Köttfärsragu

Köttfärsragu till pasta. En ragu eller sås med köttfärs som blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs smaksatt med tomat, lök och kryddor.
Köttfärsragu är klassiskt med pasta toppad med rikligt med riven parmesan.
Detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond, färsk basilika, hackad persilja, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera. Vitlök kan uteslutas.
Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
En snabbare och försvenskad variant på den klassiska Ragu alla Bolognese.
Servera med tagliatelle, fettucine, spagetti, penne eller valfri pasta.

4 portioner köttfärsragu

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • 1 morot
  • 2 burkar krossade eller passerade tomater
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk vinäger

Tillagning

  1. Fräs köttfärsen lite i taget i en stekpanna i någon msk olivolja. Salta och peppra den under tiden. Se till att den får stekyta och rör den ej för mycket. Du kan hacka sönder den senare. Lägg över efter hand i en gryta eller panna med höga kanter.
  2. Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
  3. Fräs lök, vitlök och chiliflakes i någon msk olivolja och lägg över med köttfärsen.
  4. Låt färsen steka på medelvärme med löken. Hacka sönder färsen i mindre delar.
  5. Skala och riv morot samt tillsätt den.
  6. Tillsätt tomater, oregano, basilika, rosmarin, timjan, socker och vinäger.
  7. Låt köttfärssåsen koka minst 30 minuter under lock. Rör då och då. Gärna upp till en timme. Desto längre den får koka desto godare blir den. Kokar du den längre kan den behöva spädas med någon dl vatten så den ej kokar torrt.
  8. Smaka av köttfärsragun med salt, peppar, socker och vinäger innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer