Grönsakstillbehör

Introduktion och förberedelse

Ett gott och nyttigt salladsfat med grönsaker som passar som tillbehör till grillat och buffé - eller till allt egentligen.

Ibland kan det vara svårt att komma på ett gott grönsakstillbehör istället för gurka och tomat.

Här är ett förslag med riven rödkål, tärnad tomat, vita bönor, kokt blomkål och hackad babyspenat.

Jag har också skrivit ner lite fler tips på varianter som passar att servera som grönsaks- och salladstillbehör.

Tips är att koka en hel förpackning bönor och frysa in i små påsar att ta fram och tina vid behov. Hemkokta bönor blir mycket goda och billiga.

Gå gärna efter säsong och passa på när någon råvara är som billigast och godast.

Några goda grönsaker som passar som grönsakstillbehör:

  • Riven rotselleri; riven morot; riven zucchini; riven spetskål; riven vitkål; riven rödbeta; riven kålrot.
  • Grönsallad som machésallad, frisésallad, isbergssallad, romansallad och andra salladssorter.
  • Tärnad gurka, tärnad champinjon och paprika.
  • Kokta kalla bönor som svarta bönor, adzukibönor, gröna sojabönor, linser, belugalinser och liknande.
  • Strimlad rödlök, purjolök eller salladslök.
  • Kokta kalla grönsaker som broccoli, haricots verts, vaxbönor, sockerärtor, gröna ärtor med mera.

Variera dressing

Vill du variera dressingen så ta i någon tsk dijonsenap och honung. Eller ta mörk balsamvinäger, äppelscidervinäger eller citronsaft istället för vit vinäger. Man kan också ha en kall sås av crème fraiche blandad med limesaft och riven färsk ingefära som salladsdressing.

4 portioner grönsakstillbehör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram rödkål
  • 2 tomater
  • 65 gram babyspenat
  • 3 dl kokta vita bönor
  • 1 huvud kokt blomkål
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka bönor enligt paket samt blomkål i buketter (8 minuter i saltat vatten) om du ej redan gjort detta.
  2. Riv eller strimla kålen fint.
  3. Skölj tomater och tärna dem fint.
  4. Skölj babyspenat och hacka den.
  5. Lägg upp rödkål, tomater, babyspenat, kokta vita bönor samt kokt blomkål på ett stort fat.
  6. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar och ringla över grönsakerna eller servera dressingen vid sidan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.