Falukorv med rotmos
Falukorv med rotmos och senap är klassisk husmanskost som passar till vardag som lunch eller middag.
Rotmos lagas med kålrot, potatis och morötter.
Tillagning
- Rotmos: Skala och skär rotfrukter (kålrot och morot) i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
- Häll på vatten.
- Koka upp och låt rotfrukterna koka i tio minuter på medelvärme.
- Skala och tärna potatis under tiden.
- Låt rotfrukter och potatis koka under lock ytterligare i ca 20 minuter eller tills rotfrukter och potatis är mjuka.
- Skär falukorven i skivor.
- Häll av en del av vattnet från rotfrukter och potatis - spara några dl i botten.
- Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna (med lite av kokspadet kvar) till ett löst mos. En potatispress funkar bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos.
- Krydda moset med salt och mald vitpeppar.
- Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning.
- Koka falukorvsbitarna i 5 minuter.
- Lägg upp på ett djupt fat och skeda över lite buljong samt gärna hackad persilja till servering. Eller lägg upp på tallrik och skeda över lite av buljongen.
- Servera falukorven med rotmoset samt en god senap till.
Tips
- Gott med knäckebröd med ost.
- Garnera gärna med hackad bladpersilja.
- Du kan steka korven i skivor eller koka den.
Uppskattat näringsvärde per portion: 423 kcal