Rostade rotfrukter med rödbetor
Rostade rotfrukter med rödbetor är gott som tillbehör till det mesta.
Här med potatis, rödbetor, morötter, kålrot, rotselleri samt lite rosmarin toppat med lite flingsalt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala potatis, rödbetor, morot, kålrot och rotselleri.
- Skär i klyftor och stavar i liknande storlek.
- Blanda med olja, rosmarin (plocka färsk rosmarin från kvisten), salt och peppar i en ugnsform.
- Baka rotfrukterna tills de är mjuka och har fin färg ca 35 minuter. Passa så de ej bränns samt ta ut och vänd runt dem efter ca 20 minuter.
- Ta ut och smaka av med flingsalt.
- Lägg upp rotfrukterna i fat eller skål samt servera. Strö gärna över lite flingsalt.
Varianter
Du kan byta ut grönsaker som du vill. Några förslag är:
- Jordärtskockor, palsternacka, gulbeta, pumpa, sötpotatis, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra till rostade rotfrukter.
- Om du inte vill att rödbetorna ska färga av sig på resten av rotfrukterna så kan du rosta dem i en egen ugnsform och sedan hastigt blanda samt servera dem med de andra rotfrukterna.
Portionsberäkning och rester
Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner.
Överblivna rotfrukter kan man spara och värma igen som tillbehör, till lunchlåda eller mixa till soppa med lite mjölk, grönsaksbuljong och grädde - en sopplunch med bröd till jobbet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal