Kålrot- och färskpotatistortilla

Detta recept på kålrot- och färskpotatistortilla är en nordisk variant av den klassiska spanska omeletten tortilla. Vanligtvis görs den av färskpotatis, lök och ibland paprika. Här ger kålrot en god och annorlunda sötma.
God kall eller varm som tapas, på buffé eller potatistillbehör.

6 portioner kålrot- och färskpotatistortilla

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis, fast sort
  • 1 mindre eller halv kålrot (cirka 450 gram)
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 6 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Hackad gräslök att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatis och skär av skalet av kålroten.
  3. Skär i tärningar ca 2x2 cm stora.
  4. Koka potatis och kålrot mjuka i saltat vatten, cirka 15 minuter.
  5. Låt potatis och kålrot ånga av i ett durkslag.
  6. Skala och hacka löken.
  7. Fräs löken i olivolja i en stekpanna. Se till att stekpannan är ugnsfast.
  8. När löken är ljust brynt tillsätter du kokt potatis och kålrot. Blanda runt.
  9. Blanda ägg med salt och vitpeppar i en skål.
  10. Häll äggstanningen i pannan.
  11. Grädda tortillan i ugnen tills äggen stelnat, cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
  12. Lossa kanterna med en stekspade. Vänd en tallrik upp och ner över pannan och stjälp upp tortillan med botten upp på tallriken i en rörelse.
  13. Din tortilla med färskpotatis och kålrot är klar att servera. Skär upp i tårtbitar vid servering.
  14. Tortillan kan förvaras i kylen några dygn och serveras kall.
  15. Garnera ev. med hackad färsk gräslök vid servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer