Rostade rotfrukter med rödbetor

Rostade rotfrukter med rödbetor är gott som tillbehör till det mesta. Potatis, rödbetor, morötter, kålrot, rotselleri samt lite rosmarin.

Du kan byta ut grönsaker som du vill. Jordärtskockor, palsternacka, sötpotatis, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra till rostade rotfrukter. Om du inte vill att rödbetorna ska färga av sig på resten av rotfrukterna så kan du rosta dem i en egen ugnsform och sedan hastigt blanda samt servera dem med de andra rotfrukterna.

Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner. Överblivna rotfrukter kan man spara och ha som tillbehör, resträtt eller mixa med lite mjölk, grönsaksbuljong och grädde till en sopplunch med bröd till jobbet. 

 

4 portioner rostade rotfrukter med rödbetor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 300 gram potatis fast sort
  • 300 gram rödbetor
  • 3 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 1 rosmarinkvist eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 4 msk rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis, rödbetor, morot, kålrot och rotselleri.
  3. Skär i klyftor och stavar i liknande storlek.
  4. Blanda med olja, rosmarin (plocka färsk rosmarin från kvisten), salt och peppar i en ugnsform.
  5. Baka rotfrukterna i ca 45 minuter. Vänd runt efter halva tiden. Baka tills rotfrukterna är mjuka och har fin färg.
  6. Ta ut och smaka av med flingsalt.
  7. Lägg upp rotfrukterna i fat eller skål samt servera. Strö gärna över lite flingsalt.
E-mail
Medel: 4.9 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer