Veganpytt

Introduktion och förberedelse

Veganpytt - laga en pyttipanna med potatis, lök, kålrot, morot och sojakorv. Här har jag valt vegansk sojakorv men det går även bra med tempeh eller seitan.

Serveringsförslag

  • Klassiska tillbehör till pyttipanna inlagda rödbetor, pressgurka eller saltgurka.
  • Dijonsenap samt grönsallad och tomatsallad är också gott till.
  • Vill du ha en snabb och enkel kall sås till så kan du blanda Oatly fraiche med sweet chilisås, riven pepparrot eller valfri senap och servera till pytten.

Stuvad pytt

Vill du ha lite mer såsig pytt så tillsätt ett paket Oatly Imat (havregrädde) eller sojagrädde samt smaka upp med 2 msk ljus japansk soja och ev. dijon-senap.

Förenklingar

  • Använd fryst tärnad potatis och fryst hackad lök om du inte har tid eller vill hacka allt själv.
  • Dryga ut pytten eller ersätt potatis (om du äter LCHF exempelvis) med andra grönsaker som tärnad kål, blomkål eller rotfrukter.
  • Inlagda rödbetor (som har mycket socker) byter jag ibland mot färdigkokta vacuumförpackade rödbetor som jag tärnar grovt och toppar med lite balsamvinäger. Sen brukar jag strimla lite stjälkselleri på rödbetorna och ha lite delade cocktailtomater till.

Varianter

  • Tärnad vitkål, salladskål, spetskål, blomkål eller grönkål. Fräs i lite olivolja, slå på någon dl vatten och koka mjuk under lock i 10 minuter innan du blandar i pytten.
  • Tillsätt kokta linser och/eller bönor som svarta bönor, adzukibönor eller gröna sojabönor. Majs på burk funkar också. Vänd i och låt bli varmt på slutet.
  • Fräs och blanda i tärnad paprika, zucchini och/eller aubergine.
  • Tillsätt strimlad purjolök, gräslök och/eller rödlök.
  • Smaksätt med hackad vitlök; hackad chili som röd chilifrukt eller chiliflakes; hackade örter som dragon.

4 portioner veganpytt vegansk pyttipanna

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram fast potatis
  • 300 gram kålrot
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 300 gram sojakorv, tempeh eller seitan
  • 6 msk vegetabilisk matolja
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 saltgurkor
  • 1 burk rödbetor
  • 50 gram grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och skär den i ca 1x1 cm tärningar. Lägg i ett durkslag.
  3. Skölj av stärkelsen från potatistärningarna med vatten. Låt rinna av.
  4. Värm en stekpanna och bryn potatisen några minuter i en msk olja. Vänd runt den då och då.
  5. Skär bort skalet av kålroten och tärna likt potatisen.
  6. Lägg över potatis i en ugnsform och sätt in i ugnen.
  7. Bryn kålroten några minuter i en msk olja. Vänd runt den då och då.
  8. Skala och tärna morötter.
  9. Lägg över kålroten tillsammans med potatisen och sätt in i ugnen.
  10. Bryn morotstärningarna några minuter i en msk olja. Vänd runt då och då.
  11. Skala och hacka löken.
  12. Lägg över moroten med potatisen och sätt in i ugnen.
  13. Stek löken mjuk några minuter i en msk smör och olja. Rör om då och då.
  14. Skär sojakorven i ca 1x1 cm tärningar.
  15. Lägg över löken med potatisen.
  16. Bryn korven några minuter i en msk olja. Lägg över med potatisen och sätt in i ugnen.
  17. Stek veganpytten i ugnen i ytterligare ca 10 minuter tills rotfrukterna är genomstekta och mjuka. Ta ut en bit potatis och smaka - stek annars några minuter till.
  18. Hacka persilja.
  19. Ta ut pyttipannan och smaka av den med salt samt peppar. Strö över hackad persilja.
  20. Servera veganpytten med rödbetor och saltgurka samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-14