Soppa med rotfrukter och Savoykål

En krämig soppa med kålrot, palsternacka, morot, potatis, Savoykål och lök smaksatt med grädde och oregano samt ev. några droppar tryffelolja.
Du kan variera proportioner mellan rotfrukter samt byta ut rotfrukter mot andra valfria grönsaker ex. persiljerot, rotselleri, vitlök, spetskål, blomkål, grönkål osv.

6 portioner soppa med rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 400 gram kålrot
  • 100 gram palsternackor
  • 4 morötter
  • 300 gram potatis
  • 200 gram savoykål
  • 1,2 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl mjölk eller sojamjölk
  • 2 dl grädde eller sojagrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 6 msk matyoghurt till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs den i olivolja i en stor kastrull.
  3. Skär under tiden bort skalet från kålroten och tärna den.
  4. Tillsätt till löken. Rör då och då.
  5. Skala palsternackor, dela på längden och strimla dem samt tillsätt dem.
  6. Skala morötter, dela på längden och strimla dem samt tillsätt dem.
  7. Skala potatisarna och tärna dem samt tillsätt dem.
  8. Dela, skölj och skär bort roten på Savoykålen. Strimla den och tillsätt den.
  9. Häll på vatten och koka upp. Tillsätt buljongtärningar.
  10. Låt soppan koka 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
  11. Tillsätt mjölk och grädde samt koka upp.
  12. Smaka av rotfruktssoppan med oregano, salt, peppar samt ev. några droppar tryffelolja.
  13. Mixa soppan nästan helt slät (lämna gärna lite bitar att tugga på) med en stavmixer eller i matberedare. Eller mosa den grovt med en potatisstöt.
  14. Servera soppan med rotfrukter och Savoykål med gott bröd samt ev. en klick matyoghurt i och en nypa oregano över.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer