Kålrot

Kålrot är kanske mest känd i sällskap med morot och potatis till rotmos. Men den är också mycket god till annat.

Kålroten har däremot varit oförändrad sedan medeltiden och var antagligen viktigare som stapelvara innan potatisen kom. Den härstammar från Eurasien och var också känd av greker och romare. Medan moroten är mycket billig och flitigt kokad, rostad, stekt, riven, mosad och mixad så är kålroten inte lika populär, kanske p.g.a. att den inte är lika söt och färgrik.

Skala bort det yttersta skalet på kålroten, som ibland är grönt, med en skalkniv. Detsamma gäller för rotselleri. Till morot och palsternacka fungerar potatisskalare bra.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages