Stekt lax på asiatiskt vis

Stekt lax på asiatiskt vis med ris och spenat. Asiatisk sås smaksatt med Hoisinsås, ingefära, chili, vitlök och citron.
Hoisinsås är en smakrik kinesisk sås med svarta bönor och kryddor.
Istället för Hoisinsås kan man ta svart bönsås och tillsätta mer kryddor efter smak.
Såsen är också god att laga med annan stekt fisk.

4 portioner stekt lax på asiatiskt vis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé
  • 2 msk matolja ex. solrosolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 gul lök
  • 2 krm chiliflakes
  • 3 msk matolja som ex. solrosolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 5 msk Hoisinsås
  • 1 msk socker
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 2 dl vatten
  • Tillbehör: 250 gram frusen bladspenat eller en stor påse färsk babyspenat
  • 4 port kokt ris som jasminris

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket.
  2. Skala lök och vitlök. Hacka löken och pressa vitlöken. Skala ingefäran och riv den fint.
  3. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i en panna i matolja samt sesamoljan.
  4. Tillsätt hoisinsås, socker, citronsaft, fiskbuljong och vatten. Rör ihop till en sås. Håll varm medan du steker laxen. Späd ev. såsen med lite mer vatten om den kokar torrt.
  5. Salta och peppra laxen.
  6. Bryn laxen i olja i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida. Bryn med ev. skinnsida nedåt först.
  7. Häll över såsen.
  8. Täck över laxen och låt den vila några minuter.
  9. Tina eller fräs spenaten mjuk och tillsätt den till fisken vid serveringen. Späd ev. såsen med lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.
  10. Servera den stekta laxen med såsen, spenaten och kokt klibbigt ris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer