Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin
Introduktion och förberedelse
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin är ett gott tillbehör till det mesta.
Skivad potatis som du först bryner i smör och olivolja; kryddas med timjan och rosmarin, salt samt peppar och sedan får steka klart i ugnen.
Varianter
Gott att smaksätta med är också en till två klyftor pressad vitlök.
Vidare passar också någon dl hackade kalamataoliver att blanda i potatisen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skölj potatisen.
- Skiva potatisen för hand, i mandolin eller matberedare.
- Skölj bort stärkelsen från potatisskivorna i ett durkslag. Skaka av vattnet och torka ev. dem lätt med hushållspapper.
- Sätt en stekpanna på 3/4 värme.
- Bryn potatisskivorna lätt i omgångar. Ett ca 2-3 cm tjockt lager av potatisskivor är lagom. Bryn i smör och olivolja.
- Lägg upp en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
- Salta och peppra potatisskivorna och krydda dem med timjan och rosmarin.
- Ugnstek potatisskivorna i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är mjuka. Det tar ca 25-30 minuter.
- Ugnstekta potatis i skivor är klar att servera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 209 kcal