök. Skär i grova sneda bitar och tillsätt till kålen. Rör om och tillsätt salt och peppar samt låt stå på låg värme medan du lagar sås och lax.
- CITRONSÅS: Fräs vetemjöl i smöret i en såskastrull.
- Tillsätt vatten och rör ut klumpar.
- Rör i buljongtärning och grädde. Koka i minst 5 minuter och rör då och då.
- Smaka av såsen med citronsaft, creme fraiche, citronskal, vitpeppar och salt. Håll citronsåsen varm.
- Stek laxen med skinnsidan uppåt i smör tills den fått fin färg någon minut.
- Vänd laxen och stek klart den i ca 5 minuter med skinnsidan nedåt. Salta och peppra laxen. Sätt över ett lock eller folie.
- När laxen är färdigstekt (när du precis kan ta isär köttet i flagor) så serverar du laxen på de frästa grönsakerna samt med potatisen och citronsåsen. Servera med citronklyftor.
Fler förslag på tillbehör
Andra goda tillbehör är pressad potatis, kokt ris, broccoli, blomkål, ärtor, sockerärtor med mera.
Grillad istället för stekt lax
Här har jag stekt laxen men du kan också grilla den eller ugnssteka den i portionsbitar eller som hel bit lax. Gnid då in den med lite olja, salt och peppar innan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal