Tryffelmajonnäs

Introduktion och förberedelse

Hemgjord tryffelmajonnäs av äggula och olja som du smaksätter med tryffel som tryffelolja, tryffelsalt och/eller skivad tryffel.

Använd gärna nyttig solrosolja. Svensk rapsolja blir också bra.

Godast blir majonnäsen om den får stå i kylen några timmar och få smak av tryffeln.

Serveringsförslag

Val av tryffel

Tryffelolja är enklast att bara droppa i på slutet. Det finns även lätt tillgängligt i vanliga butiker.

På bilden har jag även tryffelsalt - tillsätt gärna något krm istället för vanligt salt.

Vidare kan du lyxa till med skivad tryffel - jag hade tryffel på burk och skivade över till servering med en tryffelskivare.

Färsk tryffel är såklart lyxigast, dyrast men mycket gott om du vill köpa och använda det att skiva över till servering.

Hur räddar man en sprucken majonnäs?

Spricker majonnäsen kan du prova att tillsätta en msk vatten och vispa kraftigt. Annars är det inte så mycket att göra mer än att börja om tycker jag.

Man kan använda och vispa i den spruckna majonnäsen mot slutet om man vill ta hand om den.

Tryffelmajonnäs i skål omgiven av tre sorters tryffelsmaksättning - tryffelsalt, tryffelolja och hel tryffel.
Tryffelmajonnäs omgiven av tre sorters tryffelsmaksättning. Du kan smaksätta med tryffelolja som är lättast och mest tillgänglig, tryffelsalt eller hel skivad tryffel - eller allihop som ovan.

4 portioner, 2 dl tryffelmajonnäs

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 äggulor, normalstora - eller 2 små äggulor
  • 2 dl solrosolja
  • 1 krm salt eller tryffelsalt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 4-5 droppar tryffelolja
  • 1/2 tsk citronsaft eller vit balsamvinäger (valfritt)
  • 1/2 bit tryffel att skiva över till servering (valfritt)

Tillagning

  1. VIKTIGT: Se till att alla ingredienser har samma temperatur - rumstemperatur eller kylskåpskallt. Det är mycket viktigt - annars skär det sig. Förslagsvis ta fram ägg och låt det bli rumsvarmt. Eller kläck ägget, lägg äggulan i en smal skål eller litermått samt spola lite hett vatten runt någon minut medan du vispar för hand.
  2. Kläck ägget och lägg äggulan i en smal skål eller ett litermått eller smal kanna. Jag tycker det är lättast att använda en vanliga visp och vispa för hand. Vispa äggulan så den blir lite skummig någon minut.
  3. Tillsätt senap om du vill ha det i. Det hjälper också att få ihop majonnäsen.
  4. Ställ skålen på en blöt wettex så står den stadigt och du kan vispa med en hand och samtidigt tillsätta olja med den andra handen.
  5. Tillsätt först endast några droppar och vispa kraftigt 30 sekunder. Tillsätt sedan olja droppvis - mycket lite - i början under vispning. Efter en några minuter när du ser att ägget och oljan binder och tjocknar till en majonnäs kan du hälla i olja lite fortare under tiden att du vispar kraftigt. Mot slutet kan du använda en elvisp.
  6. Späd majonnäsen och vispa i någon tsk vatten för en len fin majonnäs.
  7. Smaka av majonnäsen med salt eller tryffelsalt, peppar och tryffelolja. Vidare är det gott med lite citronsaft eller vinäger. Garnera gärna med skivad tryffel på toppen.
  8. Kan förvaras 1-2 dagar i kylen. Får bäst smak efter några timmar i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 442 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-03