Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin

Skivad ugnstekt potatis är gott tillbehör till det mesta.
Skivad potatis steks först i olivolja och smör; kryddas med timjan och rosmarin, salt samt peppar och får sedan steka klart i ugnen.
Gott att smaksätta med är också en till två klyftor pressad vitlök. Vidare passar också någon dl hackade kalamataoliver att blanda i potatisen.

4 portioner ugnstekt potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 12 medelstora potatisar, gärna fast sort
  • 100 gram smör
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 krm torkad eller färsk timjan
  • 2 krm rosmarin eller färsk rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skölj potatisen.
  3. Skiva potatisen för hand, i mandolin eller matberedare.
  4. Skölj bort stärkelsen från potatisskivorna i ett durkslag. Skaka av vattnet och torka ev. dem lätt med hushållspapper.
  5. Sätt en stekpanna på 3/4 värme.
  6. Bryn potatisskivorna lätt i omgångar. Ett ca 2-3 cm tjockt lager av potatisskivor är lagom. Bryn i smör och olivolja.
  7. Lägg upp en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  8. Salta och peppra potatisskivorna och krydda dem med timjan och rosmarin.
  9. Ugnstek potatisskivorna i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är mjuka. Det tar ca 25-30 minuter.
  10. Ugnstekta potatis i skivor är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer