Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin

Introduktion och förberedelse för tillagning

Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin är ett gott tillbehör till det mesta.

Skivad potatis som du först bryner i smör och olivolja; kryddas med timjan och rosmarin, salt samt peppar och sedan får steka klart i ugnen.

Varianter

Gott att smaksätta med är också en till två klyftor pressad vitlök.

Vidare passar också någon dl hackade kalamataoliver att blanda i potatisen.

4 portioner ugnstekt potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 12 medelstora potatisar, gärna fast sort
  • 100 gram smör
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 krm torkad eller färsk timjan
  • 2 krm rosmarin eller färsk rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skölj potatisen.
  3. Skiva potatisen för hand, i mandolin eller matberedare.
  4. Skölj bort stärkelsen från potatisskivorna i ett durkslag. Skaka av vattnet och torka ev. dem lätt med hushållspapper.
  5. Sätt en stekpanna på 3/4 värme.
  6. Bryn potatisskivorna lätt i omgångar. Ett ca 2-3 cm tjockt lager av potatisskivor är lagom. Bryn i smör och olivolja.
  7. Lägg upp en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  8. Salta och peppra potatisskivorna och krydda dem med timjan och rosmarin.
  9. Ugnstek potatisskivorna i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är mjuka. Det tar ca 25-30 minuter.
  10. Ugnstekta potatis i skivor är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 209 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.