Friterad klyftpotatis

Introduktion och förberedelse för fritering

Friterad klyftpotatis eller Idahopotatis. Stora klyftor av stora potatisar eller bakpotatis som friteras gyllene med eller utan skal.

Frasiga och goda som tillbehör till grillat, hamburgare, på buffé eller till allt möjligt där potatis passar.

Gott med en dippsås med sweet chili, het majonnäs, vanlig majonnäs, majonnäs med sardeller, vegan majonnäs, vitlöksmajonnäs aioli, rouille eller någon kall sås till.

Istället för att fritera kan du laga vanlig klyftpotatis i ugnen. Du kan också skära potatisen i stavar och fritera pommes frites på samma vis.

Rester av frityroljan kan du sila och använda flera gånger. Tips är att hälla tillbaka på samma förpackning. Häll inte ut olja i avloppet utan släng på återvinningsstation.

Friterad klyftpotatis med skal på fat
Friterad klyftpotatis med skal - du kan välja mjölig potatis för extra knaprig yta som ovan eller fast sort.

Du behöver

 • En termometer eller en fritös för att kontrollera oljans temperatur. Förkoka i 120 °C 10 minuter. Sedan 1-2 minuter i 180 °C.
 • En fritös eller en gryta med lock att fritera i. Lock används att täcka oljan med om olyckan skulle vara framme. Släck INTE brinnande olja med vatten utan kväv elden genom att skjuta in ett lock från sidan sakta över elden i grytan.
 • Använd en hålslev eller träslev att ta upp potatisen ur oljan. Använder du plastredskap så kolla att de tål 200 °C.

4 portioner friterad klyftpotatis

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • 3 bakpotatisar eller 3-6 stora vanliga fasta potatisar
 • 2 liter majsolja eller solrosolja
 • 1 tsk flingsalt till servering
 • 1 krm nymald svartpeppar till servering

Tillagning

 1. Du kan behålla skalet på eller skala potatisen. Behåller du skalet på så skrubba det rent och skär bort eventuella fula delar.
 2. Dela dem i halvor sedan i fjärdedelar. Dela fjärdedelarna i klyftor. Varje potatis ger då 8 klyftor. Lägg dem i en bunke med vatten och skölj runt dem. Häll av i durkslag. Lägg upp på en bricka med en handduk under och torka dem hyfsat torra.
 3. Nu kan du välja att förkoka dem i olja eller vatten. I OLJA: värm oljan till 120 °C och koka potatisklyftorna i 10 minuter. I VATTEN: Koka klyftorna knappt mjuka i en kastrull med vatten och 0,5 tsk salt. Det tar ca 13 minuter.
 4. Ta upp klyftorna och låt de svalna på ett fat eller bricka. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
 5. Värm oljan en stor kastrull till 180-190 °C. Se till att ha ett lock att lägga över oljan för säkerhet vid eld. Kontrollera temperaturen med en termometer i oljan. Eller använd en fritös.
 6. Fritera potatisklyftorna i 1-2 minuter. Ta några i taget. Förslagsvis två portioner eller hälften i taget till detta recept. De ska få gyllene färg. När du lägger i potatisen så sjunker värmen i oljan och då kan du kompensera med att sätta plattan på max värme en stund - kolla temperaturen med termometer.
 7. Ta upp med hålslev och lägg upp potatisklyftorna på hushållspapper att rinna av och fortsätt fritera nästa omgång.
 8. Servera dem varma och nylagade. Strö över lite flingsalt och svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 3.4 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-20