Hemgjorda Chicken Nuggets

Fritera hemgjorda Chicken Nuggets. Supergoda och knapriga. Lagas av fina möra bitar kycklingfilé som du doppar i frityrsmet och friterar gyllenbruna i olja.

Serveringsförslag

Servera som på bilden med en dippsås med sweet chili samt en skål extra sweet chili till. När du ändå friterar kan du passa på att göra jättegoda friterade klyftpotatis till. Morotsstavar passar som grönsak för att lätta upp allt det feta.

Andra såser som passar till friterad kyckling är het majonnäs, vanlig majonnäs, majonnäs med sardeller, vegan majonnäs, vitlöksmajonnäs aioli, rouille eller någon kall sås till. Eller ketchup såklart.

Istället för klyftpotatis kan du fritera pommes frites eller laga vanliga klyftpotatis i ugnen. Eller köpa färdiga pommes eller klyftpotatis att fritera eller värma i ugnen.

Tips

Jag tinade tre stora frysta svenska majskycklingfiléer (majskycklingbröst) men man kan också ta annan fryst eller färsk kycklingfilé. Gärna krav-märkt. Man kan också fritera hela små bitar kyckling med ben på samma vis - exempelvis dela på kycklinglår, kycklingbröst och använda kycklingvingar. Fritera då några minuter extra totalt 5-7 minuter.

Rester av frityroljan kan du sila och använda flera gånger. Tips är att hälla tillbaka på samma förpackning. Häll inte ut olja i avloppet utan släng på återvinningsstation.

Du behöver:

  • En termometer eller en fritös för att kontrollera oljans temperatur.
  • En fritös eller en gryta med lock att fritera i. Lock används att täcka oljan med om olyckan skulle vara framme. Släck INTE brinnande olja med vatten utan kväv elden genom att skjuta in ett lock från sidan sakta över elden i grytan.
  • Använd en hålslev eller träslev att ta upp potatisen ur oljan. Använder du plastredskap så kolla att de tål 200 °C.

4 portioner Chicken Nuggets

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 liter majsolja eller solrosolja
  • FRITYRSMET: 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kall ljus lageröl
  • 1 äggvita

Tillagning

  1. Skär kycklingfilé i bitar. Förslagvis i små rektanglar på 1,5-2 cm x 3-4 cm storlek. Lägg på en tallrik och torka dem torra med lite hushållspapper.
  2. Förbered oljan i en stor kastrull med lock tillgängligt, stektermometer samt en hålslev. Eller en fritös.
  3. Vispa upp ägg i en skål och tillsätt mjölet samt ölen. Vispa ihop till en smet. Vispa bort klumpar.
  4. DAGS ATT FRITERA: Värm oljan till 180 - 190 °C. Kolla med termometer.
  5. Lägg i kycklingen en bit i taget och fritera förslagsvis hälften av kycklingen i två omgångar. Höj värmen på platten till max så att inte temperaturen i oljan sjunker för mycket. Kolla temperaturen med termometer.
  6. Fritera i 4-5 minuter tills kycklingen har ljus brun färg. Mot slutet kan du försiktigt pilla isär kycklingbitarna om det behövs.
  7. Ta upp kycklingen med en hålslev och lägg på en tallrik med lite hushållspapper att rinna av.
  8. Kontrollera så att oljan fått upp värmen igen till 180 - 190 °C grader och fritera resten av kycklingen på samma vis.
  9. Servera kycklingen varm och nyfriterad med valfria tillbehör enligt förslag ovan. Du kan förslagsvis fritera potatisklyftor i samma olja innan samt servera kycklingen med en god dippsås samt morotsstavar till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer