Kålrot- och färskpotatistortilla

Detta recept på kålrot- och färskpotatistortilla är en nordisk variant av den klassiska spanska omeletten tortilla.

God kall eller varm som tapas, på buffé eller potatistillbehör.

Här ger kålrot en god och annorlunda sötma.

Vanligtvis görs en spansk potatistortilla av potatis, lök och ibland paprika.

6 portioner kålrot- och färskpotatistortilla

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis, fast sort
  • 1 mindre eller halv kålrot (cirka 450 gram)
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 6 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Hackad gräslök att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatis och skär av skalet av kålroten.
  3. Skär i tärningar ca 2x2 cm stora.
  4. Koka potatis och kålrot mjuka i saltat vatten, cirka 15 minuter.
  5. Låt potatis och kålrot ånga av i ett durkslag.
  6. Skala och hacka löken.
  7. Fräs löken i olivolja i en stekpanna. Se till att stekpannan är ugnsfast.
  8. När löken är ljust brynt tillsätter du kokt potatis och kålrot. Blanda runt.
  9. Blanda ägg med salt och vitpeppar i en skål.
  10. Häll äggstanningen i pannan.
  11. Grädda tortillan i ugnen tills äggen stelnat, cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
  12. Lossa kanterna med en stekspade. Vänd en tallrik upp och ner över pannan och stjälp upp tortillan med botten upp på tallriken i en rörelse.
  13. Din tortilla med färskpotatis och kålrot är klar att servera. Skär upp i tårtbitar vid servering.
  14. Tortillan kan förvaras i kylen några dygn och serveras kall.
  15. Garnera ev. med hackad färsk gräslök vid servering.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer