Kålrot- och färskpotatistortilla

Detta recept på kålrot- och färskpotatistortilla är en nordisk variant av den klassiska spanska omeletten tortilla. Vanligtvis görs den av färskpotatis, lök och ibland paprika. Här ger kålrot en god och annorlunda sötma.
God kall eller varm som tapas, på buffé eller potatistillbehör.

6 portioner kålrot- och färskpotatistortilla

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis, fast sort
  • 1 mindre eller halv kålrot (cirka 450 gram)
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 6 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Hackad gräslök att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatis och skär av skalet av kålroten.
  3. Skär i tärningar ca 2x2 cm stora.
  4. Koka potatis och kålrot mjuka i saltat vatten, cirka 15 minuter.
  5. Låt potatis och kålrot ånga av i ett durkslag.
  6. Skala och hacka löken.
  7. Fräs löken i olivolja i en stekpanna. Se till att stekpannan är ugnsfast.
  8. När löken är ljust brynt tillsätter du kokt potatis och kålrot. Blanda runt.
  9. Blanda ägg med salt och vitpeppar i en skål.
  10. Häll äggstanningen i pannan.
  11. Grädda tortillan i ugnen tills äggen stelnat, cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
  12. Lossa kanterna med en stekspade. Vänd en tallrik upp och ner över pannan och stjälp upp tortillan med botten upp på tallriken i en rörelse.
  13. Din tortilla med färskpotatis och kålrot är klar att servera. Skär upp i tårtbitar vid servering.
  14. Tortillan kan förvaras i kylen några dygn och serveras kall.
  15. Garnera ev. med hackad färsk gräslök vid servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer