Kycklingspett med ajvar och färskpotatis i örter

Kycklingspett med ajvar och färskpotatis i örter, yoghurtsås och grönsallad.
Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Du behöver fyra större stålspett eller åtta mindre träspett.
Du kan hacka färska eller köpa färdighackade frysta örter.

4 portioner kycklingspett med ajvar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 4 msk ajvar, gärna het variant
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • FÄRSKPOTATIS I ÖRTER: 16 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 1 dl örter av hackad basilika, gräslök och persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • YOGHURTSÅS: 3 dl turkisk matyoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad persilja
  • Tillbehör: 65 gram blandad grönsallad

Tillagning

  1. KYCKLINGSPETT MED AJVAR: Lägg träspetten i blöt om du ska grilla dem ute.
  2. Tänd grillen eller sätt på ugnen på grill max värme.
  3. Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm stora och lägg i en skål.
  4. Tillsätt ajvar, pressad vitlök, salt och peppar samt blanda runt.
  5. Fördela kycklingbitarna på spetten 3-4 bitar kyckling på varje spett.
  6. Utegrill: grilla dem runt om tills kycklingen är genomstekt ca 10 minuter.
  7. Ugnsgrill: lägg spetten på ett oljat galler med en ugnsplåt under och sätt dem under grillen högt upp. Grilla spetten ca 15 minuter och vänd dem efter halva tiden.
  8. I stekpanna: bryn spetten några i taget i en stekpanna runt om i ca 5 minuter. Lägg tillbaks alla spett i pannan och stek dem under lock eller folie på lägre värme tills de är genomstekta.
  9. Lägg upp spetten på fat.
  10. FÄRSKPOTATIS I ÖRTER: Skrubba potatisen och koka den mjuk i 15-20 minuter. Har potatisen fint skal behöver du bara skrubba rent dem och koka dem med skal. Ev. större potatisar kan du dela så alla potatisar blir lika stora.
  11. Hacka örterna fint och lägg i en skål. Eller använd frysta färdighackade örter.
  12. Tillsätt smör eller olivolja, salt och peppar.
  13. Häll av potatisarna och låt de svalna något.
  14. Vänd i potatisarna och slunga runt dem försiktigt. Smaka av med salt och peppar innan servering.
  15. YOGHURTSÅS: Blanda yoghurt med pressad vitlök, olivolja samt hackad persilja i en skål.
  16. Servera spetten med färskpotatisen, extra ajvar i en skål, yoghurtsås och blandad grönsallad.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer