Makirullar med lax, avokado och Srirachamajo

Introduktion och förberedelse

Makirullar med lax, avokado och Srirachamajo. Sushi Maki är skivade bitar av en rulle med ris i sjögräs. Här en lite udda variant jag gillar med lax, avokado, sesamfrön, rostad lök och en sås med majonnäs och sriracha-chilisås. 1- 1,5 rullar räcker till en portion på ca 12-16 bitar.

Kolla in min film på Youtube om du vill se hur man lagar och rullar ihop makirullarna.

Serveras som vanlig sushi-maki med inlagd ingefära, ljus japansk soja och ev. mer het wasabi. Funkar även som tilltugg.

Du hittar recept på kokt sushiris här. Fler tips på sushi har jag skrivit också. Temakirullar, Californiarolls, laxmaki och Nigirisushi är också gott.

Du behöver en bambumatta (Makisu) och en skål med vatten och gärna lite risvinäger i att doppa fingrarna i så klibbar riset inte så mycket samt att använda som klister till sjögräsrullarna. Och gärna ha plasthandskar. Ett annat alternativ är att använda en sushibazooka att forma sushin med.

4 portioner Makirullar med lax, avokado och Srirachamajo

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 40 min

Ingredienser

 • 4-6 Noriblad, torkat blad av sjögräs
 • 8 dl kokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle
 • 1 dl majonnäs
 • 1 msk sriracha chilisås
 • 120 gram färsk lax, 1 portionsstyckad bit utan skinn och ben
 • 1 avokado
 • 1/4 gurka
 • 1/2 dl rostad lök
 • 2 msk sesamfrön, skalade vita eller svarta sesamfrön
 • 1 liten skål med vatten

Tillagning

 1. Förbered fyllningen: koka sushiris enligt paket och låt svalna. Smaksätt riset med några tsk sushivinäger och någon tsk socker samt något krm salt.
 2. Skär lax i strimlor på 1x1 cm.
 3. Dela avokadon. Ta ur kärnan - tips är att hugga kniven i den och vrida till så lossnar den. Gröp ur avokadohalvorna med en sked. Skär i strimlor.
 4. Skölj gurka och skär ut en bit lika bred som sjögräset. Skär ut 4 till 6 strimlor ca 0,5 cm breda - en till varje rulle.
 5. Lägg ett blad sjögräs vågrätt med den blanka sidan nedåt på bambumattan.
 6. Blöt handen, ta 1-2 dl ris och sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet. Lämna 2 cm upp och 5 cm nedtill.
 7. Blanda majonnäs med sriracha chilisås.
 8. Lägg strimlor av lax, gurka och avokado i mitten på riset. Skeda över 2-3 matskedar srirachamajonnäs. Strö över lite sesamfrön och rostad lök.
 9. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle.
 10. Vik bort rullen och blöt toppen av noribladet längs kanten. Vik över rullen igen och rulla ihop hela rullen samt kläm till försiktigt så att rullen får fin form.
 11. Låt rullen gärna vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre.
 12. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1-1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv. Förslagsvis i 8 eller 12 bitar. Lägg upp på tallrik.
 13. Kan garneras med mer sesamfrön och rostad lök.
 14. Servera Makirullarna med ljus japansk soja, inlagd ingefära och wasabi.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer