Stekt lax på asiatiskt vis

Stekt lax på asiatiskt vis med ris och spenat. Asiatisk sås smaksatt med Hoisinsås, ingefära, chili, vitlök och citron.
Hoisinsås är en smakrik kinesisk sås med svarta bönor och kryddor.
Istället för Hoisinsås kan man ta svart bönsås och tillsätta mer kryddor efter smak.
Såsen är också god att laga med annan stekt fisk.

4 portioner stekt lax på asiatiskt vis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé
  • 2 msk matolja ex. solrosolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 gul lök
  • 2 krm chiliflakes
  • 3 msk matolja som ex. solrosolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 5 msk Hoisinsås
  • 1 msk socker
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 2 dl vatten
  • Tillbehör: 250 gram frusen bladspenat eller en stor påse färsk babyspenat
  • 4 port kokt ris som jasminris

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket.
  2. Skala lök och vitlök. Hacka löken och pressa vitlöken. Skala ingefäran och riv den fint.
  3. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i en panna i matolja samt sesamoljan.
  4. Tillsätt hoisinsås, socker, citronsaft, fiskbuljong och vatten. Rör ihop till en sås. Håll varm medan du steker laxen. Späd ev. såsen med lite mer vatten om den kokar torrt.
  5. Salta och peppra laxen.
  6. Bryn laxen i olja i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida. Bryn med ev. skinnsida nedåt först.
  7. Häll över såsen.
  8. Täck över laxen och låt den vila några minuter.
  9. Tina eller fräs spenaten mjuk och tillsätt den till fisken vid serveringen. Späd ev. såsen med lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.
  10. Servera den stekta laxen med såsen, spenaten och kokt klibbigt ris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer