Grönsakssoppa med grönkål

En klar soppa med grönsaker och grönkål - ta valfri kål som är i säsong - spetskål, vitkål eller rödkål blir också gott. En vegetarisk eller vegan grönsaks- och grönkålssoppa som påminner om hotch-potchsoppa fast utan kött. Servera med valfritt gott bröd samt pålägg till. Serverar man soppan som lunch eller middag och gästerna är hungriga samt ska mätta lite mer så kan man ha en dessert efter soppan som pannkakor eller äppelpaj

Kål ger en fyllig och god mersmak (umami) till all mat och soppor. Är blasten med på rotsellerin kvar så kan skölja samt hacka den och koka med i soppan samt ha till garnering.

Här är receptet för fyra personer men soppan kan lätt dubblas om du vill ha några lunchlådor också. Soppan blir bara godare efter någon dag om den får stå och dra i smakerna lite. Kan också frysas. Mitt tips är att dubbla receptet och fyll några extra lunchlådor eller spara till en vardagsmiddag några dagar senare.

Variationer: Du kan byta och blanda grönsaker och kål som du vill och har tillgång till. Tänk att det är en skördesoppa för allt gott från trädgården. Andra grönsaker som funkar att tärna eller hacka samt koka med i grönsakssoppa är libsticka, blomkål, broccoli, rödbetor, sötpotatis, gulbetor, polkabetor, persiljerot, rättika, blast från rotselleri, svartrot, kronärtsskockor, sparris, salladslök, vårlök, gröna ärtor, babyspenat, mangold, linser och bönor med mera. 

4 portioner grönsakssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 msk smör eller matolja
  • 0,5 purjolök
  • 400 gram potatis
  • 100 gram kålrot
  • 100 gram morot
  • 50 gram rotselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tärning ekologisk grönsaksbuljong eller motsvarande buljongpulver (valfritt)
  • 100 gram grönkål, rensad färsk (ca en halv påse) eller annan kål som spetskål, vitkål eller rödkål
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala potatis, kålrot, morot samt rotselleri. Tärna rotfrukterna och skölj dem i ett durkslag. Skaka av rotfrukterna och lägg dem i en stor soppkastrull med smör eller olja.
  2. Börja fräs grönsaker i kastrulle och rör då och då.
  3. Skär bort ev. ful blast på purlolöken, dela den och skölj den noga. Hacka den grovt och fräs med rotfrukterna.
  4. Skala och pressa i vitlöken.
  5. Fyll på med ca 1,5 - 2 liter vatten. Tillsätt grönsaksbuljongtärning eller buljongpulver om du vill. Koka upp och låt koka under lock på medelvärme i 25 minuter.
  6. Skölj grönkålen och tillsätt den så att den får koka med minst 15 minuter. Grönkålen ska vara sköljd, utan stammar och grovhackad.
  7. Skölj och hacka persilja samt gräslök.
  8. Smaka på en bit potatis om den är mjuk så är soppan klar att ätas. Smaka av soppan med salt och vitpeppar.
  9. Servera grönsakssoppan med valfria tillbehör som bröd och pålägg.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer