Rotsellerisoppa

Rotsellerisoppa med morot och kålrot blir mycket god och fyllig.

Här en klassisk fransk lantlig mixad och slät grönsakssoppa där grunden är rotselleri som samsas med lite salladslök, morot och andra rotsaker efter tillgång.

4 port rotsellerisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram oskalad rotselleri, gärna små fina med blast - mycket skalas bort så det blir 300-400 gram skalad rotselleri till soppan
  • 2 morötter ca 150 gram
  • 100 gram kålrot
  • 6 salladslökar eller 1/3 purjolök
  • 40 gram smör eller rapsolja
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong, ekologisk
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl creme fraiche, grädde eller sojagrädde (valfritt)

Tillagning

  1. Skär bort det yttersta 3 mm skal på rostellerin samt kålroten - se till att allt som är grönt och grusigt skärs bort. Spara blasten - de gröna bladen från rotsellerin om det sitter kvar på sellerin. Skala moroten. Skär rotfrukterna i tärningar på ca 2x2 cm bitar. Lägg i en soppkastrull.
  2. Skölj och strimla lök samt vitlök. Lägg med rotfrukterna.
  3. Tillsätt smör (eller olja) och fräs rotfrukter och lök någon minut utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka på medelvärme i 40 minuter med lock eller tills rotsakerna är mjuka.
  5. Mixa soppan med en stavmixer eller annan köksapparat. Eller mosa för hand med en potatisstöt om du inte har mixer.
  6. Smaka av rotsellerisoppan innan servering med salt, peppar, citron eller vitvinsvinäger. Strö ev. över hackad grön blast från rotsellerin - skölj den noga innan. Nu kan soppan serveras.
  7. Rör i grädde, creme fraiche eller sojagrädde om du vill runda av soppan så blir den krämigare.

Serveringsförslag

Soppan passar till det mesta som miniförrätt till vardags eller fest, sopplunch, soppmiddag eller buffé.

Tips

Rotselleri finns som stora huvuden och mindre med blast. Båda funkar utmärkt att laga soppa på.

Får du blast och gröna blad med när du köper din rotselleri så kan du skölja dem noga och hacka dem likt bladpersilja samt strö över soppan vid servering eller koka med och mixa med soppan.

    Garnering

    Soppan kan garneras med pumpafrön eller riven parmesan. Eller brödkrutonger (skär vitt bröd i tärningar och stek eller rosta i en panna eller ugn med lite olivolja och salt samt ev. riven parmesan och oregano).

    Matigare variant

    Vill du ha i mer att tugga på så kan du servera med tärnad lufttorkad skinka, skivad stekt chorizo, fräsa ett paket tärnat bacon eller fläsk, eller räkor, eller tärnad svamp, ha i kokta gröna sojabönor eller smula över fetaost samt blanda med tärnat äpple och hackad bladpersilja.

    Lyxigare variant

    • Vill du lyxa till soppan så passar den som fin förrätt med någon dl vitt vin, några droppar tryffelolja och garnera med rostade pumpafrön eller brödkrutonger. Då kan du ha ett kuvertbröd till.
    • Vill du ha soppan krämigare kan du runda av, röra i och lyxa till med lite grädde (även sojagrädde eller havregrädde funkar utmärkt) eller några msk kokbar crème fraiche innan servering.

    Fler varianter

    • Annat gott som passar i rotsellerisoppan är potatis, kålrabbi, persiljerot, purjolök, gul lök, knipplök, salladslök, röda eller gröna linser, kokta borlottibönor eller franska kokta bönor, hackad persilja, basilika, oregano, körvel med mera för varianter på soppan.
    • Det finns fint gourmetsalt av selleri - sellerisalt - som man kan krydda soppan med.
    E-mail
    Medel: 4.3 (15 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-21