Ugnsstekt kyckling med rotfrukter

Ugnsstekt kyckling med rotfrukter och gräddig skysås med svamp.
Du kan variera rotfrukter efter tycke. Här har jag valt potatis, kålrot, palsternacka, kålrot och sötpotatis. Annat som passar i är rotselleri, rödbeta, gulbeta, persiljerot, rödlök, vitkål, kålrabbi, svartrot och jordärtsskockor. Samt vitlöksklyftor om man gillar det.
Du kan välja att köpa färsk hel kyckling som vanlig gårdskyckling, fin majskyckling eller kravmärkt kyckling. Det finns också frysta hela kycklingar ex. utomhuskyckling Sol&Sprätt. Tina då kycklingen i kylen något dygn innan. Tomat och grönsallad är också gott till.
Du behöver steksnöre. Vidare kan man använda stekpåse.
1,9-2 kg kyckling räcker till 5 stora portioner eller 6 mindre portioner.

5 portioner ugnsstekt kyckling med rotfrukter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,9 kg hel kyckling
  • 25 gram smör
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk färsk hackad rosmarin eller något krm torkad
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med
  • Rostade rotfrukter: 4 morötter
  • 7 potatisar fast sort
  • 2 sötpotatisar
  • 3 palsternackor
  • 1 kålrot
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Skysås med svamp: 3,5 dl steksky från kycklingen
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 4 msk maizena ljus redning
  • 150 gram champinjoner
  • 15 gram torkade trattkantareller eller kantareller

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör och blanda med citronsaft, salt, peppar, soja och rosmarin.
  3. Ta ut ev. inkråm.
  4. Skölj kycklingen och torka den med hushållspapper.
  5. Knyt ihop benen på kycklingen med steksnöre (valfritt).
  6. Lägg kycklingen med bröstet uppåt i en ugnsform eller stor ugnsfast stekpanna.
  7. Pensla och smörj in den med smörblandningen.
  8. Sätt i en stektermometer in djupt vid lårbenet.
  9. Häll i 2 dl vatten i botten på formen.
  10. Täck med folie.
  11. Sätt in i nedre delen av ugnen.
  12. Stek kycklingen i ugnen i runt 1,5 timmar tills termometern visar 82 grader. Ta bort folien och ös kycklingen efter halva tiden.
  13. Förbered under tiden rostade rotfrukter. Skala och tärna rotfrukterna i grova bitar ca 3-4 cm storlek.
  14. Lägg i ett ugnsbleck med höga kanter och blanda med olja samt salt. Sprid ut i ett jämnt lager.
  15. Sätt in i ugnen över kycklingen när det är ca 40 minuter kvar på kycklingen. Ös kycklingen samtidigt.
  16. Ta ut rotfrukterna efter 25 minuter och vänd runt.
  17. Ta ut kycklingen när den nått 82 grader och lyft över den på en tallrik.
  18. Vispa ur formen eller pannan med någon dl vatten extra så att du får runt 3,5 dl steksky att göra sås på.
  19. Skysås: Rensa och tärna champinjoner. Blanda all kycklingsky med champinjoner, torkad smulad svamp, grädde, salt, soja och peppar samt rör i maizenaredning.
  20. Koka upp under omrörning och låt koka i minst 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
  21. Lägg upp kycklingen på fat med rotfrukterna runt om. Garnera med hackad bladpersilja.
  22. Vid servering så kan du förslagsvis skära upp och loss bröst och dela på tre bitar, skär av lår och delar vardera i två bitar.
  23. Servera kycklingen med såsen samt gärna en tomat- eller grönsallad till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer