Hemgjorda Chicken Nuggets

Fritera hemgjorda Chicken Nuggets. Supergoda och knapriga. Lagas av fina möra bitar kycklingfilé som du doppar i frityrsmet och friterar gyllenbruna i olja.

4 portioner Chicken Nuggets

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 liter majsolja eller solrosolja
  • FRITYRSMET: 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kall ljus lageröl
  • 1 äggvita

Tillagning

  1. Skär kycklingfilé i bitar. Förslagvis i små rektanglar på 1,5-2 cm x 3-4 cm storlek. Lägg på en tallrik och torka dem torra med lite hushållspapper.
  2. Förbered oljan i en stor kastrull med lock tillgängligt, stektermometer samt en hålslev. Eller en fritös.
  3. Vispa upp ägg i en skål och tillsätt mjölet samt ölen. Vispa ihop till en smet. Vispa bort klumpar.
  4. DAGS ATT FRITERA: Värm oljan till 180 - 190 °C. Kolla med termometer.
  5. Lägg i kycklingen en bit i taget och fritera förslagsvis hälften av kycklingen i två omgångar. Höj värmen på platten till max så att inte temperaturen i oljan sjunker för mycket. Kolla temperaturen med termometer.
  6. Fritera i 4-5 minuter tills kycklingen har ljus brun färg. Mot slutet kan du försiktigt pilla isär kycklingbitarna om det behövs.
  7. Ta upp kycklingen med en hålslev och lägg på en tallrik med lite hushållspapper att rinna av.
  8. Kontrollera så att oljan fått upp värmen igen till 180 - 190 °C grader och fritera resten av kycklingen på samma vis.
  9. Servera kycklingen varm och nyfriterad med valfria tillbehör enligt förslag ovan. Du kan förslagsvis fritera potatisklyftor i samma olja innan samt servera kycklingen med en god dippsås samt morotsstavar till.

Serveringsförslag

Tips

Jag tinade tre stora frysta svenska majskycklingfiléer (majskycklingbröst) men man kan också ta annan fryst eller färsk kycklingfilé. Gärna krav-märkt.

Man kan också fritera hela små bitar kyckling med ben på samma vis - exempelvis dela på kycklinglår, kycklingbröst och använda kycklingvingar. Fritera då några minuter extra totalt 5-7 minuter.

Rester av frityroljan kan du sila och använda flera gånger. Tips är att hälla tillbaka på samma förpackning. Häll inte ut olja i avloppet utan släng på återvinningsstation.

Du behöver

  • En termometer eller en fritös för att kontrollera oljans temperatur.
  • En fritös eller en gryta med lock att fritera i. Lock används att täcka oljan med om olyckan skulle vara framme. Släck INTE brinnande olja med vatten utan kväv elden genom att skjuta in ett lock från sidan sakta över elden i grytan.
  • Använd en hålslev eller träslev att ta upp potatisen ur oljan. Använder du plastredskap så kolla att de tål 200 °C.
E-mail
Medel: 3.9 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 408 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-13