Rödbetspytt

Rödbetspytt med kålrot, rödbetor, rödlök och potatis. Här toppad med spansk chorizo-korv. Du kan också toppa med annat valfritt tillbehör ex. tärnad skinka, stekt falukorv, stekt ägg, stekt halloumi, stekt kyckling, stekt kassler, stekt tärnad fläskfilé eller kotlett osv. Gott till pytten är också saltgurka samt hackad persilja.

Vill du ha en sås till så kan du blanda grekisk yoghurt med någon tsk pressad lime, tsk honung, salt och peppar och servera till rödbetspytten.

2 portioner rödbetspytt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram kålrot
  • 150 gram potatis
  • 150 gram rödbetor
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 200 gram chorizo
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala rotfrukterna och skär dem i ca 1x1 cm tärningar. Skölj dem i durkslag och torka av dem med lite hushållspapper.
  2. Värm en stekpanna och tillsätt olivolja eller smör.
  3. Fräs rotfrukterna i någon minut och tillsätt sedan 2 dl vatten samt sätt på lock. Koka rotfrukterna koka mjuka i 10 minuter på medelvärme.
  4. Skala och hacka under tiden löken fint.
  5. Tillsätt löken och ta bort locket.
  6. Fräs rotfrukterna på medelvärme och vänd runt dem då och då. Låt vätskan avdunsta och ge rotfrukterna stekyta de sista ca 8 minuterna.
  7. Smaka på en bit rödbetspytt och kontrollera så att de är mjuka. Stek annars några minuter till på låg värme.
  8. Servera de rödbetspytten med ex. tunt skivad eller fint tärnad chorizo. Hackad persilja är också gott att strö över.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer