Rödbetspytt

Introduktion och förberedelse

Rödbetspytt med kålrot, rödbetor, rödlök och potatis. Här toppad med spansk chorizo-korv.

Varianter

Istället för chorizo kan du toppa med annat valfritt tillbehör förslagsvis tärnad skinka, stekt falukorv, stekt ägg, stekt halloumi, stekt kyckling, stekt kassler, stekt tärnad fläskfilé eller kotlett med mera.

  • Gott till pytten är också saltgurka samt hackad persilja.

Några inlagda rödbetor kan man också ha till men jag tycker det blir lite kaka på kaka då det är rödbetor i pytten.

  • Vill du ha en sås till så kan du blanda grekisk yoghurt med någon tsk pressad lime, tsk honung, salt och peppar och servera till rödbetspytten.

2 portioner rödbetspytt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram kålrot
  • 150 gram potatis
  • 150 gram rödbetor
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 200 gram chorizo
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala rotfrukterna och skär dem i ca 1x1 cm tärningar. Skölj dem i durkslag och torka av dem med lite hushållspapper.
  2. Värm en stekpanna och tillsätt olivolja eller smör.
  3. Fräs rotfrukterna i någon minut och tillsätt sedan 2 dl vatten samt sätt på lock. Koka rotfrukterna koka mjuka i 10 minuter på medelvärme.
  4. Skala och hacka under tiden löken fint.
  5. Tillsätt löken och ta bort locket.
  6. Fräs rotfrukterna på medelvärme och vänd runt dem då och då. Låt vätskan avdunsta och ge rotfrukterna stekyta de sista ca 8 minuterna.
  7. Smaka på en bit rödbetspytt och kontrollera så att de är mjuka. Stek annars några minuter till på låg värme.
  8. Servera de rödbetspytten med ex. tunt skivad eller fint tärnad chorizo. Hackad persilja är också gott att strö över.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-05