Kycklingvingar i ugn

Introduktion och förberedelse

Kycklingvingar i ugn lagad med en marinad samt förslag på servering.

Kycklingvingarna får god smak av en marinad eller glace av rapsolja, ketjap manis, soja, sweet chili, sambal oelek, tomatpuré, risvinäger, honung och vitlök.

Som tilltugg

  • Kycklingvingarna kan serveras som matigt tilltugg, aptitretare eller förrätt.
  • Jag hade två såser till - en skål med vanlig sweet chili och en skål med srirachamajonnäs - majonnäs blandad med sriracha chilisås.
  • Andra förslag på såser är guacamole, tryffelmajonnäs eller chilimajonnäs.

Som lunch eller middag

Val av kyckling

Du kan använda färska eller frysta kycklingvingar som fått tina i övertäckt i kylen. Köpa gärna svensk kyckling.

Varianter

  • Kycklingvingarna blir även goda att steka eller grilla i ugnen som de är med olja, salt och peppar.
  • Gott är även en tsk färsk hackad ingefära eller något krm torkad ingefära i marinaden.
  • Några andra enkla variander på smaksättning är att pensla med med olivolja, citron, kinesisk soja, rosmarin och vitlök; paprikapulver och vitlök eller bara citronsaft, rosmarin och vitlök.
  • Istället för att lagas i ugn kan kycklingvingarna grillas på utegrill.

Att dricka till

En kall öl eller Ginger beer passar till kycklingvingarna.

Matiga kycklingvingar serverade på tallrik med två dippsåser vid sidan.
Kycklingvingarna passar som snacks eller matigt tilltugg med dippsås till som Srirachamajonnäs och Sweet chilisås. Eller utöka till middag eller lunch med klyftpotatis eller liknande tillbehör.

4 portioner kycklingvingar i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 kg kycklingvingar
  • 1 msk rapsolja eller annan matolja
  • 1 msk ketjap manis
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk sweet chili-sås
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Tina frysta kycklingvingar övertäckta över natten i kylen. Häll bort frysvattnet.
  2. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  3. Lägg kycklingvingarna på ett ugnsgaller. Jag hade en ugnsplåt under som jag klädde med folie. Då droppar marinaden ner på folien och kycklingvingarna tillagas jämnare runt om. Du kan också använda en vanlig ugnsform och sprida ut vingarna i.
  4. Blanda marinaden av rapsolja, ketjap manis, kinesisk soja, sweet chilisås, sambal oelek, tomatpuré, risvinäger, honung, pressad vitlök samt salt i en skål.
  5. Pensla kycklingvingarna runt om med hälften av marinaden. Du kan även blanda vingarna med hälften av marinaden i en skål.
  6. Stek kycklingvingarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut efter halva tiden och pensla på med resten av marinaden på ovansidan.
  7. Börjar de brännas för mycket på ytan så sänk värmen, ställ ner dem längre ner i ugnen och sätt en ugnsplåt på falsen snäppet över kycklingen- så den täcker över kycklingvingarna.
  8. Vill du kolla stektemperaturen så kan du sticka in en stektermometer vid benet på en vinge - de ska ha 70-75 grader i innertemperatur.
  9. Ta ut kycklingvingarna och servera dem med önskade tillbehör - se förslag ovan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-25

Tillbehör och liknande recept: