Kokta och sedan grillade tjocka revbensspjäll

Introduktion och förberedelse

Tjocka revbensspjäll som först är kokta, sedan marinerade och grillade eller ugnsstekta. Här med tjocka och köttiga revben.

Serveringsförslag

Varianter

  • Barbequemarinaden som jag gjort i receptet nedan kan man ersätta med färdigköpt BBQ-marinad.
  • Gör du egen BBQ-marinad så dubbla gärna barbequemarinaden och servera hälften i en skål bredvid som grillsås.
  • Liquid smoke rökessens är valfritt. Ett alternativ är att ta 1 tsk rökt paprikapulver istället.
  • Revbenen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås.
  • Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka dem möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.

Portionsberäkning

1,5 kg tjocka revbensspjäll räcker till 4 personer och kan räcka till flera beroende på hur mycket kött det är på revbenen.

Överblivna revben kan sparas i kylen eller frysas.

Tunna revbensspjäll

Tunna revbensspläll kan du laga på samma vis men behöver bara förkokas i 30 minuter. De kan också grillas direkt om du grillar på låg värme i 45 minuter. Tips är då att slå in dem i folie och sedan ge dem grillyta och pensla på slutet.

5 portioner revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 2 kg tjocka revbensspjäll med ben
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkad ingefära till kokning (valfritt)
  • 2 dl barbequemarinad eller hemgjord se nedan
  • HEMGJORD BBQ-SÅS: 2 dl tomatpuré
  • 3 msk vatten
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 dl honung
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk ingefära eller färsk riven ingefära
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ljus soja typ kikkoman
  • 3 droppar rökessens liquid smoke

Tillagning

  1. Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Täck med vatten.
  2. Tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka upp samt koka på låg värme i ca 1 timme.
  3. Häll av och ta upp revbensspjällen. Låt svalna något. Eller låt svalna i buljongen.
  4. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Ta undan några msk marinad att ha till pensling samt några msk att ha att ringla över som sås vid servering.
  5. Skär revbensspjällen i bitar eller skivor längs med revbenen och lägg i bunken med marinad.
  6. Blanda revbenen försiktigt (så de inte ramlar sönder) med barbequemarinaden och låt de gärna marinera några minuter - helst någon timme eller över natten. De går också bra att grilla direkt. Hit kan alltså revbenen förberedas och förvaras i kylen.
  7. Griljera revbenen innan servering så att de får fin yta runt om. Antingen på grillen 3-4 minuter på varje sida eller i ugn på max värme någon kvart.
  8. Servera revbensspjällen varma eller kyl dem och servera kalla ex. till vickning eller picknick.
E-mail
Medel: 4.2 (326 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 734 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-20