Kokta och sedan grillade tjocka revbensspjäll

Introduktion och förberedelse

Tjocka revbensspjäll som först är kokta och sedan marinerade i BBQ-sås. Revbenen kan sedan grillas eller lagas i ugnen.

Här med tjocka och köttiga knäckta revben i bitar.

Serveringsförslag

Varianter

  • Barbecuemarinaden som jag gjort i receptet nedan kan man ersätta med färdigköpt BBQ-marinad eller min variant på amerikansk barbecuesås.
  • Liquid smoke rökessens är valfritt. Ett alternativ är att ta 1 tsk rökt paprikapulver istället.
  • Revbenen kan också grillas utan marinad med bara olja, ljus soja, torkad ingefära, salt och vitpeppar.
  • Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka dem möra i ugnen i 1 timme på 150 grader övertäckta med folie i en långpanna.
  • Vill du helgrilla revben kan du prova lågtempade revben St Louis cut med rub och BBQ-sås på amerikanskt vis.

Portionsberäkning

1,5 kg tjocka revbensspjäll räcker till 5 portioner. Vill du ha stora portioner så räkna 1,5 kg till fyra portioner. Det räcker till flera ca 8 portioner till julbord och buffé.

Hur många det räcker till kan dock variera beroende på hur mycket kött det är på revbenen och om du köper med eller utan svål samt om gästen enbart äter de köttiga delarna.

Laga därför i överkant på portioner och spara det sm blir över i kylen eller frysen.

Tunna revbensspjäll

Tunna revbensspjäll kan du laga på samma vis men förkokas i en timme. De kan också grillas i ugnen eller direkt på utegrill om du grillar på låg värme i 1,5 timmar. Tips är då att slå in dem i folie och sedan ge dem grillyta och pensla på slutet.

Tjocka revbensspjäll är smidiga att förkoka innan grillningen så blir de möra, kan förberedas i god tid och marineras för att sedan snabbt grillas till fin färg.
Tjocka revbensspjäll är smidiga att förkoka innan grillningen så blir de möra, kan förberedas i god tid och marineras för att sedan snabbt grillas till fin färg.

5 portioner tjocka revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,5 kg tjocka revbensspjäll med ben, knäckta
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkad ingefära till kokning (valfritt)
  • 2 dl barbecuemarinad eller hemgjord enligt nedan
  • BBQ-MARINAD: 1,5 dl tomatpuré
  • 3 msk vatten
  • 0,5 dl rapsolja, majsolja eller solrosolja
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk ingefära eller färsk riven ingefära
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ljus soja typ kikkoman
  • 3 droppar rökessens liquid smoke

Tillagning

  1. Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Täck med vatten. Koka upp och skumma.
  2. Tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i ca 45 minuter.
  3. Häll av och ta upp revbensspjällen. Låt svalna något. Eller låt svalna i buljongen.
  4. Blanda ingredienserna till BBQ-marinaden i en bunke. Ta undan några msk marinad att ha till pensling samt några msk att ha att ringla över som sås vid servering.
  5. Skär revbensspjällen i bitar eller skivor längs med revbenen och lägg i bunken med marinad.
  6. Blanda revbenen försiktigt (så de inte ramlar sönder) med barbecuemarinaden och låt de gärna marinera några minuter - helst någon timme eller över natten. De går också bra att grilla direkt. Hit kan alltså revbenen förberedas och förvaras i kylen.
  7. Griljera revbenen innan servering så att de får fin yta runt om. Antingen på grillen 3-4 minuter på varje sida eller i ugn på max värme någon kvart.
  8. Servera revbensspjällen varma eller kyl dem och servera kalla ex. till vickning eller picknick.
E-mail
Medel: 4 (481 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 734 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-28

Tillbehör och liknande recept: