Rostade rotfrukter med rödbetor

Rostade rotfrukter med rödbetor är gott som tillbehör till det mesta. Potatis, rödbetor, morötter, kålrot, rotselleri samt lite rosmarin.

Du kan byta ut grönsaker som du vill. Jordärtskockor, palsternacka, sötpotatis, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra till rostade rotfrukter. Om du inte vill att rödbetorna ska färga av sig på resten av rotfrukterna så kan du rosta dem i en egen ugnsform och sedan hastigt blanda samt servera dem med de andra rotfrukterna.

Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner. Överblivna rotfrukter kan man spara och ha som tillbehör, resträtt eller mixa med lite mjölk, grönsaksbuljong och grädde till en sopplunch med bröd till jobbet. 

 

4 portioner rostade rotfrukter med rödbetor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 300 gram potatis fast sort
  • 300 gram rödbetor
  • 3 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 1 rosmarinkvist eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 4 msk rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis, rödbetor, morot, kålrot och rotselleri.
  3. Skär i klyftor och stavar i liknande storlek.
  4. Blanda med olja, rosmarin (plocka färsk rosmarin från kvisten), salt och peppar i en ugnsform.
  5. Baka rotfrukterna i ca 45 minuter. Vänd runt efter halva tiden. Baka tills rotfrukterna är mjuka och har fin färg.
  6. Ta ut och smaka av med flingsalt.
  7. Lägg upp rotfrukterna i fat eller skål samt servera. Strö gärna över lite flingsalt.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer