Foliepaket med rotfrukter

Kålrot, palsternacka och potatis med grädde, vitlök och purjolök.
Gott som sås och tillbehör i ett. En slags rotfruktsgratäng i foliepaket.
Foliepaketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Sedan värms rotfruktspaketen i ugn, på grill eller i glöd till servering.
Andra rotfrukter som morot och rotselleri blir också gott.

4 portioner foliepaket med rotfrukter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram kålrot
  • 300 gram palsternacka
  • 300 gram fast potatis
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 1 rödlök

Tillagning

  1. Skala rotfrukter och potatis. Dela dem i grova delar ca 3x3 cm.
  2. Koka rotfrukter och potatis mjuka ca 15-20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrill.
  4. Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
  5. Smält smör eller mikra det mjukt.
  6. Skala och pressa samt blanda runt vitlöken med smöret. Pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
  7. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken. Skala och strimla rödlöken.
  8. Fördela potatis och rotfrukter i foliearken.
  9. Strö över purjolök, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
  10. Fördela grädde över potatisen. Akta så det ej rinner ut.
  11. Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
  12. På utegrill: lägg rotfruktspaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter tills de är genomvarma.
  13. I ugn: sätt foliepaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter tills de är genomvarma.
  14. Vik upp kanterna och servera rotfruktspaketen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer