Kycklingsoppa med potatis och grönsaker

Kycklingsoppa med potatis och grönsaker i kycklingbuljong med kokt kyckling, morot, rotselleri, gul lök, kålrot, palsternacka, purjolök och persilja. God, billig och nyttig husmanskost. Kan serveras på gammeldags vis med klimp. Servera gärna ett gott bröd till.

Köp gärna en hel kyckling och använd lårben, vingar och skrov till soppan - skär loss filéerna och spara till annat. Spara filéerna till annan rätt. Har du rått kycklingskrov eller skrov från en grillad kyckling till övers så kan du koka kycklingbuljongen - fonden eller basen - till soppan på skrovet. Då får du ta med lite kycklingkött senare innan servering som strimlad kycklingfilé eller annat kycklingkött att koka med soppan. Man kan också koka soppan på styckade bitar av kyckling.

Variationer:

Kokar du egen kycklingbuljong så behövs ej kycklingbuljongtärning - tillsätt annars det om du vill laga en snabb kycklingsoppa utan egen buljong. Det finns färdigpackade paket med blandade soppgrönsaker i många affärer - komplettera med lite potatis. Istället för kyckling kan du koka på höns (koka då helt höns i en timme extra då det är segare kött).

Vill du ha en redd kycklingsoppa: blanda 2 dl grädde med ett ägg. Rör i i soppan på slutet och låt bli varmt dock ej koka.

4 portioner kycklingsoppa med potatis och grönsaker

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 0,5 kyckling
  • 1 dl grovhackad bladpersilja samt stjälkar
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk salt
  • 2 liter vatten
  • 3 potatisar
  • 2 gula lökar
  • 1,5 morötter
  • 150 gram rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 150 gram kålrot
  • 20 cm purjolök

Tillagning

  1. Med hel kyckling: skär loss lårbenen och dela i vardera två delar. Skär loss vingarna. Skär bort filéerna och spara till annat. Lägg kycklinglår, vingar och skrov i en stor gryta.
  2. Täck med vatten och koka upp. Häll av vattnet.
  3. Fyll sedan på igen med ca två liter vatten så att det täcker. Koka upp.
  4. Tillsätt stjälkar från persilja, en klyftad gul lök, vitpeppar, lagerblad och salt.
  5. Koka kycklingdelarna i minst 30 minuter på medelvärme - gärna upp mot en timme tills köttet lossnar från benen.
  6. Förbered potatis och grönsaker: Skala och tärna potatis, morot, kålrot, palsternacka, gul lök och rotselleri. Dela och skölj samt strimla purjolöken grovt.
  7. Sila av buljongen (durkslag fungerar ok). Ta upp och låt kycklingdelarna svalna på en tallrik.
  8. Häll tillbaks buljongen i kastrullen och tillsätt potatis, gul lök, morot, kålrot, rotselleri och palsternacka.
  9. Låt rotsakerna koka ca 10 minuter.
  10. Plocka under tiden av köttet från låren, vingarna och skrovet.
  11. Grovhacka kycklingköttet och tillsätt till rotsakerna.
  12. Tillsätt purjolöken och låt koka fem minuter till.
  13. Tillsätt grovhackad persilja.
  14. Smaka av soppan med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.1 (27 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer