Linsgryta med rotfrukter

Linsgryta med rofrukter. God som vegetarisk eller vegan gryta eller som tillbehör till det mesta.

Snabblagat med röda linser; rivna rotfrukter som palsternacka, kålrabbi, rotselleri; kryddad med vitlök, gurkmeja, curry och spiskummin; kokt med kokosmjölk och grönsaksbuljong.

4 port linsgryta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk solrosolja, majsolja eller rapsolja
  • 3,5 dl röda linser
  • 1/2 kålrabbi
  • 1 stor palsternacka
  • 300 gram rotselleri
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk curry
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 8 dl vatten
  • 1,5 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 burk kokosmjölk (ca 400 gram)
  • 1 påse babyspenat (65 gram) eller 1 dl fryst spenat
  • 1 msk limesaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Lägg i en stor gryta eller kastrull med tjock botten.
  2. Tillsätt oljan och kryddor - gurkmeja, curry, spiskummin, ingefära och chili.
  3. Fräs lök, vitlök och kryddor på låg värme utan att ta färg någon minut.
  4. Tillsätt linserna till löken och fräs en halv minut till.
  5. Häll i vatten, kokosmjölk och tillsätt buljongtärning. Rör om, koka upp och låt koka på låg värme i ca 10 minuter.
  6. Skala och riv rotfrukter grovt - palsternacka, kålrabbi och rotselleri.
  7. Tillsätt rotfrukterna, rör om och koka i fem minuter till.
  8. Skölj och tillsätt spenat. Koka upp.
  9. Smaka av linsgrytan med limesaft, salt och svartpeppar. Samt ev. mer chili och curry som du vill.
  10. Linsgrytan är klar att servera.

Serveringsförslag

  • Serverad som tillbehör kan den ersätta ris eller potatis och är god med stekt lax, torsk, kyckling, råkorv eller fläskkött.
  • Serverad som vegogryta kan den serveras som en gryta med gott bröd och pålägg som rödbetshummus. Eller med stekt quorn, halloumi, tzay, grönsaksbullar. Kan garneras ex. med smulad fetaost, sesamfrön, rostade pumpafrön, nötter som hackad eller flagad mandel, hasselnötter eller valnötter; solrosfrön och ärtskott.
  • Man kan ha kokt bulgur, ris, quinoa, matvete eller råris till om man vill.
  • Gör gärna en sallad till grytan också ex ett blandat gott salladsfat. Eller bra grönsallad på påse med cocktailtomater, rivna morötter och gurka i lite vinäger och olivolja.
  • En riktig vegan festbuffé får du med ovan tillbehör samt gottis som hembakt Naanbröd, Raita, papadams, kanske en indisk grönsakslåda Handva, korianderchutney, tomatsås och mangochutney till. Lyxigt och gott att dricka till är då lassi eller Cashewsmoothie.

Rester kan du spara och frysa in. Laga gärna en stor omgång så har du några luncher till jobbet eller vardagsmiddagar klara. Rester kan även späs med vatten, mixas och smaksättas till soppa.

Varianter:

  • Du kan variera grytan med andra linser som gröna linser eller belugalinser; vidare ta andra rotfrukter som morötter, persiljerot, kålrot, majrova, jordärtsskocka och potatis.
  • Vända i tärnad tofu på slutet.
  • Frysta gröna sojabönor eller andra kokta bönor eller kikärter passar också. Gillar du het gryta så kan du strimla ner en röd chilifrukt eller habanero.
  • Mer kryddor som Garam masala och andra curryblandningar kan man också ha i.
  • Istället för färsk babyspenat kan du ta hackad fryst spenat.
  • Krossade tomater funkar också i.
  • Kokosmjölk kan uteslutas (använd bara vatten).
  • Vill du slippa skala och riva rotfrukter kan du ta ett paket frysta rotfrukter i bitar och koka med linserna från början.
E-mail
Medel: 4.6 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 433 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-29