Gi-lax med rostade rotfrukter

Gi-lax med rostade rotfrukter och coleslaw med äpple. Ugnsstekt lax med rostade morötter, palsternacka, kålrot och rotselleri serverat med riven vitkål och äpple i majonnäs och matyoghurt.
Räkna fyra portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn. Finns färsk fin laxsida i fiskdisken - be dem skära i portionsbitar. Ett annat alternativ är fryst portionsförpackad lax som du tinar över natten eller någon timme i kallt vatten. Köp helst MSC-märkt lax.

4 portioner gi-lax med rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm citronpeppar
  • Rostade rotfrukter: 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 1 kålrot
  • 1 rotselleri, gärna med blast
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Coleslaw med äpple: 400 gram vitkålshuvud
  • 1 äpple
  • 1 dl matyoghurt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugn på 250 graders värme. Gärna varmluft.
  2. Skala morötter och palsternacka. Skär dem i ca 2x2 cm bitar. Lägg dem på en långpanna.
  3. Skär bort skalet från rotsellerin samt kålroten. Spara ev. blast från rotsellerin - rotselleribladen kan du plocka, skölja, hacka och strö över rotfrukterna vid servering.
  4. Tärna dem till 2x2 cm bitar.
  5. Blanda med olivolja, salt och peppar i en långpanna eller ugnsform. Sprid ut dem jämnt och med mellanrum i formen.
  6. Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de fått färg och är mjuka, det tar cirka 30 minuter. Ta gärna ut en gång och vänd dem försiktigt. Ta ett smakprov och känn om rotfrukterna är mjuka. Är de mjuka men ej fått färg så sätt dem under grillen några minuter så att bryns. Är de ej mjuka men börjar bli brända så vänd runt dem och sänk värmen istället.
  7. Lägg laxen i en ugnsform och blanda med olivolja; strö över salt och peppar.
  8. Ugnsstek laxen i ca 10-15 minuter till den är genomstekt. Skär i en laxbit och se om laxen flagar sig - då är den klar.
  9. Strimla vitkålen så fint du kan och lägg i en skål. Tillsätt saltet och arbeta in det med händerna i kålen så att kålen mjuknar. Tillsätt matyoghurt samt majonnäs och peppar. Riv äpplet fint och blanda i det.
  10. Servera laxen med de rostade rotfrukterna och coleslawen (vitkålssalladen). Strö gärna över lite finhackad bladpersilja eller om du har blad från rotsellerin så kan du hacka dem istället.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer