Smörgåstårta med lax och räkor

Garnerad med rom, cocktailtomater, kokt hackat ägg, små salladsblad, citronklyftor, dill samt hackad rödlök. Du kan dubbla receptet för en hel bakplåt. Räkna också med färre bitar - större portioner om du har hungriga gäster.

Istället för rostbröd kan du ta 9 skivor landgångsbröd till 10 bitar.

10 bitar smörgåstårta med lax och räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 18 stora vita rostbrödsskivor
  • Fyllning: 3 hårdkokta ägg
  • 1 burk räkor i lake
  • 1 burk kräftstjärtar i lake
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl matyoghurt
  • 4 msk naturell färskost
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 msk saft av pressad citron
  • 200 gram naturell färskost
  • 1 dl majonnäs
  • Garnering: 200 g rökt lax i skivor
  • 2 dl handpillade räkor
  • 1 kokt ägg
  • 50 g röd stenbitsrom (1 burk) eller löjrom
  • 1 citron
  • 0,5 rödlök
  • 10 dillkvistar att garnera med

Tillagning

  1. Gör först röran till fyllningen: Häll av lagen från kräftstjärtar och räkor (pressa gärna ur vattnet). Hacka kräftstjärtar och räkor grovt och lägg i en bunke. Koka, skala och hacka äggen (koka fyra ägg - ett hackas och sparas till garnering).
  2. Blanda i majonnäs, matyoghurt, färskost och citron samt rör ihop till en röra.
  3. Hacka lite dill och blanda i röran.
  4. Förbered garneringen: handpilla räkor med skal, skölj och dela citron i 12 klyftor (pilla bort kärnor), halvera coctailtomater, finhacka rödlök och finhacka ägg. Dela ev. laxskivorna i tolv bitar.
  5. Dags att lägga ihop smörgåstårtan: Fördela 6 vita bröd (eller 3 landgångsbröd) i en rektangel på en bricka eller ugnsplåt ev. med bakplåtspapper undertill.
  6. Bred ut hälften av kräft- och räkfyllningen på första lagret bröd.
  7. Lägg på ett nytt lager bröd. Halvera gärna några bröd så att skarvarna kommer på olika ställen. Då håller smörgåstårtan ihop bättre och blir lättare att skära upp.
  8. Bred därefter ut resterande kräft- och räkfyllning.
  9. Täck med ett tredje lager bröd.
  10. Bred krämen med färskost och majonnäs på och runt tårtan.
  11. Plocka bitar av salladsblad och tryck fast längs kanterna.
  12. Strö över hackat ägg och hackad rödlök över tårtan.
  13. Fördela 12 bitar lax i tre rader med 4 laxbitar i varje rad. Gör en liten strut av laxskivorna.
  14. Placera ut 12 halverade cocktailtomater bredvid laxskivorna, lägg en citronklyfta bredvid varje samt garnera med 12 små dillkvistar och 12 klickar rom.
E-mail
Medel: 4.3 (43 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Bästa recepten på spagetti

Spagetti kan liknas vid matvärldens jeans - det passar bra till allt. Vardag som fest. Ett av våra mest älskade recept är spagetti med köttfärssås. Här kommer några goda och enkla tips på fler pastasåser.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer