Smörgåstårta med lax och räkor

Garnerad med rom, cocktailtomater, kokt hackat ägg, små salladsblad, citronklyftor, dill samt hackad rödlök. Du kan dubbla receptet för en hel bakplåt. Räkna också med färre bitar - större portioner om du har hungriga gäster.

Istället för rostbröd kan du ta 9 skivor landgångsbröd till 10 bitar.

10 bitar smörgåstårta med lax och räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 18 stora vita rostbrödsskivor
  • Fyllning: 3 hårdkokta ägg
  • 1 burk räkor i lake
  • 1 burk kräftstjärtar i lake
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl matyoghurt
  • 4 msk naturell färskost
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 msk saft av pressad citron
  • 200 gram naturell färskost
  • 1 dl majonnäs
  • Garnering: 200 g rökt lax i skivor
  • 2 dl handpillade räkor
  • 1 kokt ägg
  • 50 g röd stenbitsrom (1 burk) eller löjrom
  • 1 citron
  • 0,5 rödlök
  • 10 dillkvistar att garnera med

Tillagning

  1. Gör först röran till fyllningen: Häll av lagen från kräftstjärtar och räkor (pressa gärna ur vattnet). Hacka kräftstjärtar och räkor grovt och lägg i en bunke. Koka, skala och hacka äggen (koka fyra ägg - ett hackas och sparas till garnering).
  2. Blanda i majonnäs, matyoghurt, färskost och citron samt rör ihop till en röra.
  3. Hacka lite dill och blanda i röran.
  4. Förbered garneringen: handpilla räkor med skal, skölj och dela citron i 12 klyftor (pilla bort kärnor), halvera coctailtomater, finhacka rödlök och finhacka ägg. Dela ev. laxskivorna i tolv bitar.
  5. Dags att lägga ihop smörgåstårtan: Fördela 6 vita bröd (eller 3 landgångsbröd) i en rektangel på en bricka eller ugnsplåt ev. med bakplåtspapper undertill.
  6. Bred ut hälften av kräft- och räkfyllningen på första lagret bröd.
  7. Lägg på ett nytt lager bröd. Halvera gärna några bröd så att skarvarna kommer på olika ställen. Då håller smörgåstårtan ihop bättre och blir lättare att skära upp.
  8. Bred därefter ut resterande kräft- och räkfyllning.
  9. Täck med ett tredje lager bröd.
  10. Bred krämen med färskost och majonnäs på och runt tårtan.
  11. Plocka bitar av salladsblad och tryck fast längs kanterna.
  12. Strö över hackat ägg och hackad rödlök över tårtan.
  13. Fördela 12 bitar lax i tre rader med 4 laxbitar i varje rad. Gör en liten strut av laxskivorna.
  14. Placera ut 12 halverade cocktailtomater bredvid laxskivorna, lägg en citronklyfta bredvid varje samt garnera med 12 små dillkvistar och 12 klickar rom.
E-mail
Medel: 4.4 (28 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer