Lax i folie med pestosås

Laxfilé i foliepaket med potatis, purjolök, morot, palsternacka och paprika serverad med en kall sås smaksatt med pesto. Gott och nyttigt.

Du kan laga foliepaketet i ugnen eller på grillen.

Istället för färsk lax kan du ta fryst portionsförpackad lax och tina.

2 portioner lax i folie med pestosås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 bitar färsk lax à 140 gram
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 medelstora fasta potatisar
  • 2 dm purjolök
  • 1/4 röd paprika
  • 2 tsk hackad persilja
  • 2 tsk citronsaft
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk smör
  • Pestosås: 1 dl créme fraiche
  • 2 msk pesto

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  2. Skala morötter, potatis och palsternacka. Skär i skivor och koka mjuka i 15 minuter. Häll av.
  3. Skölj samt strimla purjolöken och tärna paprika.
  4. Dra av två stora rektanglar folie och smöra området i mitten.
  5. Lägg på en bit lax i mitten på varje folieblad.
  6. Fördela de kokta rotfrukterna, purjolök, paprika samt strö över hackad persilja, citronsaft, salt och peppar.
  7. Vik ihop folien till paket.
  8. Laga foliepaketen i ugnen på en ugnsplåt eller form i 20 minuter. Eller på grillen i ca 20 minuter.
  9. Pestosås: blanda crème fraiche och pesto. Smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Servera laxen i foliepaketen samt pestosåsen vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Läs mer om mig.