Couscous

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar couscous i vatten eller buljong.

Kan serveras som den är eller smaksättas vidare som på bilden med nötter, gurkmeja, russin, aprikoser, bladpersilja eller mynta eller lagas till couscoussallad med mer grönsaker.

Gott som tillbehör till det mesta.

Stor sats

Laga gärna en stor omgång couscous med en gång. Överbliven couscous kan du ha i kylen några dagar eller frysa. Perfekt i lunchlådor och till sallader.

  • Till 8 porioner tar du: 5 dl couscous, 7 dl vatten, 1 tsk salt och 2 msk smör eller olivolja.

Couscoussallad

Vill du göra en enkel couscousallad kokar du först lite grönsaker som blomkål och morötter i grönsaksbuljong samt lite kryddor och vänder sedan ner couscous och smaksätter.

Här är en variant på couscoussallad med bönor samt en med paprika och zucchini. Man kan ta de grönsaker man gillar.

4 portioner kokt couscous

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • SMAKSÄTTNING: 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl hackad färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
  • 5 torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 3 kvistar bladpersilja
  • 0,5 dl skalade pistagenötter, mandlar eller valnötter
  • COUSCOUSSALLAD: 2 medelstora morötter
  • 0,5 huvud blomkål
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong

Tillagning

  1. Koka upp vatten.
  2. Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull.
  3. Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om.
  4. Låt couscousen stå under lock i ca 5 minuter och svälla.
  5. I KASTRULL ELLER MIKRO: Sätt på lock och koka upp vatten samt rör i couscous. Ta av från värmen och sätt på lock samt låt stå fem minuter. Eller mikra en minut i mikron på max effekt om du har en skål som tål mikro. Rör om. Mikra tills det kokat upp. Låt stå övertäckt i fem minuter.
  6. Ta av locket och luckra upp couscousen med en gaffel samt vänd runt smör eller olja.
  7. Couscousen är klar att servera. Du kan också smaksätta den.
  8. SMAKSATT COUSCOUS: Rör i gurkmeja (ger fin färg), mynta, strimlade torkade aprikoser, russin, hackad bladpersilja samt grovt hackade nötter i den kokta couscousen samt smaka av med salt.
  9. COUSCOUSSALLAD: Rensa och skär blomkål och morot i bitar och koka i 3,5 dl vatten i tre minuter med en halv buljongtärning.
  10. Tillsätt okokt couscous, tomatpuré, gurkmeja, salt samt torkad mynta.
  11. Ställ åt sidan och låt svälla fem minuter under lock.
  12. Luckra upp med gaffel och blanda i färsk mynta, strimlade aprikoser, russin samt nötter. Smaka av med salt. Servera.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 181 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.