Kycklingsoppa med potatis och grönsaker

En klar soppa med kycklingbuljong, kokt kyckling, potatis, morot, rotselleri, gul lök, kålrot, palsternacka, purjolök och persilja. God, billig och nyttig husmanskost. Kan serveras på gammeldags vis med klimp

Tips: Köp en hel kyckling och använd lårben, vingar och skrov till soppan - skär loss filéerna och spara till annat.
Servera gärna ett gott bröd till. Spara filéerna till annan rätt. Har du rått kycklingskrov eller skrov från en grillad kyckling till övers så kan du koka kycklingbuljongen - fonden eller basen - till soppan på skrovet. Då får du ta med lite kycklingkött senare innan servering som strimlad kycklingfilé eller annat kycklingkött att koka med soppan. Man kan också koka soppan på styckade bitar av kyckling. 

Variationer: Kokar du egen kycklingbuljong så behövs ej kycklingbuljongtärning - tillsätt annars det om du vill laga en snabb kycklingsoppa utan egen buljong. Det finns färdigpackade paket med blandade soppgrönsaker i många affärer. Komplettera med lite potatis. Istället för kyckling kan du koka på höns (koka då helt höns i en timme extra då det är segare kött). Vill du ha en redd kycklingsoppa: blanda 2 dl grädde med ett ägg. Rör i i soppan på slutet och låt bli varmt dock ej koka.

4 portioner kycklingsoppa med potatis och grönsaker

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 0,5 kyckling
  • 1 dl grovhackad bladpersilja samt stjälkar
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk salt
  • 2 liter vatten
  • 3 potatisar
  • 2 gula lökar
  • 1,5 morötter
  • 150 gram rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 150 gram kålrot
  • 20 cm purjolök

Tillagning

  1. Med hel kyckling: skär loss lårbenen och dela i vardera två delar. Skär loss vingarna. Skär bort filéerna och spara till annat. Lägg kycklinglår, vingar och skrov i en stor gryta.
  2. Täck med vatten och koka upp. Häll av vattnet.
  3. Fyll sedan på igen med ca två liter vatten så att det täcker. Koka upp.
  4. Tillsätt stjälkar från persilja, en klyftad gul lök, vitpeppar, lagerblad och salt.
  5. Koka kycklingdelarna i minst 30 minuter på medelvärme - gärna upp mot en timme tills köttet lossnar från benen.
  6. Förbered potatis och grönsaker: Skala och tärna potatis, morot, kålrot, palsternacka, gul lök och rotselleri. Dela och skölj samt strimla purjolöken grovt.
  7. Sila av buljongen (durkslag fungerar ok). Ta upp och låt kycklingdelarna svalna på en tallrik.
  8. Häll tillbaks buljongen i kastrullen och tillsätt potatis, gul lök, morot, kålrot, rotselleri och palsternacka.
  9. Låt rotsakerna koka ca 10 minuter.
  10. Plocka under tiden av köttet från låren, vingarna och skrovet.
  11. Grovhacka kycklingköttet och tillsätt till rotsakerna.
  12. Tillsätt purjolöken och låt koka fem minuter till.
  13. Tillsätt grovhackad persilja.
  14. Smaka av soppan med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer