Couscous

Kokt couscous. Koka couscous i vatten eller buljong. Nötter, gurkmeja, russin, aprikoser, bladpersilja eller mynta ger god smak åt couscousen.
Vidare kan du göra en couscous-sallad med grönsaker och kryddor till ett matigt tillbehör som i Marocko. Gott som tillbehör.
8 PORT COUSCOUS: 5 dl couscous, 7 dl vatten, 1 tsk salt och 2 msk smör eller olivolja
TILL COUSCOUSSALLAD 4 PORT TILLSÄTT: 2 msk tomatpuré, 0,5 tärning grönsaksbuljong, 0,5 huvud blomkål och 2 medelstora morötter.

4 portioner kokt couscous

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • Smaksättning: 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl hackad färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
  • 5 torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 3 kvistar bladpersilja
  • 0,5 dl skalade pistagenötter, mandlar eller valnötter

Tillagning

  1. Koka upp vatten.
  2. Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull.
  3. Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om.
  4. Sätt på lock och koka ev. upp om du lagar couscousen i en kastrull. Eller mikra en minut i mikron på max effekt om du har en skål (ej metall).
  5. Låt couscousen stå under lock i ca 3 minuter och svälla.
  6. Ta av locket och luckra upp den med en gaffel samt vänd runt smör eller olja i couscousen.
  7. Couscousen är klar att servera eller smaksätt den vidare.
  8. Smaksätt gärna couscousen genom att röra i gurkmeja (ger fin färg), mynta, strimlade torkade aprikoser, russin, hackad bladpersilja samt grovt hackade nötter.
  9. COUSCOUSSALLAD: Rensa och skär blomkål och morot i bitar och koka i vatten enligt ovan ex. 3,5 dl för 4 port i ca tre minuter med en halv buljongtärning.
  10. Tillsätt couscous, russin, tomatpuré, gurkmeja, salt samt torkad mynta.
  11. Ställ åt sidan och låt svälla fem minuter under lock. Luckra upp med gaffel och blanda i färsk mynta, strimlade aprikoser samt ev. nötter. Servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer