Soppa med rotfrukter och Savoykål

En krämig soppa med kålrot, palsternacka, morot, potatis, Savoykål och lök smaksatt med grädde och oregano samt ev. några droppar tryffelolja.
Du kan variera proportioner mellan rotfrukter samt byta ut rotfrukter mot andra valfria grönsaker ex. persiljerot, rotselleri, vitlök, spetskål, blomkål, grönkål osv.

6 portioner soppa med rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 400 gram kålrot
  • 100 gram palsternackor
  • 4 morötter
  • 300 gram potatis
  • 200 gram savoykål
  • 1,2 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl mjölk eller sojamjölk
  • 2 dl grädde eller sojagrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 6 msk matyoghurt till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs den i olivolja i en stor kastrull.
  3. Skär under tiden bort skalet från kålroten och tärna den.
  4. Tillsätt till löken. Rör då och då.
  5. Skala palsternackor, dela på längden och strimla dem samt tillsätt dem.
  6. Skala morötter, dela på längden och strimla dem samt tillsätt dem.
  7. Skala potatisarna och tärna dem samt tillsätt dem.
  8. Dela, skölj och skär bort roten på Savoykålen. Strimla den och tillsätt den.
  9. Häll på vatten och koka upp. Tillsätt buljongtärningar.
  10. Låt soppan koka 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
  11. Tillsätt mjölk och grädde samt koka upp.
  12. Smaka av rotfruktssoppan med oregano, salt, peppar samt ev. några droppar tryffelolja.
  13. Mixa soppan nästan helt slät (lämna gärna lite bitar att tugga på) med en stavmixer eller i matberedare. Eller mosa den grovt med en potatisstöt.
  14. Servera soppan med rotfrukter och Savoykål med gott bröd samt ev. en klick matyoghurt i och en nypa oregano över.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer