Rostade rotfrukter med rödbetor
Introduktion och förberedelse
Rostade rotfrukter med rödbetor är gott som tillbehör till det mesta.
Här med potatis, rödbetor, morötter, kålrot, rotselleri samt lite rosmarin toppat med lite flingsalt.
Varianter
Du kan byta ut grönsaker som du vill. Några förslag är:
- Jordärtskockor, palsternacka, gulbeta, pumpa, sötpotatis, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra till rostade rotfrukter.
- Om du inte vill att rödbetorna ska färga av sig på resten av rotfrukterna så kan du rosta dem i en egen ugnsform och sedan hastigt blanda samt servera dem med de andra rotfrukterna.
Portionsberäkning och rester
Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner.
Överblivna rotfrukter kan man spara och värma igen som tillbehör, till lunchlåda eller mixa till soppa med lite mjölk, grönsaksbuljong och grädde - en sopplunch med bröd till jobbet.

Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala potatis, rödbetor, morot, kålrot och rotselleri.
- Skär i klyftor och stavar i liknande storlek.
- Blanda med olja, rosmarin (plocka färsk rosmarin från kvisten), salt och peppar i en ugnsform.
- Baka rotfrukterna tills de är mjuka och har fin färg ca 35 minuter. Passa så de ej bränns samt ta ut och vänd runt dem efter ca 20 minuter.
- Ta ut och smaka av med flingsalt.
- Lägg upp rotfrukterna i fat eller skål samt servera. Strö gärna över lite flingsalt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal