Grönsakstillbehör

Ett gott och nyttigt salladsfat med grönsaker som passar som tillbehör till grillat och buffé - eller till allt egentligen.

Ibland kan det vara svårt att komma på ett gott grönsakstillbehör istället för gurka och tomat. Här lite tips på varianter som passar att servera kallt på fat.

Tips är att koka en hel förpackning bönor och frysa in i små påsar att ta fram och tina vid behov. Hemkokta bönor blir mycket goda och billiga.

Gå gärna efter säsong och passa på när någon råvara är som billigast och godast.

Några goda grönsaker som passar:

  • riven rotselleri; riven morot; riven zucchini; riven spetskål; riven vitkål; riven rödbeta; riven kålrot.
  • grönsallad som machésallad, frisésallad, isbergssallad, romansallad och andra salladssorter.
  • tärnad gurka, tärnad champinjon och paprika.
  • kokta kalla bönor som svarta bönor, adzukibönor, gröna sojabönor, linser, belugalinser och liknande.
  • strimlad rödlök, purjolök eller salladslök.

- kokta kalla grönsaker som broccoli, haricots verts, vaxbönor, sockerärtor, gröna ärtor med mera.
Vill du variera dressingen så ta i någon tsk dijonsenap och honung. Eller ta mörk balsamvinäger, äppelscidervinäger eller citronsaft istället för vit vinäger. Man kan också ha en kall sås av crème fraiche blandad med limesaft och riven färsk ingefära som salladsdressing.

4 portioner grönsakstillbehör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram rödkål
  • 2 tomater
  • 65 gram babyspenat
  • 3 dl kokta vita bönor
  • 1 huvud kokt blomkål
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka bönor enligt paket samt blomkål i buketter (8 minuter i saltat vatten) om du ej redan gjort detta.
  2. Riv eller strimla kålen fint.
  3. Skölj tomater och tärna dem fint.
  4. Skölj babyspenat och hacka den.
  5. Lägg upp rödkål, tomater, babyspenat, kokta vita bönor samt kokt blomkål på ett stort fat.
  6. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar och ringla över grönsakerna eller servera dressingen vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept