Friterad klyftpotatis

Friterad klyftpotatis eller Idahopotatis. Stora klyftor av bakpotatis som friteras gyllene med skal.
Goda som tillbehör till grillat, hamburgare, på buffé eller till allt möjligt där potatis passar.
Du behöver en termometer eller en fritös för att kontrollera oljans temperatur.
Ha också ett lock till hands att täcka oljan med om olyckan skulle vara framme (släck ej med vatten utan kväv eld med lock).
Använd en hålslev eller träslev att ta upp potatisen ur oljan - chansa ej med plastredskap.

4 portioner friterad klyftpotatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 bakpotatisar eller 5-6 stora vanliga fasta potatisar.
  • 2 liter majsolja eller annan vegetabilisk olja som rapsolja

Tillagning

  1. Putsa bort ev. fula fläckar på potatisarna.
  2. Dela dem i halvor sedan i fjärdedelar. Dela fjärdedelarna i klyftor. Varje potatis ger då 8 klyftor.
  3. Koka klyftorna knappt mjuka i en kastrull med vatten och 0,5 tsk salt. Det tar 10-15 minuter. Koka dem inte för länge så de ramlar sönder eller blir mosiga då går de ej att fritera.
  4. Häll av och sprid ut klyftorna på en bricka att svalna.
  5. Värm oljan en stor kastrull till 180 grader. Kontrollera med en termometer. Eller använd en fritös.
  6. Fritera potatisklyftorna några i taget. Förslagsvis fem stora klyftor eller 8 mindre i taget i ca 4 minuter tills de har fin gyllene färg. Skaka grytan något när du lagt ner dem så de inte fastnar i varandra.
  7. Lägg upp potatisarna på hushållspapper att rinna av och fortsätt fritera nästa omgång.
  8. Servera dem varma (obs de är mycket heta nyfriterade så akta så du inte bränner dig).
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer