Rotsellerisoppa

Introduktion och förberedelse

Rotsellerisoppa med morot och kålrot blir mycket god och fyllig. Här en klassisk fransk lantlig mixad och slät grönsakssoppa där grunden är rotselleri.

Soppan passar till det mesta som miniförrätt till vardags eller fest, sopplunch, soppmiddag eller buffé.

Här får rotsellerin får samsas med lite salladslök, morot och andra rotsaker efter tillgång.

Rotselleri finns som stora huvuden och mindre med blast. Båda funkar utmärkt att laga soppa på.

Får du blast och gröna blad så kan du skölja dem noga från grus och hacka dem likt bladpersilja samt strö över soppan vid servering eller koka med och mixa med soppan.

Varianter:

  • Annat gott som passar i rotsellerisoppan är potatis, kålrabbi, persiljerot, purjolök, gul lök, knipplök, salladslök, röda eller gröna linser, kokta borlottibönor eller franska kokta bönor, hackad persilja, basilika, oregano, körvel med mera för varianter på soppan.
  • Det finns fint gourmetsalt av selleri - sellerisalt - som man kan krydda soppan med.
  • Vill du ha soppan krämigare kan du runda av och lyxa till med lite grädde (sojagrädde eller havregrädde funkar utmärkt) eller creme fraiche innan servering.

Serveringsförslag:

Till soppan är det baguette (funkar utmärkt med bake-off surdegsbaguette) som gäller i Frankrike men vilket bröd eller mackor som helst passar till soppa.

Prova surdegsbröd och färskost (eller hembakt surdegsbröd och smör).

Soppan kan garneras med pumpafrön eller riven parmesan. Eller brödkrutonger (skär vitt bröd i tärningar och stek eller rosta i en panna eller ugn med lite olivolja och salt samt ev. riven parmesan och oregano).

Vill du ha i mer att tugga på så kan du servera med tärnad lufttorkad skinka, skivad stekt chorizo, fräsa ett paket tärnat bacon eller fläsk, eller räkor, eller tärnad svamp, ha i kokta gröna sojabönor eller smula över fetaost samt blanda med tärnat äpple och hackad bladpersilja.

Vill du lyxa till soppan så passar den som fin förrätt med någon dl vitt vin, några droppar tryffelolja och garnera med rostade pumpafrön eller brödkrutonger. Då kan du ha ett kuvertbröd till.

4 port rotsellerisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram oskalad rotselleri, gärna små fina med blast - mycket skalas bort så det blir 300-400 gram skalad rotselleri till soppan
  • 2 morötter ca 150 gram
  • 100 gram kålrot
  • 6 salladslökar eller 1/3 purjolök
  • 40 gram smör eller rapsolja
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong, ekologisk
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl creme fraiche, grädde eller sojagrädde (valfritt)

Tillagning

  1. Skär bort det yttersta 3 mm skal på rostellerin samt kålroten - se till att allt som är grönt och grusigt skärs bort. Spara blasten - de gröna bladen från rotsellerin om det sitter kvar på sellerin. Skala moroten. Skär rotfrukterna i tärningar på ca 2x2 cm bitar. Lägg i en soppkastrull.
  2. Skölj och strimla lök samt vitlök. Lägg med rotfrukterna.
  3. Tillsätt smör (eller olja) och fräs rotfrukter och lök någon minut utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka på medelvärme i 40 minuter med lock eller tills rotsakerna är mjuka.
  5. Mixa soppan med en stavmixer eller annan köksapparat. Eller mosa för hand med en potatisstöt om du inte har mixer.
  6. Smaka av rotsellerisoppan innan servering med salt, peppar, citron eller vitvinsvinäger. Strö ev. över hackad grön blast från rotsellerin - skölj den noga innan. Nu kan soppan serveras.
  7. Rör i grädde, creme fraiche eller sojagrädde om du vill runda av soppan så blir den krämigare.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-28

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer