Vegan risgrynsgröt

Introduktion och förberedelse

Vegan risgrynsgröt med vegetabilisk mjölk istället för vanlig mjölk.

Vegansk risgröt kokar du som vanlig risgrynsgröt av grötris, kanel, vatten och salt men byter ut vanlig mjölk mot vegetabilisk mjölk som havremjölk, mandelmjölk, sojamjölk eller rismjölk.

Vegetabilisk "mjölk" säljs ofta som dryck - havredryck, mandeldryck, sojadryck eller risdryck.

Denna risgrynsgröt är även laktosfri.

Serveringsförslag

  • Servera med kanel och socker samt kall havremjölk eller annan vegetabilisk mjölk.
  • Gröten kan även toppas med grovhackade nötter, frön som sesamfrön, pumpafrön och solrosfrön vid servering.
  • Serverad som julgröt passar det att ha i en mandel när du kokar gröten samt servera med saftsås.
  • Annat som passar på vid servering är Drottningsylt, hallonsylt eller annan sylt, färska bär eller rårörda bär som blåbär, hallon och jordgubbar, kokosflingor, russin, fruktsallad som tärnat äpple, tärnad färsk ananas, tärnad kiwi, marinerad citrus eller annat gott.

Varianter

  • Gröten kan även smaksättas med en halv tsk vaniljsocker eller grovmalen kardemumma vid kokning.
  • Du kan laga gröten med mandelmjölk, rismjölk, sojamjölk eller havremjölk som Oatly. På bilderna är gröten lagad med havremjölk.
  • Kall risgröt kan användas till vegansk Ris a la Malta. Blanda gröten med hälften vispad sojagrädde eller liknande till servering.

Portionsberäkning

Det blir ca 220 gram gröt per portion. Vill du ha större portioner så dubblera gärna receptet.

Tips

Överbliven risgröt kan förvaras i kyl och värmas samt även frysas in.

Vegansk risgrynsgröt blir god att koka med vegetabilisk mjölk som havremjölk ovan. Eller sojamjölk, rismjölk eller mandelmjölk.
Vegansk risgrynsgröt blir god att koka med vegetabilisk mjölk som havremjölk ovan. Eller sojamjölk, rismjölk eller mandelmjölk.

4 port vegansk risgrynsgröt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,5 dl grötris
  • 2 krm salt
  • 3 dl vatten
  • 6-7 dl vegetabilisk "mjölk" som havremjölk - havredryck, mandelmjölk, rismjölk eller sojamjölk
  • 1/2 bit kanelstång
  • 1 mandel (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp risgryn, vatten och salt i en kastrull med tjock botten. Tillsätt kanelstång.
  2. Koka upp och låt koka på lite under medelvärme under lock på låg värme i 10 minuter.
  3. Rör i mandelmjölk, rismjölk, sojamjölk eller havremjölk. Koka upp under omrörning. Koka i ytterligare 30-40 minuter under lock på låg värme. Rör då och då så den inte bränns. Späd på slutet till önskad tjocklek.
  4. Lägg i en mandel på slutet om du vill ha det i till servering.
E-mail
Medel: 3.9 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-05

Tillbehör och liknande recept:

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Ett förslag på julbord med några...