Smörgåstårta med lax och räkor
Introduktion och förberedelse
Smörgåstårta med lax, räkor, rom, cocktailtomater, kokt hackat ägg, små salladsblad, citronklyftor, dill samt hackad rödlök.
Tips
- Du kan dubbla receptet för en hel bakplåt. Räkna också med färre bitar - större portioner om du har hungriga gäster.
- Istället för rostbröd kan du ta 9 skivor landgångsbröd till 10 bitar.
- Vill du göra en rund smörgåstårta så kan du byta bröd till halvor av ljusa Hönökakor och lägga ihop. Lägg ihop med fyllningen dagen innan. Garnera sedan dagen efter.
Tillagning
- FYLLNING: Häll av lagen från kräftstjärtar och räkor (pressa gärna ur vattnet). Hacka kräftstjärtar och räkor grovt och lägg i en bunke. Koka, skala och hacka äggen (koka fyra ägg - ett hackas och sparas till garnering).
- Blanda i majonnäs, matyoghurt, färskost och citron samt rör ihop till en röra.
- Hacka lite dill och blanda i röran.
- FÖRBERED GARNERING: Skala räkor från skal, skölj och dela citron i 12 klyftor (pilla bort kärnor), halvera cocktailtomater, finhacka rödlök och finhacka ägg. Dela ev. laxskivorna i tolv bitar.
- LÄGG IHOP: Fördela 6 vita bröd (eller 3 landgångsbröd) i en rektangel på en bricka eller ugnsplåt ev. med bakplåtspapper undertill.
- Bred ut hälften av kräft- och räkfyllningen på första lagret bröd.
- Lägg på ett nytt lager bröd. Halvera gärna några bröd så att skarvarna kommer på olika ställen. Då håller smörgåstårtan ihop bättre och blir lättare att skära upp.
- Bred därefter ut resterande kräft- och räkfyllning.
- Täck med ett tredje lager bröd.
- KRÄM RUNT OCH PÅ TÅRTAN: Blanda färskost och majonnäs i en skål. Bred krämen på toppen och runt tårtan med en slickepott.
- GARNERING: Plocka bitar av salladsblad och tryck fast längs kanterna.
- Strö över hackat ägg och hackad rödlök över tårtan.
- Fördela laxen portionsvis så blir det lättare att skära ut bitar med lagom lax på varje. Förslagsvis 12 bitar lax i tre rader med 4 laxbitar i varje rad. Gör gärna en liten strut av laxskivorna.
- Placera ut 12 halverade cocktailtomater bredvid laxskivorna, lägg en citronklyfta bredvid varje samt garnera med 12 små dillkvistar och 12 klickar rom.
Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal