Soppa med rotfrukter och Savoykål

Introduktion och förberedelse

En krämig soppa med kålrot, palsternacka, morot, potatis, Savoykål och lök smaksatt med grädde och oregano samt ev. några droppar tryffelolja.

Du kan variera proportioner mellan rotfrukter samt byta ut rotfrukter mot andra valfria grönsaker ex. persiljerot, rotselleri, vitlök, spetskål, grönkål, vitkål, blomkål, grönkål osv.

6 portioner soppa med rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 400 gram kålrot
  • 100 gram palsternackor
  • 4 morötter
  • 300 gram potatis
  • 200 gram savoykål
  • 1,2 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl mjölk eller sojamjölk
  • 2 dl grädde eller sojagrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 6 msk matyoghurt till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs den i olivolja i en stor kastrull.
  3. Skär under tiden bort skalet från kålroten och tärna den.
  4. Tillsätt till löken. Rör då och då.
  5. Skala palsternackor, dela på längden och strimla dem samt tillsätt dem.
  6. Skala morötter, dela på längden och strimla dem samt tillsätt dem.
  7. Skala potatisarna och tärna dem samt tillsätt dem.
  8. Dela, skölj och skär bort roten på Savoykålen. Strimla den och tillsätt den.
  9. Häll på vatten och koka upp. Tillsätt buljongtärningar.
  10. Låt soppan koka 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
  11. Tillsätt mjölk och grädde samt koka upp.
  12. Smaka av rotfruktssoppan med oregano, salt, peppar samt ev. några droppar tryffelolja.
  13. Mixa soppan nästan helt slät (lämna gärna lite bitar att tugga på) med en stavmixer eller i matberedare. Eller mosa den grovt med en potatisstöt.
  14. Servera soppan med rotfrukter och Savoykål med gott bröd samt ev. en klick matyoghurt i och en nypa oregano över.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.