Lax med citronsås

Lax med citronsås är gott med kokt potatis samt grönsaker som fräst vitkål, morötter och purjolök. Andra goda tillbehör är pressad potatis, ris, broccoli, blomkål, ärtor, sockerärtor med mera.

Här har jag stekt laxen men du kan också grilla den eller ugnssteka den. Gnid då in den med lite olja, salt och peppar innan.

4 portioner lax med citronsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé à ca 140 gram
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Citronsås: 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 citron
  • 3 msk crème fraiche
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 250 gram vitkål helst färsk vitkål eller spetskål (en kvarts litet huvud)
  • 4 knippmorötter eller 2 stora vanliga morötter
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 12 kokta potatisar ex. färskpotatis eller delikatesspotatis

Tillagning

  1. Börja koka potatis. Putsa och koka i potatis i ca 15-20 minuter. Skrubba citronen. Dela den och riv skalet från en halva samt pressa ur saften. Spara till såsen. Dela resten i fyra klyftor till serveringen.
  2. Frästa grönsaker: skölj kål, dela den och skär bort rotfästet. Strimla kålen.
  3. Skala morötter och skär i grova sneda bitar.
  4. Fräs kål och morot i en stor panna i smöret någon minut. Häll på 2 dl vatten och låt småputtra.
  5. Rensa, dela och skölj purjolök. Skär i grova sneda bitar och tillsätt till kålen. Rör om och tillsätt salt och peppar samt låt stå på låg värme medan du lagar sås och lax.
  6. Citronsås: Fräs vetemjöl i smöret i en såskastrull.
  7. Tillsätt vatten och rör ut klumpar.
  8. Rör i buljongtärning och grädde. Koka i minst 5 minuter och rör då och då.
  9. Smaka av såsen med citronsaft, creme fraiche, citronskal, vitpeppar och salt. Håll citronsåsen varm.
  10. Stek laxen med skinnsidan uppåt i smör tills den fått fin färg någon minut.
  11. Vänd laxen och stek klart den i ca 5 minuter med skinnsidan nedåt. Salta och peppra laxen. Sätt över ett lock eller folie.
  12. När laxen är färdigstekt (när du precis kan ta isär köttet i flagor) så serverar du laxen på de frästa grönsakerna samt med potatisen och citronsåsen. Servera med citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer