Couscous

Kokt couscous. Koka couscous i vatten eller buljong. Nötter, gurkmeja, russin, aprikoser, bladpersilja eller mynta ger god smak åt couscousen.

Vidare kan du göra en couscous-sallad med grönsaker och kryddor till ett matigt tillbehör som i Marocko. Gott som tillbehör.

Stor sats:

Laga gärna en stor omgång couscous: för 8 porioner tar du: 5 dl couscous, 7 dl vatten, 1 tsk salt och 2 msk smör eller olivolja.

Överbliven couscous kan du ha i kylen eller frysa. Perfekt i lunchlådor och till sallader.

Couscoussallad:

Vill du göra en enkel couscousallad med lite mer smak så tillsätt 2 msk tomatpuré, 0,5 tärning grönsaksbuljong, 0,5 huvud blomkål och 2 medelstora morötter till nedan recept för fyra portioner.

4 portioner kokt couscous

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • Smaksättning: 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl hackad färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
  • 5 torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 3 kvistar bladpersilja
  • 0,5 dl skalade pistagenötter, mandlar eller valnötter

Tillagning

  1. Koka upp vatten.
  2. Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull.
  3. Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om.
  4. Sätt på lock och koka ev. upp om du lagar couscousen i en kastrull. Eller mikra en minut i mikron på max effekt om du har en skål (ej metall).
  5. Låt couscousen stå under lock i ca 3 minuter och svälla.
  6. Ta av locket och luckra upp den med en gaffel samt vänd runt smör eller olja i couscousen.
  7. Couscousen är klar att servera eller smaksätt den vidare.
  8. Smaksätt gärna couscousen genom att röra i gurkmeja (ger fin färg), mynta, strimlade torkade aprikoser, russin, hackad bladpersilja samt grovt hackade nötter.
  9. COUSCOUSSALLAD: Rensa och skär blomkål och morot i bitar och koka i vatten enligt ovan ex. 3,5 dl för 4 port i ca tre minuter med en halv buljongtärning.
  10. Tillsätt couscous, russin, tomatpuré, gurkmeja, salt samt torkad mynta.
  11. Ställ åt sidan och låt svälla fem minuter under lock. Luckra upp med gaffel och blanda i färsk mynta, strimlade aprikoser samt ev. nötter. Servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer