Kycklingsoppa med potatis och grönsaker

Kycklingsoppa med potatis och grönsaker i kycklingbuljong med kokt kyckling, morot, rotselleri, gul lök, kålrot, palsternacka, purjolök och persilja. God, billig och nyttig husmanskost.

Kan serveras på gammeldags vis med klimp. Servera gärna ett gott bröd till.

Koka grunden med ben

Köp gärna en hel kyckling och använd låren med kött, vingarna och skrovet till soppan - skär loss filéerna och spara till annat. Spara filéerna till annan rätt.

Har du rått kycklingskrov eller skrov från en grillad kyckling till övers så kan du koka kycklingbuljongen - fonden eller basen - till soppan på skrovet. Då får du ta med lite kycklingkött senare innan servering som strimlad kycklingfilé eller annat kycklingkött att koka med soppan.

Man kan också koka soppan på styckade bitar av kyckling.

Variationer:

Kokar du egen kycklingbuljong så behövs ej kycklingbuljongtärning - tillsätt annars det om du vill laga en snabb kycklingsoppa utan egen buljong. Det finns färdigpackade paket med blandade soppgrönsaker i många affärer - komplettera med lite potatis.

Istället för kyckling kan du koka på höns (koka då helt höns i en timme extra då det är segare kött).

Vill du ha en redd kycklingsoppa: blanda 2 dl grädde med ett ägg. Rör i i soppan på slutet och låt bli varmt dock ej koka.

4 portioner kycklingsoppa med potatis och grönsaker

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 0,5 hel kyckling
  • 1 dl grovhackad bladpersilja samt stjälkar
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk salt
  • 2 liter vatten
  • 3 potatisar
  • 2 gula lökar
  • 1,5 morötter
  • 150 gram rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 150 gram kålrot
  • 20 cm purjolök

Tillagning

  1. Skär loss lårbenen och dela i vardera två delar. Skär loss vingarna. Skär bort filéerna och spara till annat. Lägg kycklinglår, vingar och skrov i en stor gryta.
  2. Täck med vatten och koka upp. Häll av vattnet.
  3. Fyll sedan på igen med ca två liter vatten så att det täcker. Koka upp.
  4. Tillsätt stjälkar från persilja, en klyftad gul lök, vitpeppar, lagerblad och salt.
  5. Koka i minst 30 minuter på medelvärme - gärna upp mot en timme tills köttet lossnar från benen.
  6. Förbered potatis och grönsaker: Skala och tärna potatis, morot, kålrot, palsternacka, gul lök och rotselleri. Dela och skölj samt strimla purjolöken grovt.
  7. Sila av buljongen (durkslag fungerar ok). Ta upp och låt kycklingdelarna svalna på en tallrik.
  8. Häll tillbaks buljongen i kastrullen och tillsätt potatis, gul lök, morot, kålrot, rotselleri och palsternacka.
  9. Låt rotsakerna koka ca 10 minuter.
  10. Plocka under tiden av köttet från låren, vingarna och skrovet.
  11. Grovhacka kycklingköttet och tillsätt till rotsakerna.
  12. Tillsätt purjolöken och låt koka fem minuter till.
  13. Tillsätt grovhackad persilja.
  14. Smaka av soppan med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4 (32 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.