Rotsellerisoppa

Rotselleri ger en mycket god och fyllig smak i många rätter - speciellt soppa. Här en klassisk fransk lantlig mixad och slät grönsakssoppa där grunden är rotselleri. Soppan funkar till det mesta som miniförrätt till vardags eller fest, sopplunch, soppmiddag eller buffé. Här får rotsellerin får samsas med lite salladslök, morot och andra rotsaker efter tillgång. 

Rotselleri finns som stora huvuden och mindre med blast. Båda funkar utmärkt att laga soppa på. Får du blast och gröna blad så kan du skölja dem noga från grus och hacka dem likt bladpersilja samt strö över soppan vid servering eller koka med och mixa med soppan. Det finns också jättefint gourmetsalt av selleri - sellerisalt - som man kan krydda soppan med. 

Variationer: 

Annat gott som passar i rotsellerisoppan är potatis, kålrabbi, persiljerot, purjolök, gul lök, vårlök, salladslök, röda eller gröna linser, kokta borlottibönor eller franska kokta bönor, hackad persilja, basilika, oregano, körvel med mera för varianter på soppan.

Serveringsförslag: 

Till soppan är det baguette (funkar utmärkt med bake-off surdegsbaguette) som gäller i Frankrike men vilket bröd eller mackor som helst passar till soppa. Prova surdegsbröd och färskost (eller hembakt surdegsbröd och smör).

Soppan kan garneras med pumpafrön eller riven parmesan. Eller brödkrutonger (skär vitt bröd i tärningar och stek eller rosta i en panna eller ugn med lite olivolja och salt samt ev. riven parmesan och oregano).

Vill du ha i mer att tugga på så kan du servera med lufttorkad skinka, skivad stekt chorizo, fräsa ett paket tärnat bacon eller fläsk, eller räkor, eller tärnad svamp, ha i kokta gröna sojabönor, eller smula fetaost samt blanda med tärnat äpple och hackad bladpersilja.

Vill du ha soppan krämigare kan du runda av och lyxa till med lite grädde (sojagrädde eller havregrädde funkar utmärkt) eller creme fraiche innan servering. Lyxar du till soppan så funkar den ännu bättre som fin förrätt med någon dl vitt vin, några droppar tryffelolja och garnera med rostade pumpafrön eller brödkrutonger. Då kan du ha ett kuvertbröd till.

4 port rotsellerisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram oskalad rotselleri, gärna små fina med blast - mycket skalas bort så det blir 300-400 gram skalad rotselleri till soppan
  • 2 morötter ca 150 gram
  • 100 gram kålrot
  • 6 salladslökar eller 1/3 purjolök
  • 40 gram smör eller rapsolja
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong, ekologisk
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl creme fraiche, grädde eller sojagrädde (valfritt)

Tillagning

  1. Skär bort det yttersta 3 mm skal på rostellerin samt kålroten - se till att allt som är grönt och grusigt skärs bort. Spara blasten - de gröna bladen från rotsellerin om det sitter kvar på sellerin. Skala moroten. Skär rotfrukterna i tärningar på ca 2x2 cm bitar. Lägg i en soppkastrull.
  2. Skölj och strimla lök samt vitlök. Lägg med rotfrukterna.
  3. Tillsätt smör (eller olja) och fräs rotfrukter och lök någon minut utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka på medelvärme i 40 minuter med lock eller tills rotsakerna är mjuka.
  5. Mixa soppan med en stavmixer eller annan köksapparat. Eller mosa för hand med en potatisstöt om du inte har mixer.
  6. Smaka av rotsellerisoppan innan servering med salt, peppar, citron eller vitvinsvinäger. Strö ev. över hackad grön blast från rotsellerin - skölj den noga innan. Nu kan soppan serveras.
  7. Rör i grädde, creme fraiche eller sojagrädde om du vill runda av soppan så blir den krämigare.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer