Kålrot- och färskpotatistortilla

Introduktion och förberedelse

Detta recept på kålrot- och färskpotatistortilla är en nordisk variant av den klassiska spanska omeletten tortilla.

Här ger kålrot en god och annorlunda sötma.

En variant på klassisk spansk potatistortilla av potatis och lök.

Serveringsförslag

God kall eller varm som tapas, på buffé eller potatistillbehör.

6 portioner kålrot- och färskpotatistortilla

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis, fast sort
  • 1 mindre eller halv kålrot (cirka 450 gram)
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 6 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Hackad gräslök att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatis och skär av skalet av kålroten.
  3. Skär i tärningar ca 2x2 cm stora.
  4. Koka potatis och kålrot mjuka i saltat vatten, cirka 15 minuter.
  5. Låt potatis och kålrot ånga av i ett durkslag.
  6. Skala och hacka löken.
  7. Fräs löken i olivolja i en stekpanna. Se till att stekpannan är ugnsfast.
  8. När löken är ljust brynt tillsätter du kokt potatis och kålrot. Blanda runt.
  9. Blanda ägg med salt och vitpeppar i en skål.
  10. Häll äggstanningen i pannan.
  11. Grädda tortillan i ugnen tills äggen stelnat, cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
  12. Lossa kanterna med en stekspade. Vänd en tallrik upp och ner över pannan och stjälp upp tortillan med botten upp på tallriken i en rörelse.
  13. Din tortilla med färskpotatis och kålrot är klar att servera. Skär upp i tårtbitar vid servering.
  14. Tortillan kan förvaras i kylen några dygn och serveras kall.
  15. Garnera ev. med hackad färsk gräslök vid servering.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 244 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-15