Kokta och sedan grillade tjocka revbensspjäll

Tjocka revbensspjäll som först är kokta, sedan marinerade och grillade eller ugnsstekta. Här med tjocka och köttiga revben. Revbenen passar till grillfest, julbord, middag eller buffé.

Gott till är coleslaw och ugnstekta potatisklyftor; eller potatissallad; aiolipotatis eller yoghurtsås med mera.

Barbequemarinaden som jag gjort i receptet nedan kan man ersätta med färdigköpt BBQ-marinad.

Gör du egen BBQ-marinad så dubbla gärna barbequemarinaden och servera hälften i en skål bredvid som grillsås.

Liquid smoke rökessens är valfritt. Ett alternativ är att ta 1 tsk rökt paprikapulver istället.

1,5 kg tjocka revbensspjäll räcker till 4 personer och kan räcka till flera beroende på hur mycket kött det är på revbenen. Överblivna revben kan sparas i kylen eller frysas.

Revbenen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås.

Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka dem möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.

Tunna revbensspjäll

Tunna revbensspläll kan du laga på samma vis men behöver bara förkokas i 30 minuter. De kan också grillas direkt om du grillar på låg värme i 45 minuter. Tips är då att slå in dem i folie och sedan ge dem grillyta och pensla på slutet.

4-5 portioner revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 2 kg tjocka revbensspjäll med ben
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkad ingefära till kokning (valfritt)
  • 2 dl barbequemarinad eller hemgjord se nedan
  • HEMGJORD BBQ-SÅS: 2 dl tomatpuré
  • 3 msk vatten
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 dl honung
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk ingefära eller färsk riven ingefära
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ljus soja typ kikkoman
  • 3 droppar rökessens liquid smoke

Tillagning

  1. Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Täck med vatten och koka upp under lock.
  2. Skumma med en slev.
  3. Tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i ca 1 timme.
  4. Häll av och ta upp revbensspjällen. Låt svalna något. Eller låt svalna i vattnet.
  5. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Ta undan några msk marinad att ha till pensling samt några msk att ha att ringla över som sås vid servering.
  6. Skär revbensspjällen i bitar eller skivor längs med revbenen och lägg i bunken med marinad.
  7. Blanda revbenen försiktigt (så de inte ramlar sönder) med barbequemarinaden och låt de gärna marinera några minuter - helst någon timme eller över natten. De går också bra att grilla direkt. Hit kan alltså revbenen förberedas och förvaras i kylen.
  8. Griljera revbenen innan servering så att de får fin yta runt om. Antingen på grillen 3-4 minuter på varje sida eller i ugn på max värme någon kvart.
  9. Servera revbensspjällen varma eller kyl dem och servera kalla ex. till vickning eller picknick.
E-mail
Medel: 4.3 (217 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Läs mer om mig.