Foliepaket med rotfrukter
Kålrot, palsternacka och potatis med grädde, vitlök och purjolök.
Du behöver 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek. Se till att använda en folie godkänd för matlagning. Kolla förpackningen.
Tillagning
- Skala rotfrukter och potatis. Dela dem i grova delar ca 3x3 cm.
- Koka rotfrukter och potatis mjuka ca 15-20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrill.
- Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
- Smält smör eller mikra det mjukt.
- Skala och pressa samt blanda runt vitlöken med smöret. Pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
- Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken. Skala och strimla rödlöken.
- Fördela potatis och rotfrukter i foliearken.
- Strö över purjolök, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
- Fördela grädde över potatisen. Akta så det ej rinner ut.
- Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
- På utegrill: lägg rotfruktspaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter tills de är genomvarma.
- I ugn: sätt foliepaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter tills de är genomvarma.
- Vik upp kanterna och servera rotfruktspaketen.
Serveringsförslag
- Gott som sås och tillbehör i ett. En slags rotfruktsgratäng i foliepaket.
- Foliepaketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Sedan värms rotfruktspaketen i ugn, på grill eller i glöd till servering.
- Perfekt tillbehör att värma på grillen om du samtidigt vill grilla annat som förslagsvis fisk som grillad lax, kött som entrecote, köttspett, kyckling, fläskkarré med mera.
Varianter
- Andra rotfrukter som morot och rotselleri blir också gott. Eller med enbart potatis.
- Istället för grädde kan man ta crème fraiche eller blanda.
- Kan även lagas med rester på kokt potatis, färskpotatis samt andra rotfrukter. En god resträtt om du har kokt potatis och/eller rotfrukter över.
Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal