Lax i folie med pestosås

Laxfilé i foliepaket med potatis, purjolök, morot, palsternacka och paprika serverad med en kall sås smaksatt med pesto. Gott och nyttigt.
Du kan laga foliepaketet i ugnen eller på grillen.
Istället för färsk lax kan du ta fryst portionsförpackad lax och tina.

2 portioner lax i folie med pestosås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 bitar färsk lax à 140 gram
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 medelstora fasta potatisar
  • 2 dm purjolök
  • 1/4 röd paprika
  • 2 tsk hackad persilja
  • 2 tsk citronsaft
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk smör
  • Pestosås: 1 dl créme fraiche
  • 2 msk pesto

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  2. Skala morötter, potatis och palsternacka. Skär i skivor och koka mjuka i 15 minuter. Häll av.
  3. Skölj samt strimla purjolöken och tärna paprika.
  4. Dra av två stora rektanglar folie och smöra området i mitten.
  5. Lägg på en bit lax i mitten på varje folieblad.
  6. Fördela de kokta rotfrukterna, purjolök, paprika samt strö över hackad persilja, citronsaft, salt och peppar.
  7. Vik ihop folien till paket.
  8. Laga foliepaketen i ugnen på en ugnsplåt eller form i 20 minuter. Eller på grillen i ca 20 minuter.
  9. Pestosås: blanda crème fraiche och pesto. Smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Servera laxen i foliepaketen samt pestosåsen vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer