Rostade rotfrukter med rödbetor

Introduktion och förberedelse

Rostade rotfrukter med rödbetor är gott som tillbehör till det mesta.

Här med potatis, rödbetor, morötter, kålrot, rotselleri samt lite rosmarin toppat med lite flingsalt.

Varianter

Du kan byta ut grönsaker som du vill. Några förslag är:

  • Jordärtskockor, palsternacka, gulbeta, pumpa, sötpotatis, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra till rostade rotfrukter.
  • Om du inte vill att rödbetorna ska färga av sig på resten av rotfrukterna så kan du rosta dem i en egen ugnsform och sedan hastigt blanda samt servera dem med de andra rotfrukterna.

Portionsberäkning och rester

Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner.

Överblivna rotfrukter kan man spara och värma igen som tillbehör, till lunchlåda eller mixa till soppa med lite mjölk, grönsaksbuljong och grädde - en sopplunch med bröd till jobbet.

Rostade blandade rotfrukter med rödbeta
Rostade blandade rotfrukter med rödbetor är gott som tillbehör till det mesta. Kan varieras med de rotfrukter du gillar.

4 portioner rostade rotfrukter med rödbetor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 300 gram potatis fast sort
  • 300 gram rödbetor
  • 3 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 1 rosmarinkvist eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 4 msk rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala potatis, rödbetor, morot, kålrot och rotselleri.
  3. Skär i klyftor och stavar i liknande storlek.
  4. Blanda med olja, rosmarin (plocka färsk rosmarin från kvisten), salt och peppar i en ugnsform.
  5. Baka rotfrukterna tills de är mjuka och har fin färg ca 35 minuter. Passa så de ej bränns samt ta ut och vänd runt dem efter ca 20 minuter.
  6. Ta ut och smaka av med flingsalt.
  7. Lägg upp rotfrukterna i fat eller skål samt servera. Strö gärna över lite flingsalt.
E-mail
Medel: 4.2 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-16