Soppa med rotfrukter och Savoykål
En krämig soppa med kålrot, palsternacka, morot, potatis, Savoykål och lök smaksatt med grädde och oregano samt ev. några droppar tryffelolja.
Tillagning
- Skala och hacka lök.
- Fräs den i olivolja i en stor kastrull.
- Skär under tiden bort skalet från kålroten och tärna den.
- Tillsätt till löken. Rör då och då.
- Skala palsternackor, dela på längden och strimla dem samt tillsätt dem.
- Skala morötter, dela på längden och strimla dem samt tillsätt dem.
- Skala potatisarna och tärna dem samt tillsätt dem.
- Dela, skölj och skär bort roten på Savoykålen. Strimla den och tillsätt den.
- Häll på vatten och koka upp. Tillsätt buljongtärningar.
- Låt soppan koka 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
- Tillsätt mjölk och grädde samt koka upp.
- Smaka av rotfruktssoppan med oregano, salt, peppar samt ev. några droppar tryffelolja.
- Mixa soppan nästan helt slät (lämna gärna lite bitar att tugga på) med en stavmixer eller i matberedare. Eller mosa den grovt med en potatisstöt.
- Servera soppan med rotfrukter och Savoykål med gott bröd samt ev. en klick matyoghurt i och en nypa oregano över.
Serveringsförslag
Ett gott bröd som bake-off surdegsbaguette eller hembakt baguette eller nattjästa frallor passar till.
Varianter
Du kan variera proportioner mellan rotfrukter samt byta ut rotfrukter mot andra valfria grönsaker ex. persiljerot, rotselleri, vitlök, spetskål, grönkål, vitkål, blomkål, grönkål osv.
Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal