Vegan gräddsås
En lättlagad och snabb vegan gräddsås med grönsaksbuljong, vegetabilisk "grädde" som havregrädde redd med ljus maizenaredning.
Jag smaksatte med lite soja, torkade trattkantareller och äppelmos.
Som vegetabilisk "grädde" tog jag Oalty Imat men sojagrädde eller liknande går också bra.
Tillagning
- Koka ihop vatten, buljongtärning, soja samt torkad svamp i en såskastrull.
- Red med ljus maizenaredning. Rör om och koka upp.
- Tillsätt vegetabilisk grädde och koka upp.
- Låt koka på låg värme i 5 minuter.
- Smaksätt såsen med salt, peppar och äppelmos.
- Håll såsen varm till servering.
Serveringsförslag
- Jag hade såsen till kålpudding med vegofärs.
- Den passar även till vegobullar, veganbiffar eller vegetariska köttbullar med mera.
Varianter
- Även gott att smaksätta med 1 tsk gelé ex. svartvinbär.
- Blanda i annan torkad svamp, stekt svamp eller svamp från burk.
- Garnera gärna såsen med lite hackad persilja vid servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 107 kcal