Kycklingsoppa med potatis och grönsaker

Introduktion och förberedelse

Kycklingsoppa med potatis och grönsaker i kycklingbuljong med kokt kyckling, morot, rotselleri, gul lök, kålrot, palsternacka, purjolök och persilja.

God, billig och nyttig husmanskost.

Serveringsförslag

  • Kan serveras på gammeldags vis med klimp.
  • Servera gärna ett gott bröd till.

Tips att koka grunden på

  • Du kan koka grunden med styckade kycklingdelar som bröst eller lår.
  • Eller köp en hel kyckling och använd låren med kött, vingarna och skrovet till soppan - skär loss filéerna och spara till en annan rätt - de kan frysas in.
  • Eller koka en hel kyckling eller höns, pulled kyckling eller rimmad kyckling samt använda fonden till soppan samt lite av köttet som du plockar från skrovet. Resten av kycklingköttet och en del av buljongen kan du ha till en annan rätt som exempelvis kycklingcurry eller thailändsk kycklingcurry.
  • Har du ett rått kycklingskrov eller tillagat skrov från en grillad kyckling till övers så kan du koka kycklingbuljongen på den.

Varianter

  • Istället för kyckling kan du koka på höns - koka då helt höns i en timme extra då det är segare kött.
  • Vill du ha en redd kycklingsoppa kan du blanda 2 dl grädde med ett ägg. Rör i ägg- och gräddblandningen i soppan på slutet och låt bli varmt dock ej koka upp.
  • Vill du ha en krämig soppa tar du enbart 2 dl grädde i på slutet och värmer upp.

4 portioner kycklingsoppa med potatis och grönsaker

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 0,5 hel kyckling ca 700 gram eller kycklingdelar med ben som lår, klubbor eller styckad kyckling
  • 1 dl grovhackad bladpersilja samt stjälkar
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk salt
  • 2 liter vatten
  • 3 potatisar
  • 2 gula lökar
  • 1,5 morötter
  • 150 gram rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 150 gram kålrot
  • 20 cm purjolök

Tillagning

  1. Skär loss lårbenen och dela i vardera två delar. Skär loss vingarna. Skär bort filéerna och spara till annat. Lägg kycklinglår, vingar och skrov i en stor gryta.
  2. Täck med vatten och koka upp. Häll av vattnet.
  3. Fyll sedan på igen med ca två liter vatten så att det täcker. Koka upp.
  4. Tillsätt stjälkar från persilja, en klyftad gul lök, vitpeppar, lagerblad och salt.
  5. Koka i minst 30 minuter på medelvärme - gärna upp mot en timme tills köttet lossnar från benen.
  6. Förbered potatis och grönsaker: Skala och tärna potatis, morot, kålrot, palsternacka, gul lök och rotselleri. Dela och skölj samt strimla purjolöken grovt.
  7. Sila av buljongen (durkslag fungerar ok). Ta upp och låt kycklingdelarna svalna på en tallrik.
  8. Häll tillbaks buljongen i kastrullen och tillsätt potatis, gul lök, morot, kålrot, rotselleri och palsternacka.
  9. Låt rotsakerna koka ca 10 minuter.
  10. Plocka under tiden av köttet från låren, vingarna och skrovet.
  11. Grovhacka kycklingköttet och tillsätt till rotsakerna.
  12. Tillsätt purjolöken och låt koka fem minuter till.
  13. Tillsätt grovhackad persilja.
  14. Smaka av soppan med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3.9 (119 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-15