Stekt lax på asiatiskt vis
Stekt lax på asiatiskt vis med kokt ris och fräst blad- eller babyspenat eller bok choy.
Asiatisk sås smaksatt med Hoisinsås, ingefära, chili, vitlök och citron.
Tillagning
- Börja koka ris enligt paket.
- Skala lök och vitlök. Hacka löken och pressa vitlöken. Skala ingefäran och riv den fint.
- Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i en panna i matolja samt sesamoljan.
- Tillsätt hoisinsås, socker, citronsaft, fiskbuljong och vatten. Rör ihop till en sås. Håll varm medan du steker laxen. Späd ev. såsen med lite mer vatten om den kokar torrt.
- Salta och peppra laxen.
- Bryn laxen i olja i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida. Bryn med ev. skinnsida nedåt först.
- Häll över såsen.
- Täck över laxen och låt den vila några minuter.
- Tina eller fräs spenaten mjuk och tillsätt den till fisken vid serveringen. Späd ev. såsen med lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.
- Servera den stekta laxen med såsen, spenaten och kokt klibbigt ris.
Tips
- Hoisinsås är en smakrik kinesisk sås med svarta bönor och kryddor.
- Istället för Hoisinsås kan man ta svart bönsås och tillsätta mer kryddor efter smak.
- Såsen är också god att servera till annan annan stekt fisk eller grillad lax.
Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal