Gi-lax med rostade rotfrukter

4 portioner gi-lax med rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • ca 600 gram laxfilé utan skinn, 4 bitar
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm citronpeppar
  • ROSTADE ROTFRUKTER: 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 1 kålrot
  • 1 rotselleri, gärna med blast
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • COLESLAW: 400 gram vitkålshuvud
  • 1 äpple
  • 1 dl matyoghurt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk hackad bladpersilja eller blast från rotsellerin till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugn på 250 graders värme. Gärna varmluft.
  2. ROSTADE ROTFRUKTER: Skala morötter och palsternacka. Skär dem i ca 2x2 cm bitar. Lägg dem på en långpanna.
  3. Skär bort skalet från rotsellerin samt kålroten. Spara ev. blast från rotsellerin - rotselleribladen kan du plocka, skölja, hacka och strö över rotfrukterna vid servering som garnering.
  4. Tärna dem till 2x2 cm bitar.
  5. Blanda med olivolja, salt och peppar i en långpanna eller ugnsform. Sprid ut dem jämnt och med mellanrum i formen.
  6. Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de fått färg och är mjuka, det tar cirka 30 minuter. Ta gärna ut en gång och vänd dem försiktigt. Ta ett smakprov och känn om rotfrukterna är mjuka. Är de mjuka men ej fått färg så sätt dem under grillen några minuter så att bryns. Är de ej mjuka men börjar bli brända så vänd runt dem och sänk värmen istället.
  7. COLESLAW: Strimla vitkålen så fint du kan och lägg i en skål. Tillsätt saltet och arbeta in det med händerna i kålen så att kålen mjuknar. Tillsätt matyoghurt samt majonnäs och peppar. Riv äpplet fint och blanda i det.
  8. Lägg laxen i en ugnsform och blanda med olivolja; strö över salt och peppar.
  9. Ugnsstek laxen i ca 10-15 minuter till den är genomstekt. Skär i en laxbit och se om laxen flagar sig - då är den klar.
  10. Servera laxen med de rostade rotfrukterna och coleslawen (vitkålssalladen). Strö gärna över lite finhackad bladpersilja eller om du har blad från rotsellerin så kan du hacka dem istället.

Serveringsförslag

Ugnsstekt lax som jag serverade med rostade morötter, palsternacka, kålrot och rotselleri serverat med riven vitkål och äpple i majonnäs och matyoghurt.

Val av lax

  • Räkna fyra portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn.
  • Det finns färsk fin laxsida i fiskdisken - be dem skära i portionsbitar.
  • Ett annat alternativ är fryst portionsförpackad lax som du tinar över natten eller någon timme i kallt vatten.
  • Köp helst MSC-märkt lax.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 711 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-26