Foliepaket med rotfrukter

Kålrot, palsternacka och potatis med grädde, vitlök och purjolök. Gott som sås och tillbehör i ett. En slags rotfruktsgratäng i foliepaket.

Foliepaketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Sedan värms rotfruktspaketen i ugn, på grill eller i glöd till servering.

Andra rotfrukter som morot och rotselleri blir också gott.

Klipp gärna till och lägg ett bakplåtspapper på folien och lägg sedan på maten samt slå in som vanligt i folien.

4 portioner foliepaket med rotfrukter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram kålrot
  • 300 gram palsternacka
  • 300 gram fast potatis
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 1 rödlök

Tillagning

  1. Skala rotfrukter och potatis. Dela dem i grova delar ca 3x3 cm.
  2. Koka rotfrukter och potatis mjuka ca 15-20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrill.
  4. Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
  5. Smält smör eller mikra det mjukt.
  6. Skala och pressa samt blanda runt vitlöken med smöret. Pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
  7. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken. Skala och strimla rödlöken.
  8. Fördela potatis och rotfrukter i foliearken.
  9. Strö över purjolök, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
  10. Fördela grädde över potatisen. Akta så det ej rinner ut.
  11. Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
  12. På utegrill: lägg rotfruktspaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter tills de är genomvarma.
  13. I ugn: sätt foliepaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter tills de är genomvarma.
  14. Vik upp kanterna och servera rotfruktspaketen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept