Kokta och sedan grillade tjocka revbensspjäll

Introduktion och förberedelse

Tjocka revbensspjäll som först är kokta, sedan marinerade och grillade eller ugnsstekta. Här med tjocka och köttiga revben.

Serveringsförslag

Varianter

  • Barbequemarinaden som jag gjort i receptet nedan kan man ersätta med färdigköpt BBQ-marinad.
  • Gör du egen BBQ-marinad så dubbla gärna barbequemarinaden och servera hälften i en skål bredvid som grillsås.
  • Liquid smoke rökessens är valfritt. Ett alternativ är att ta 1 tsk rökt paprikapulver istället.
  • Revbenen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås.
  • Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka dem möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.

Portionsberäkning

1,5 kg tjocka revbensspjäll räcker till 5 portioner. Vill du ha stora portioner så räkna 1,5 kg till fyra portioner. Det räcker till flera ca 8 portioner till julbord och buffé.

Hur många det räcker till kan dock variera beroende på hur mycket kött det är på revbenen och om du köper med eller utan svål samt om gästen enbart äter de köttiga delarna.

Laga därför i överkant på portioner och spara det sm blir över i kylen eller frysen.

Tunna revbensspjäll

Tunna revbensspjäll kan du laga på samma vis men förkokas i en timme. De kan också grillas i ugnen eller direkt på utegrill om du grillar på låg värme i 1,5 timmar. Tips är då att slå in dem i folie och sedan ge dem grillyta och pensla på slutet.

5 portioner tjocka revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,5 kg tjocka revbensspjäll med ben, knäckta
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkad ingefära till kokning (valfritt)
  • 2 dl barbequemarinad eller hemgjord se nedan
  • HEMGJORD BBQ-SÅS: 2 dl tomatpuré
  • 3 msk vatten
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 dl honung
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk ingefära eller färsk riven ingefära
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ljus soja typ kikkoman
  • 3 droppar rökessens liquid smoke

Tillagning

  1. Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Täck med vatten. Koka upp och skumma.
  2. Tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i ca 45 minuter.
  3. Häll av och ta upp revbensspjällen. Låt svalna något. Eller låt svalna i buljongen.
  4. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Ta undan några msk marinad att ha till pensling samt några msk att ha att ringla över som sås vid servering.
  5. Skär revbensspjällen i bitar eller skivor längs med revbenen och lägg i bunken med marinad.
  6. Blanda revbenen försiktigt (så de inte ramlar sönder) med barbequemarinaden och låt de gärna marinera några minuter - helst någon timme eller över natten. De går också bra att grilla direkt. Hit kan alltså revbenen förberedas och förvaras i kylen.
  7. Griljera revbenen innan servering så att de får fin yta runt om. Antingen på grillen 3-4 minuter på varje sida eller i ugn på max värme någon kvart.
  8. Servera revbensspjällen varma eller kyl dem och servera kalla ex. till vickning eller picknick.
E-mail
Medel: 4.1 (373 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 734 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-27