Vegan gräddsås

Introduktion och förberedelse

En lättlagad och snabb vegan gräddsås med grönsaksbuljong, vegetabilisk "grädde" som havregrädde redd med ljus maizenaredning.

Jag smaksatte med lite soja, torkade trattkantareller och äppelmos.

Som vegetabilisk "grädde" tog jag Oalty Imat men sojagrädde eller liknande går också bra.

Serveringsförslag

Varianter

  • Även gott att smaksätta med 1 tsk gelé ex. svartvinbär.
  • Blanda i annan torkad svamp, stekt svamp eller svamp från burk.
  • Garnera gärna såsen med lite hackad persilja vid servering.

4 portioner vegan gräddsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 msk torkade trattkantareller eller annan torkad svamp (valfritt)
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 2,5 dl vegetabilisk "grädde" som havregrädde Oatly Imat, sojagrädde eller liknande
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 msk äppelmos (valfritt)

Tillagning

  1. Koka ihop vatten, buljongtärning, soja samt torkad svamp i en såskastrull.
  2. Red med ljus maizenaredning. Rör om och koka upp.
  3. Tillsätt vegetabilisk grädde och koka upp.
  4. Låt koka på låg värme i 5 minuter.
  5. Smaksätt såsen med salt, peppar och äppelmos.
  6. Håll såsen varm till servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 107 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-26