Grönsakstillbehör

Förslag till gott och nyttigt grönsakstillbehör som passar till det mesta.

Ibland kan det vara svårt att komma på ett gott grönsakstillbehör istället för gurka och tomat. Här är ett förslag med riven rödkål, tärnad tomat, vita bönor, kokt blomkål och hackad babyspenat.

Jag har också skrivit ner lite fler tips på varianter som passar att servera som grönsaks- och salladstillbehör.

    4 portioner grönsakstillbehör

    • Förberedelse: 5 min
    • Tillagning: 10 min
    • Klart på: 15 min

    Ingredienser

    • 200 gram rödkål
    • 2 stora tomater
    • 65 gram babyspenat
    • 3 dl kokta vita bönor
    • 1 huvud kokt blomkål
    • DRESSING: 0,5 dl olivolja
    • 2 msk vit balsamvinäger
    • 1 krm salt
    • 0,5 krm vitpeppar

    Tillagning

    1. Koka bönor enligt paket samt blomkål i buketter (8 minuter i saltat vatten) om du ej redan gjort detta.
    2. Riv eller strimla kålen fint.
    3. Skölj tomater och tärna dem fint.
    4. Skölj babyspenat och hacka den.
    5. Lägg upp rödkål, tomater, babyspenat, kokta vita bönor samt kokt blomkål på ett stort fat.
    6. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar och ringla över grönsakerna eller servera dressingen vid sidan.

    Fler grönsaker som passar

    • Riven rotselleri; riven morot; riven zucchini; riven spetskål; riven vitkål; riven rödbeta; och/eller riven kålrot.
    • Grönsallad som machésallad, frisésallad, isbergssallad, romansallad och andra salladssorter.
    • Tärnad gurka, tärnad champinjon och paprika.
    • Kokta kalla bönor som svarta bönor, adzukibönor, gröna sojabönor, linser, belugalinser och liknande.
    • Strimlad rödlök, purjolök eller salladslök.
    • Kokta kalla grönsaker som broccoli, haricots verts, vaxbönor, sockerärtor, gröna ärtor med mera.

    Tips

    • Koka en hel förpackning bönor och frysa in i små påsar att ta fram och tina vid behov. Hemkokta bönor blir mycket goda och billiga.
    • Gå gärna efter säsong och passa på när någon råvara är som billigast och godast.

    Variera dressingen

    • Vill du variera dressingen så ta i någon tsk dijonsenap och honung.
    • Eller ta mörk balsamvinäger, äppelscidervinäger eller citronsaft istället för vit vinäger.
    • Man kan också ha en kall sås av crème fraiche blandad med limesaft och riven färsk ingefära som salladsdressing.
    E-mail
    Medel: 3.7 (3 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-20

    Tillbehör och liknande:

    Salladsrecept som passar till allt

    Tips på olika sallader och sorter, vinägrett och salladsåser. Kort sagt det mesta om sallad. Här hittar...