Falukorv med rotmos

Introduktion och förberedelse för tillagning

Falukorv med rotmos och senap. Gott med knäckebröd med ost. Garnera gärna med hackad bladpersilja.

Du kan steka korven i skivor eller koka den som här.

4 portioner falukorv med rotmos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram falukorv
  • 500 g kålrot, 1 kålrot
  • 3 morötter, ca 150 gram
  • 5 st potatisar, ca 400 gram
  • ca 1 liter vatten
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 krm salt

Tillagning

  1. Rotmos: Skala och skär rotfrukter (kålrot och morot) i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
  2. Häll på vatten.
  3. Koka upp och låt rotfrukterna koka i tio minuter på medelvärme.
  4. Skala och tärna potatis under tiden.
  5. Låt rotfrukter och potatis koka under lock ytterligare i ca 20 minuter eller tills rotfrukter och potatis är mjuka.
  6. Skär falukorven i skivor.
  7. Häll av en del av vattnet från rotfrukter och potatis - spara några dl i botten.
  8. Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna (med lite av kokspadet kvar) till ett löst mos. En potatispress funkar bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos.
  9. Krydda moset med salt och mald vitpeppar.
  10. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning.
  11. Koka falukorvsbitarna i 5 minuter.
  12. Lägg upp på ett djupt fat och skeda över lite buljong samt gärna hackad persilja till servering. Eller lägg upp på tallrik och skeda över lite av buljongen.
  13. Servera falukorven med rotmoset samt en god senap till.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.